Akcenta logo

    Ranní zprávy 22.04.2024

    22. 4. 2024

    Klíčové události

    - ČR: Státní dluh vzrostl v 1. čtvrtletí na 3,221 bilionu Kč.

    - Německo: Ceny průmyslových výrobců v březnu vzrostly o 0,2 % m/m, meziročně klesly o 2,9 %.

    Vývoj na devizovém trhu

    - EURCZK: Česká koruna v pátek na měnovém páru s eurem zprvu zamířila k hladině 25,30 CZK/EUR, později však většinu ztrát umazala a odpoledne zakončila jen mírně nad úrovní 25,25 CZK/EUR. Domácí makroekonomický kalendář byl stejně jako ve čtvrtek prázdný, nejinak tomu bude i dnes. Ministerstvo financí (MF) zveřejnilo svou čtvrtletní zprávu, dle které se český státní dluh v letošním 1. čtvrtletí zvýšil o 109,9 mld. Kč na rekordních 3,221 bilionu Kč. Za nárůstem dluhu dle MF stojí zejména prodej státních dluhopisů za účelem průběžného krytí schodku státního rozpočtu.

    - USDCZK & PLNCZK: Na měnovém páru české koruny a amerického dolaru se zprvu obchodovalo nad hladinou 23,75 CZK/USD, ztráty se koruně podařilo umazat, a nakonec tak oproti čtvrtku posílila, když zavírala pod úrovní 23,70 CZK/USD. České měně se v závěru týdne nedařilo vůči polskému zlotému, když prohloubila čtvrteční ztráty. Na konci odpoledne se obchodovalo nad hladinou 5,85 CZK/PLN.

    - EURHUF & EURPLN: Ze zbylých středoevropských měn se maďarský forint vůči euru pohyboval v užším rozmezí 394 – 395,5 HUF/EUR. Polskému zlotému se na měnovém páru s eurem dařilo, když v průběhu dne v jeho případě převažoval posilující trend a zamířil pod hladinu 4,315 PLN/EUR.

    - EURUSD: Na hlavním měnovém páru se v souhrnu podařilo mírně posílit euru. Zatímco ještě ráno se obchodovalo pod hladinou 1,065 USD/EUR, odpoledne společná evropská měna zakončila nad touto úrovní. Pátek byl na makroekonomické statistiky chudý, zveřejněny byly pouze březnové ceny z německého průmyslu. Meziměsíčně ceny průmyslových výrobců vzrostly o 0,2 % (po únorovém poklesu o 0,4 % m/m). V meziročním srovnání pak došlo ke zmírnění poklesu na 2,9 % z únorových 4,1 % r/r. Již devátý měsíc v řadě ceny meziročně klesají, březnový pokles je však nejnižší od loňského července.

    Očekávaná data a události

    - Eurozóna: Spotřebitelská důvěra – předběžný odhad (duben)

    - Polsko: Růst zaměstnanosti a mezd v soukromém sektoru (březen), Průmyslová produkce (březen), Ceny průmyslových výrobců (březen)

    - USA: Index národní aktivity v okolí Chicaga (březen)

    Newsletter
    Finanční trhy se mění velmi rychle. V Akcentě s nimi držíme krok
    Akcenta Logo

    Chci se stát klientem

    Akcenta Logo
    © 2024 AKCENTA CZ a.s.

    GDPR

    Cookies

    Facebook
    Instagram
    LinkedIn
    Youtube