Akcenta logo

    Ranní zprávy 14.02.2024

    14. 02. 2024

    Image

    Klíčové události

    - ČR: Běžný účet platební bilance v prosinci skončil přebytkem ve výši 13,2 mld. korun a v souhrnu za rok 2023 s přebytkem 89,9 mld. korun.

    - Německo: Index ekonomického sentimentu ZEW v únoru vzrostl na 19,9 z lednových 15,2 bodu. Ve složce hodnocení současných podmínek ZEW došlo k poklesu na -81,7 z lednových -77,3 bodu.

    - USA: Index spotřebitelských cen v lednu +0,3 % m/m a +3,1 % r/r a v jádrové složce +0,4 % m/m a +3,9 % r/r. Index optimismu mezi malými podniky NFIB v lednu poklesl na 89,9 z prosincových 91,9 bodu.

    Vývoj na devizovém trhu

    - EURCZK: Koruna vůči euru v úterý odpoledne po silnější spotřebitelské inflaci v USA skokově oslabila a obchodování se přesunulo těsně pod hladinu 25,40 CZK/EUR. Z domácích makrostatistik byly včera zveřejněny prosincové výsledky platební bilance. Běžný účet platební bilance v prosinci vykázal přebytek ve výši 13,2 mld. korun a za celý rok 2023 činil přebytek na běžném účtu 89,9 mld. korun. Po roce 2022 (rekordní schodek 415,3 mld. korun) se tak loni běžný účet vrátil do přebytku, a to primárně díky zlepšení v bilanci zboží a služeb.

    - USDCZK & PLNCZK: Vůči americkému dolaru koruna v úterý odpoledne prudce oslabila po silnější spotřebitelské inflaci v USA a zamířila k hladině 22,70 CZK/USD (závěr úterního odpoledne). Jedná se o nejslabší hodnoty koruny od listopadu 2022. Na měnovém páru s polským zlotým se v úterý obchodovalo v širším okolí hladiny 5,85 CZK/PLN.

    - EURHUF & EURPLN: V úterý se příliš nedařilo ani zbylým středoevropským měnám. Maďarský forint mírně oslabil na 388 HUF/EUR. Polský zlotý v úterý odpoledne po zveřejnění inflace v USA oslabil nad hladinu 4,34 PLN/EUR.

    - EURUSD: Na hlavním měnovém páru euro vůči americkému dolaru včera odpoledne skokově oslabilo k hladině 1,07 USD/EUR po zveřejnění silnější spotřebitelské inflace v USA. Inflace rostla oproti tržnímu konsenzu rychleji jak v celku, tak v jádrové složce. O tom, že reakce dolaru na inflaci může být velmi silná a že dolar při vyšší inflaci může posílit k hladině 1,07 USD/EUR, jsme psali v úterních zprávách. Jak interpretovat vyšší růst inflace? Minimálně tak, že rychlý růst americké ekonomiky se silným pracovním trhem stále generuje vyšší než žádoucí inflační tlaky. V takovém prostředí může trvat odeznívání inflace déle a i udržitelné dosažení 2 % inflačního cíle může být pro Fed problematičtější. Z pohledu úrokových sazeb je nyní podle nás jasné, že Fed začne snižovat sazby nejdříve ve 2. čtvrtletí (zatím stále sázíme na červen) a snižování sazeb nemusí být následně tak rychlé, jak finanční trh očekává (souhrnně 100 bodů do konce letošního roku). Vyšší inflace v USA je zároveň pozitivní pro dolar – v nejbližších dnech nelze vyloučit další posilování dolaru hlouběji pod hladinu 1,07 USD/EUR.

    Očekávaná data a události

    - Eurozóna: Hrubý domácí produkt (4. čtvrtletí), Průmyslová produkce (prosinec), Projevy centrálních bankéřů (ECB) - Guindos

    - Polsko: Hrubý domácí produkt (4. čtvrtletí)

    - USA: Ceny průmyslových výrobců (prosinec) – finálně, Projevy centrálních bankéřů (Fed) – Goolsbee, Barr

    Profile picture of the author of the article

    Autor článku:

    Miroslav Novák

    Hlavní ekonom společnosti Akcenta. Zkušenosti v oblasti bankovnictví Miroslav načerpal v UniCredit Group, kde působil na oddělení Treasury. Od roku 2010 pracuje jako analytik ve společnosti Akcenta. K oblastem jeho zájmu patří především problematika měnových kurzů. Miroslav Novák není ortodoxním zastáncem žádné ekonomické školy, což mu umožňuje hodnotit objektivně nejenom dění na finančních trzích, ale i na poli globální ekonomiky. Je autorem řady odborných článků a expertních komentářů, které pravidelně využívají přední česká i polská média. V Česku patří mezi nejcitovanější ekonomy.

    Newsletter
    Finanční trhy se mění velmi rychle. V Akcentě s nimi držíme krok
    Akcenta Logo

    Chci se stát klientem

    Akcenta Logo
    © 2024 AKCENTA CZ a.s.

    GDPR

    Cookies

    Facebook
    Instagram
    LinkedIn
    Youtube