Akcenta logo

    Ranní zprávy 17.05.2024

    17. 05. 2024

    Image

    Klíčové události

    - Polsko: Spotřebitelská inflace v jádrové složce v dubnu zpomalila na 4,1 % r/r z březnových 4,6 % r/r.

    - USA: Nové týdenní žádosti o podporu v nezaměstnanosti do 11/5 činily 222 tis. Index výrobní aktivity v okolí Philadelphie v květnu poklesl na 4,5 z dubnových 15,5 bodu. Stavební povolení v dubnu poklesly o 3 % m/m a zahájené stavby domů vzrostly o 5,7 % m/m. Průmyslová produkce v dubnu 0 % m/m a -0,4 % r/r.

    Vývoj na devizovém trhu

    - EURCZK: Koruna ve čtvrtek ráno sice posílila pod hladinu 24,70 CZK/EUR (nejsilnější hodnoty české měny za poslední čtyři měsíce), ale následně během dne tyto zisky odevzdala a obchodování se vrátilo zpět nad hladinu 24,70. Stále podle nás platí, že se pro nejbližší dny pravděpodobnost dalšího posilování české měny snižuje. Včera nebyly zveřejněny žádné důležitější statistiky z domácí ekonomiky a stejně tomu bude i dnes.

    - USDCZK & PLNCZK: Vůči americkému dolaru koruna ve čtvrtek dopoledne posílila, avšak zisky neudržela a během odpoledne oslabila nad hladinu 22,70 CZK/USD. Podobně tomu bylo i na měnovém páru s polským zlotým – dopolední posílení koruny a odpoledne oslabení. V závěru odpoledne se obchodovalo v blízkosti hladiny 5,80 CZK/PLN.

    - EURHUF & EURPLN: Ze zbylých středoevropských měn včera maďarský forint vůči euru oslabil výrazněji nad hladinu 386 HUF/EUR. Polský zlotý se pohyboval v širším okolí hladiny 4,26 PLN/EUR. V závěru čtvrtečního odpoledne měl zlotý tendenci posilovat. S dalším posilováním však může mít zlotý problémy, když hladina 4,25 PLN/EUR představuje poměrně silnou technickou úroveň.

    - EURUSD: Na hlavním měnovém páru si během čtvrtku euro další zisky nepřispalo a nenavázalo tak na vývoj v první polovině týdne. Během čtvrtku euro pozvolna oslabovalo a v závěru odpoledne se nacházelo v blízkosti hladiny 1,087 USD/EUR. Euru včera nepomohla ani o něco slabší čísla z americké ekonomiky. Nové týdenní žádosti o podporu v nezaměstnanosti (222 tis.) byly sice nižší než před týdnem (232 tis.), ale čtyřtýdenní počet žádostí vzrostl na necelých 218 tis. (nejvyšší hodnota za poslední tři měsíce). Index výrobní aktivity v okolí Philadelphie v květnu poklesl, a to kvůli nižším novým zakázkám. Samotný závěr týdne je na makroekonomické statistiky poměrně nezajímavý. Zveřejněna sice bude finální dubnová HICP inflace v eurozóně, kde však žádnou změnu oproti předběžnému odhadu ze začátku května neočekáváme. Dopad na eurodolar by tak měl být omezený. Obchodování těsně pod hladinou 1,09 USD/EUR je asi nejpravděpodobnější variantou pro závěr týdne.

    Očekávaná data a události

    - Eurozóna: Index spotřebitelských cen HICP (duben) – finální údaj

    - USA: Index vývoje americké ekonomiky CB (duben), Projevy centrálních bankéřů (Fed) - Waller

    Newsletter
    Finanční trhy se mění velmi rychle. V Akcentě s nimi držíme krok
    Akcenta Logo

    Chci se stát klientem

    Akcenta Logo
    © 2024 AKCENTA CZ a.s.

    GDPR

    Cookies

    Facebook
    Instagram
    LinkedIn
    Youtube