Akcenta logo

    Ranní zprávy 23.04.2024

    23. 4. 2024

    Klíčové události

    • Eurozóna: Spotřebitelská důvěra se dle předběžného odhadu aktuálně pohybuje na hranici -14,7 bodu, což je o 0,2 procentního bodu výš než v předchozím měsíci.
    • Polsko: Růst zaměstnanosti v soukromém sektoru během března meziročně poklesl 0,2 procenta, zatímco mzdy v soukromém sektoru (rovněž v rámci března) se za poslední rok o rovných 12 procent zvýšily. Průmyslová produkce a ceny průmyslových výrobců v březnu poklesly o 6,0, respektive 9,6 procenta.
    • USA: Index národní aktivity v okolí Chicaga se minulý měsíc nacházel na úrovni 0,15 bodu.

    Vývoj na devizovém trhu

    • EURCZK: České koruně se vstup do nového obchodního týdne příliš nevydařil. Z pohledu vývoje na měnovém páru s eurem ztratila tři haléře a oslabila na hladinu 25,28 CZK/EUR. Vůči svým dosavadním dubnovým minimům má každopádně tuzemská měna stále zhruba 16 haléřů k dobru.
    • USDCZK & PLNCZK: V podstatě totožný vývoj byl včera k vidění rovněž na devizovém trhu koruna a amerického dolaru. I zde česká měna pár dílčích zisků zaznamenala, v celkovém součtu byl ovšem jednoznačně lepší dolar, jenž zpevnil k úrovni 23,75 CZK/USD. Jediným trhem, kde koruna včera neoslabila – ale současně si ani nepolepšila – byl ten s polským zlotým. I když v průběhu dne posilovaly obě strany, výsledný kurz se od toho ranního nijak nelišil. Jeho hodnota byla 5,86 CZK/PLN.
    • EURHUF & EURPLN: Oproti euru v pondělí oslabila i další regionální měna, a sice maďarský forint. V jeho případě se kurz navýšil z původní hodnoty 394,2 HUF/EUR na konečných 394,6 HUF/EUR. Pokud jde o polský zlotý, ani ten na úvod nového týdne vůči jednotné evropské měně neuspěl. Ba naopak o část půdy pod nohami přišel, neboť hodnota směnného kurz stoupla na 4,315 PLN/EUR.
    • EURUSD: Na hlavním měnovém páru si včera připsal vítězství dolar, který posiloval po značnou část dne, což mu zajistilo kurz 1,065 USD/CZK.

    Očekávaná data a události

    • Eurozóna: Kompozitní index PMI, index PMI ve výrobním sektoru, index PMI v sektoru služeb (vše duben).
    • Německo: Kompozitní index PMI, index PMI ve výrobním sektoru, index PMI v sektoru služeb (vše duben).
    • Polsko: Maloobchodní tržby, peněžní nabídka M3 (obojí březen).
    • USA: Počet nově vydaných stavebních povolení, počet nově zahájených výstaveb (obojí březen), kompozitní index PMI, index PMI ve výrobním sektoru, index PMI v sektoru služeb, index výrobní aktivity z okolí Richmondu (vše duben).
    Newsletter
    Finanční trhy se mění velmi rychle. V Akcentě s nimi držíme krok
    Akcenta Logo

    Chci se stát klientem

    Akcenta Logo
    © 2024 AKCENTA CZ a.s.

    GDPR

    Cookies

    Facebook
    Instagram
    LinkedIn
    Youtube