Akcenta logo

    Ranní zprávy 20.02.2024

    22. 02. 2024

    Image

    Klíčové události

    - Česko: Viceguvernérka České národní banky Eva Zamrazilová se v rozhovoru pro Seznam Zprávy nechala slyšet, že podle jejího názoru je epizoda s nebývale vysokou mírou inflace v Česku počínaje letošním lednem u konce. „Po více než dvou letech se vracíme do normálu, do našeho cíleného pásma mezi jedním a třemi procenty. Nemyslím si, že by tady bylo nějaké výraznější riziko, že by inflace mohla za nějakých nepříznivých okolností převýšit v průběhu roku tři procenta,“ řekla. Dále zlevňovat by dle ní měly především potraviny. „Je tady prostor pro další zlevňování. Pokles cen zemědělských producentů se zatím prohlubuje. Ceny zemědělských výrobků klesaly v prosinci o více než 20 procent, ceny producentů v potravinářském průmyslu o čtyři procenta meziročně,“ dodala.

    Vývoj na devizovém trhu

    - EURCZK: Začátek nového obchodního týdne byl na klíčové události velice chudý. Z pohledu české koruny se navíc ani příliš nevydařil, neboť její kurz oproti jednotné evropské měně se opět nadále navyšoval. Časně zrána začínala koruna na úrovni 25,46 CZK/EUR, a ač to na chvíli vypadalo, že by si mohla v konečném součtu polepšit, opak byl pravdou. Závěrečné hodiny obchodování rozhodly o tom, že oslabila na konečných 25,49 Kč za euro.

    - USDCZK & PLNCZK: Porážka přišla rovněž na měnovém páru koruny a amerického dolaru. Dolar až na pár výjimek posiloval de facto po celý den, důsledkem čehož se směnný kurz navýšil na hodnotu 23,67 CZK/USD. To je však stále zhruba o pět haléřů méně, než na jakých úrovních se pohyboval v průběhu minulého týdne. Smolný začátek nového týdne završila koruna nezdarem na tom devizovém trhu, kde se směňuje za polský zlotý. Ve srovnání s ním musela odepsat dva haléře a propadla se na hladinu 5,89 CZK/PLN.

    - EURHUF & EURPLN: Jak si v pondělí vedly ostatní regionální měny? Maďarský forint o poznání lépe, sluší se podotknout. I když v průběhu dne docházelo k výkyvům na obě strany, byla to právě tato středoevropská měna, která posílila na úkor eura, a to až na hranici 388,5 HUF/EUR. Vydařený vstup do nového týdne má za sebou i polský zlotý, jenž svoji pozici vůči euru upevnil na úroveň 4,328 PLN/EUR.

    - EURUSD: Ve Spojených státech byly finanční trhy v pondělí zavřené, a to z důvodu státního svátku (den narození George Washingtona). Tomu pochopitelně odpovídal i charakter obchodování – převládala nízká likvidita a nízká volatilita, takže i výsledné pohyby na eurodolaru byly minimální. A jen pro úplnost, ze vzájemného klání těchto dvou měn vyšla lépe právě ta americká, jež posílila na hladinu 1,077 USD/EUR.

    Očekávaná data a události

    - Eurozóna: Běžný účet platební bilance (prosinec).

    - Polsko: Index cen výrobců, průmyslová výroba, růst zaměstnanosti, vývoj mezd v soukromém sektoru (vše leden).

    Profile picture of the author of the article

    Autor článku:

    Miroslav Novák

    Hlavní ekonom společnosti Akcenta. Zkušenosti v oblasti bankovnictví Miroslav načerpal v UniCredit Group, kde působil na oddělení Treasury. Od roku 2010 pracuje jako analytik ve společnosti Akcenta. K oblastem jeho zájmu patří především problematika měnových kurzů. Miroslav Novák není ortodoxním zastáncem žádné ekonomické školy, což mu umožňuje hodnotit objektivně nejenom dění na finančních trzích, ale i na poli globální ekonomiky. Je autorem řady odborných článků a expertních komentářů, které pravidelně využívají přední česká i polská média. V Česku patří mezi nejcitovanější ekonomy.

    Newsletter
    Finanční trhy se mění velmi rychle. V Akcentě s nimi držíme krok
    Akcenta Logo

    Chci se stát klientem

    Akcenta Logo
    © 2024 AKCENTA CZ a.s.

    GDPR

    Cookies

    Facebook
    Instagram
    LinkedIn
    Youtube