Akcenta logo

    Ranní zprávy 15.02.2024

    15. 02. 2024

    Image

    Klíčové události

    - Eurozóna: Hrubý domácí produkt ve 4. čtvrtletí 0 % k/k a +0,1 % r/r. Průmyslová produkce v prosinci vzrostla o 2,6 % m/m a o 1,2 % r/r.

    - Polsko: Hrubý domácí produkt ve 4. čtvrtletí předběžně 0 % k/k a +1,7 % r/r.

    Vývoj na devizovém trhu

    - EURCZK: Koruna se vůči euru ve středu během dne pohybovala kolem úrovně 25,35 CZK/EUR a odpoledne oslabila těsně nad hladinu 25,40 CZK/EUR. Z pohledu tuzemských makroekonomických statistik byl včerejšek nezajímavý. Dnes to již bude o něčem jiném, když v 9 hod. bude zveřejněna lednová spotřebitelská inflace (CPI). Jedná se o statistiku, která má potenciál výrazně ovlivnit kurz koruny. Česká národní banka (ČNB) prognózuje pro leden zpomalení CPI inflace na 3 % r/r a tržní konsenzus je nastaven ještě o něco níže na 2,9 % r/r. Náš odhad je výrazně nižší (+1,6 % m/m a +2,5 % r/r). Jak může na CPI inflaci reagovat koruna? Čím níže meziroční CPI pod 3 %, tím vyšší potenciál pro oslabení koruny směrem k hladině 25,50 CZK/EUR (minima koruny z května 2022) a případně ještě výše. Koruna sice od začátku února oslabila o více jak 2 %, ale nedomníváme se, že by toto oslabení vyústilo v reálné intervence ČNB na podporu české měny. Pravděpodobné však je, že bankovní rada ČNB bude nyní zmiňovat více vztah devizový kurz versus úrokové sazby. S oslabením koruny se totiž přeci jen snižuje potřeba jít se sazbami tak prudce dolů.

    - USDCZK & PLNCZK: Vůči americkému dolaru se koruna ve středu pohybovala v širším okolí hladiny 23,70 CZK/USD a vůči polskému zlotému v okolí úrovně 5,85 CZK/PLN. Dnes lze očekávat výraznější pohyby české měny.

    - EURHUF & EURPLN: Zbylé středoevropské měny ve středu vůči euru oslabily. Maďarský forint zamířil k hladině 389 HUF/EUR. Polský zlotý si připsal mírné ztráty a v průběhu dne převažovaly obchody v rozmezí 4,34 – 4,35 PLN/EUR.

    - EURUSD: Na hlavním měnovém páru se večera obchodovalo primárně v úzkém rozpětí 1,07 – 1,072 USD/EUR. Dopolední čísla z eurozóny v podobě druhého odhadu HDP za 4. čtvrtletí vývoj na eurodolaru příliš neovlivnily. Ani odpoledne po otevření amerických trhů se na obchodování kolem hladiny 1,07 USD/EUR nic nezměnilo, když makroekonomický kalendář byl v USA nezajímavý. Volatilnější bude na eurodolaru dnešek, a to především odpoledne, kdy bude v USA zveřejněn lednový maloobchod. Případná silnější americká čísla mohou být impulsem pro posílení dolaru hlouběji pod hladinu 1,07 USD/EUR.

    Očekávaná data a události

    - ČR: Index spotřebitelských cen (leden)

    - Eurozóna: Zahraniční obchod se zbožím (prosinec), Projevy centrálních bankéřů (ECB) – Lagardeová

    - Polsko: Index spotřebitelských cen (leden)

    - USA: Maloobchodní tržby (leden), Nové týdenní žádosti o podporu v nezaměstnanosti (do 10/2), Index výrobní aktivity v okolí Philadelphie (únor), Průmyslová produkce (leden), Index vývoje na trhu nemovitostí NAHB (únor), Projevy centrálních bankéřů (Fed) - Waller

    Profile picture of the author of the article

    Autor článku:

    Miroslav Novák

    Hlavní ekonom společnosti Akcenta. Zkušenosti v oblasti bankovnictví Miroslav načerpal v UniCredit Group, kde působil na oddělení Treasury. Od roku 2010 pracuje jako analytik ve společnosti Akcenta. K oblastem jeho zájmu patří především problematika měnových kurzů. Miroslav Novák není ortodoxním zastáncem žádné ekonomické školy, což mu umožňuje hodnotit objektivně nejenom dění na finančních trzích, ale i na poli globální ekonomiky. Je autorem řady odborných článků a expertních komentářů, které pravidelně využívají přední česká i polská média. V Česku patří mezi nejcitovanější ekonomy.

    Newsletter
    Finanční trhy se mění velmi rychle. V Akcentě s nimi držíme krok
    Akcenta Logo

    Chci se stát klientem

    Akcenta Logo
    © 2024 AKCENTA CZ a.s.

    GDPR

    Cookies

    Facebook
    Instagram
    LinkedIn
    Youtube