Akcenta logo

    Ranní zprávy 25.04.2024

    25. 4. 2024

    Klíčové události

    • ČR: Souhrnný indikátor důvěry v dubnu vzrostl o 2,8 bodu m/m na hodnotu 97,0. Důvěra vzrostla jak mezi podnikateli (95,6), tak mezi spotřebiteli (103,8).
    • Německo: Index podnikatelského klimatu Ifo v dubnu vzrostl na 89,4 z březnových 87,9 bodu. Ke zlepšení došlo v obou složkách – současné podmínky (88,9) i očekávání (89,9).
    • Polsko: Míra nezaměstnanosti v březnu poklesla na 5,3 % z únorových 5,4 %.
    • USA: Objednávky zboží dlouhodobé spotřeby v březnu vzrostly o 2,6 % m/m.

    Vývoj na devizovém trhu

    • EURCZK: Koruna vůči euru ve středu mírně oslabila. Obchodovalo se převážně kolem hladiny 25,25 CZK/EUR. Z domácích makroekonomických statistik byly včera zveřejněny konjunkturální průzkumy. Důvěra domácích ekonomických subjektů se v dubnu opět zvýšila a nachází se na nejvyšších hodnotách za poslední rok. Konkrétně souhrnný indikátor důvěry v dubnu oproti březnu vzrostl o 2,8 bodu na hodnotu 97,0. Ve srovnání s loňským dubnem je však hodnota indikátoru níže o 0,5 bodu. Pozitivní je, že letos v dubnu vzrostla důvěra mezi podnikateli (růst důvěry v průmyslu, ve vybraných službách, ale pokles v obchodu a ve stavebnictví) a pokračoval prudký růst spotřebitelské důvěry. Dnes odpoledne nelze vyloučit výraznější reakci koruny na odpolední čísla z USA (předběžný odhad HDP). Jinak se v případě koruny čeká na zasedání bankovní rady ČNB v příštím týdnu.
    • USDCZK & PLNCZK: Vůči americkému dolaru ve středu koruna mírně oslabila a obchodování se během dne odehrávalo v blízkosti hladiny 23,60 CZK/USD. Na měnovém páru s polským zlotým koruna posilovala a v závěru středečního odpoledne se pohybovala na úrovni 5,83 CZK/PLN.
    • EURHUF & EURPLN: Ze zbylých středoevropských měn včera maďarský forint vůči euru mírně oslabil a ke konci odpoledne se nacházel na úrovni 394 HUF/EUR. Podobně i polský zlotý vůči euru ztrácel a ke konci odpoledne se nacházel na úrovni 4,33 PLN/EUR.
    • EURUSD: Na hlavním měnovém páru si včera euro další zisky vůči dolaru nepřipsalo a obchodování se stabilizovalo v úzkém rozmezí 1,068 – 1,07 USD/EUR. Mírné zlepšení německého indexu Ifo za duben se do kurzu výrazněji nepropsalo, stejně jako odpolední statistika z USA v podobě březnových objednávek zboží dlouhodobé spotřeby. Dnešní odpoledne již může být o něčem jiném, když v USA bude zveřejněn předběžný odhad HDP za 1. čtvrtletí a lepší výsledek oproti tržnímu konsenzu (2,5 % k/k anualizovaně) může velmi dobře obnovit posilování dolaru.

    Očekávaná data a události

    • Eurozóna: Projevy centrálních bankéřů (ECB) - Schnabelová
    • Německo: Spotřebitelská důvěra podle agentury GfK (květen)
    • USA: Hrubý domácí produkt (1. čtvrtletí) – předběžný odhad, Nové týdenní žádosti o podporu v nezaměstnanosti (do 20/4), Obchodní bilance (březen), Rozjednané prodeje nemovitostí (březen)
    Newsletter
    Finanční trhy se mění velmi rychle. V Akcentě s nimi držíme krok
    Akcenta Logo

    Chci se stát klientem

    Akcenta Logo
    © 2024 AKCENTA CZ a.s.

    GDPR

    Cookies

    Facebook
    Instagram
    LinkedIn
    Youtube