Akcenta logo

    Ranní zprávy 18.04.2024

    18. 4. 2024

    Klíčové události

    - ČR: Ceny průmyslových výrobců v březnu -0,1 % m/m a 0 % r/r a zemědělských výrobců +3,2 % m/m a -13,2 % r/r.

    - Eurozóna: Spotřebitelské ceny v březnu finálně +0,8 % m/m a +2,4 % r/r a v jádrové složce +1,1 % m/m a +2,9 % r/r.

    Vývoj na devizovém trhu

    - EURCZK: Koruna si po výrazném úterním posílení ve středu další zisky nepřispala a obchodování se stabilizovalo nad hladinou 25,20 CZK/EUR. Za vývojem koruny v posledních dnech stojí dominantně situace na finančních trzích s nárůstem rizikové averze, nikoliv domácí fundamenty. Za pozornost přitom stojí rozdílný vývoj středoevropských měn – posilování koruny a oproti tomu výrazné oslabení maďarského forintu a především polského zlotého. To lze interpretovat tak, že zbylé středoevropské měny jsou aktuálně citlivější na rostoucí rizikovou averzi na trzích a rovněž i tak, že část spekulativních dlouhých pozic forintu a zlotého bylo financováno z koruny. Pokud se situace na finančních trzích stabilizuje (dojde k poklesu rizikové averze), tak lze očekávat návrat koruny zpět k hladině 25,30 CZK/EUR. Naopak, pokud bude zjitřená situace na trzích pokračovat i ve druhé polovině týdne, tak by mohla koruna paradoxně ještě mírně posílit. Z domácích statistik stála včera za pozornost výrobní inflace, když v březnu oproti únoru zrychlil růst cen zemědělských výrobců (+3,2 %) a ceny vzrostly i u stavebních prací (+0,3 %) a u tržních služeb pro podniky (+0,7 %), zatímco u průmyslových výrobců ceny o 0,1 % poklesly.

    - USDCZK & PLNCZK: Obchodování koruny vůči americkému dolaru se ve středu odehrávalo kolem hladiny 23,70 CZK/USD. Ke konci středečního odpoledne koruna mírně oslabila. Koruna včera mírně oslabila i vůči polskému zlotému – obchodování se přesunulo lehce nad hladinu 5,80 CZK/PLN.

    - EURHUF & EURPLN: Ze zbylých středoevropských měn včera maďarský forint sice nejprve umazal část úterních ztrát, ale v závěru středečního odpoledne opět oslaboval (nad hladinu 394 HUF/EUR). Část úterních ztrát během středy umazal i polský zlotý, který se v závěru středečního odpoledne pohyboval v blízko hladiny 4,345 PLN/EUR.

    - EURUSD: Na hlavním měnovém páru se ve středu obchodovalo v úzkém rozmezí 1,062 – 1,065 USD/EUR. Euro mírně posílilo. Z technického pohledu to pro nejbližší dny však zatím stále spíše vypadá na další oslabování eura směrem k hladině 1,05 USD/EUR. Makroekonomické kalendáře na obou stranách Atlantiku byly včera s výjimkou finální HICP inflace v eurozóně prázdné. Inflace HICP v březnu dále zvolnila na 2,4 % r/r a na 2,9 % r/r v jádrové složce. Vyšší meziměsíční růst v březnu je především sezonní záležitostí. Ve službách (necelá polovina spotřebního koše) zůstává inflace zvýšená (od listopadu 2023 nepřetržitě na 4 % r/r).

    Očekávaná data a události

    - Eurozóna: Běžný účet platební bilance (únor), Projevy centrálních bankéřů (ECB) – Guindos

    - USA: Nové týdenní žádosti o podporu v nezaměstnanosti (do 13/4), Index výrobní aktivity v okolí Philadelphie (duben), Index vývoje americké ekonomiky CB (březen), Prodeje starších domů (březen), Projevy centrálních bankéřů (Fed) – Bowmanová, Williams, Bostic

    Newsletter
    Finanční trhy se mění velmi rychle. V Akcentě s nimi držíme krok
    Akcenta Logo

    Chci se stát klientem

    Akcenta Logo
    © 2024 AKCENTA CZ a.s.

    GDPR

    Cookies

    Facebook
    Instagram
    LinkedIn
    Youtube