Akcenta logo

    Ranní zprávy 19.02.2024

    22. 02. 2024

    Image

    Klíčové události

    - USA: Počet vydaných stavebních povolení v lednu klesl o 1,5 % m/m. Počet zahájených staveb domů v lednu klesl o 14,8 % m/m. Ceny průmyslových výrobců v lednu vzrostly o 0,3 % m/m a o 0,9 % r/r. Spotřebitelská důvěra podle Michiganské univerzity v únoru vzrostla na 79,6 b.

    Vývoj na devizovém trhu

    - EURCZK: Koruně se v závěru týdne na měnovém páru s eurem nedařilo. Zatímco ještě ráno se obchodovalo mírně nad hladinou 25,35 CZK/EUR, odpoledne se česká měna přiblížila k úrovni 25,50 CZK/EUR. V závěru odpoledne část ztrát umazala a zakončila na hladině 25,45 CZK/EUR. Zveřejněn byl záznam z posledního zasedání České národní banky (ČNB) 8. února, kde došlo ke snížení sazeb o 50 bazických bodů. Bankovní rada diskutovala rovněž vývoj kurzu koruny. Dle guvernéra A. Michla bude rychlost případného dalšího snížení sazeb záviset právě i na vyhodnocení pohybu kurzu. J. Kubíček a J. Procházka k tomuto tématu poznamenali, že pokud by kurz koruny oproti prognóze výrazněji oslaboval, byl by to argument snižování sazeb přibrzdit, případně i zastavit.

    - USDCZK & PLNCZK: Vůči americkému dolaru koruna v pátek odevzdala část předešlých zisků. Krátce oslabila až k hladině 23,75 CZK/USD, část ztrát ale později umazala a zakončila pod hladinou 23,65 CZK/EUR. Na měnovém páru české koruny a polského zlotého v průběhu celého dne převažoval oslabující trend koruny, zatímco ráno se obchodovalo na hladině 5,83 CZK/PLN, odpoledne koruna zavírala na úrovni 5,87 CZK/PLN.

    - EURHUF & EURPLN: Ze zbylých středoevropských měn se maďarský forint vůči euru pohyboval v úzkém pásmu 389-390 HUF/EUR. Polský zlotý v průběhu dopoledne posiloval k hladině 4,33 PLN/EUR, později však zisky odevzdal a zakončil na úrovni 4,34 PLN/EUR.

    - EURUSD: Na hlavním měnovém páru americký dolar zprvu po poledni krátce posílil k hladině 1,073 USD/EUR, později však zisky odevzdal a v souhrnu mírně posílilo euro. V závěru odpoledne se obchodovalo na úrovni 1,077 USD/EUR. Zveřejněn byl předběžný odhad únorové důvěry amerických spotřebitelů dle Michiganské univerzity, která sice mírně vzrostla o 0,6 b. na 79,6 b., a však ve srovnání s tržním očekáváním to bylo méně (80,0 b.). Zároveň se však jedná o nejvyšší úroveň od července 2021. Spotřebitelé věří, že inflace bude i nadále zpomalovat a trh práce zůstane i nadále silný. Ke zlepšení došlo ve složce očekávání (78,4 b. vs. 77,1 b. v lednu), u hodnocení současné situace bylo pak naopak zaznamenáno mírné zhoršení (81,5 b. vs. 81,9 b. v lednu). Dnes je v USA státní svátek a finanční trhy v USA jsou zavřené. To pro eurodolar znamená výrazně nižší likviditu i volatilitu a je tak pravděpodobné, že se dnes obchodování udrží v rozmezí 1,07 – 1,08 USD/EUR.

    Očekávaná data a události

    - Polsko: Index spotřebitelských cen (leden) – jádrová složka

    Profile picture of the author of the article

    Autor článku:

    Miroslav Novák

    Hlavní ekonom společnosti Akcenta. Zkušenosti v oblasti bankovnictví Miroslav načerpal v UniCredit Group, kde působil na oddělení Treasury. Od roku 2010 pracuje jako analytik ve společnosti Akcenta. K oblastem jeho zájmu patří především problematika měnových kurzů. Miroslav Novák není ortodoxním zastáncem žádné ekonomické školy, což mu umožňuje hodnotit objektivně nejenom dění na finančních trzích, ale i na poli globální ekonomiky. Je autorem řady odborných článků a expertních komentářů, které pravidelně využívají přední česká i polská média. V Česku patří mezi nejcitovanější ekonomy.

    Newsletter
    Finanční trhy se mění velmi rychle. V Akcentě s nimi držíme krok
    Akcenta Logo

    Chci se stát klientem

    Akcenta Logo
    © 2024 AKCENTA CZ a.s.

    GDPR

    Cookies

    Facebook
    Instagram
    LinkedIn
    Youtube