Akcenta logo

    Ranní zprávy 19.04.2024

    19. 4. 2024

    Klíčové události

    - Eurozóna: Běžný účet platební bilance v únoru vykázal přebytek 31,6 mld. eur.

    - USA: Nové týdenní žádosti o podporu v nezaměstnanosti do 13/4 činily 212 tis. Index výrobní aktivity v okolí Philadelphie v dubnu vzrostl na 15,5 z březnových 3,2 bodu. Index vývoje americké ekonomiky CB v březnu poklesl o 0,3 % m/m. Prodeje starších domů v březnu poklesly o 4,3 % m/m na 4,19 mil. v přepočtu na celý rok.

    Vývoj na devizovém trhu

    - EURCZK: Obchodování koruny vůči euru se ve čtvrtek odehrávalo převážně několik haléřů pod hladinou 25,30 CZK/EUR. Česká měna se tak po volatilním úvodu týdne postupně vrací k průměrné dubnové úrovni, tj. k hladině 25,30. Domácí makroekonomický kalendář byl včera prázdný a podobně tomu bude i dnes. Za pozornost včera stál alespoň komentář člena bankovní rady České národní banky (ČNB) J. Procházky před blížícím se zasedáním bankovní rady ČNB na začátku května (2/5). Procházka téměř vylučuje, že by hlasoval pro rychlejší snižování úrokových sazeb. Na druhé straně ale nevidí z tuzemské ekonomiky přicházet silné signály, které by radu ČNB tlačily ke zpomalení snižování sazeb. To podporuje náš scénář, že ČNB v květnu opět sníží sazby o 50 bazických bodů, tj. stejně jako na zasedáních v únoru a v březnu.

    - USDCZK & PLNCZK: Vůči americkému dolaru koruna během čtvrtku mírně oslabila a ke konci odpoledne se pohybovala v blízkosti hladiny 23,70 CZK/USD. Koruna včera ztrácela i na měnovém páru s polským zlotým – oslabení koruny na úroveň 5,84 CZK/PLN.

    - EURHUF & EURPLN: Ze zbylých středoevropských měn se včera maďarský forint vůči euru pohyboval v rozmezí 393 – necelých 395 HUF/EUR. Polský zlotý vůči euru posílil, smazal část ztrát ze začátku týdne a ke konci odpoledne se nacházel pod hladinou 4,33 PLN/EUR.

    - EURUSD: Na hlavním měnovém páru včera odpoledne dolar vůči euru posílil k hladině 1,065 USD/EUR v návaznosti na lepší zveřejněné statistiky v USA. Nové týdenní žádosti o podporu v nezaměstnanosti v USA i nadále setrvávají na velmi nízkých hodnotách (naposledy 212 tis.). Výrazně se v dubnu zlepšil Philly index, když se zlepšily nové zakázky, ale hlavně poměrně razantně vzrostly ceny vstupů (další podpůrný argument pro Fed, aby zatím nesnižoval úrokové sazby). Dnešek bude na makroekonomické statistiky a události nezajímavý.

    Očekávaná data a události

    - Německo: Index cen průmyslových výrobců (březen)

    - USA: Projevy centrálních bankéřů (Fed) - Goolsbee

    Newsletter
    Finanční trhy se mění velmi rychle. V Akcentě s nimi držíme krok
    Akcenta Logo

    Chci se stát klientem

    Akcenta Logo
    © 2024 AKCENTA CZ a.s.

    GDPR

    Cookies

    Facebook
    Instagram
    LinkedIn
    Youtube