Akcenta logo

    Ranní zprávy 26.04.2024

    26. 4. 2024

    Klíčové události

    - Německo: Spotřebitelská důvěra podle agentury GfK v průzkumu na květen vzrostla na -24,2 z dubnových -27,3 bodu.

    - USA: Hrubý domácí produkt v 1. čtvrtletí podle předběžného odhadu vzrostl o 1,6 % k/k anualizovaně. Nové týdenní žádosti o podporu v nezaměstnanosti do 20/4 činily jen 207 tis. Obchodní bilance v březnu vykázala schodek 91,8 mld. dolarů. Rozjednané prodeje nemovitostí v březnu +3,4 % m/m a +0,1 % r/r.

    Vývoj na devizovém trhu

    - EURCZK: Koruna včera vůči euru posílila a odpoledne zamířila pod hladinu 25,20 CZK/EUR. Jedná se o nejsilnější hodnoty české měny od poloviny března. Za posílením koruny mohlo stát přecenění toho, jak Česká národní banka (ČNB) bude od června postupovat se snižováním úrokových sazeb. Někteří centrální bankéři (A. Michl, E. Zamrazilová) v posledních dnech totiž avizovali, že další snižování sazeb během roku může být pozvolnější, než jaká jsou tržní očekávání. Pro květnové (2/5) zasedání bankovní rady ČNB je však vysoce pravděpodobné, že centrální bankéři potřetí v řadě sníží sazby o 50 bodů. Včera členové bankovní rady ČNB rovněž vstoupili do tzv. mediální karantény během které se zpravidla veřejně nevyjadřují k měnovým otázkám. Domácí makroekonomický kalendář byl včera prázdný a podobně tomu bude i dnes.

    - USDCZK & PLNCZK: Vůči americkému dolaru včera koruna posílila pod hladinu 23,50 CZK/USD a zisky si připsala i na měnovém páru s polským zlotým – posílení k úrovni 5,81 CZK/PLN.

    - EURHUF & EURPLN: Ze zbylých středoevropských měn se ve čtvrtek maďarský forint vůči euru pohyboval v rozmezí 392,5 – 394,5 HUF/EUR a polský zlotý primárně v pásmu 4,31 – 4,33 PLN/EUR. To vše za absence významnějších makroekonomických statistik.

    - EURUSD: Na hlavním měnovém páru se ve čtvrtek obchodovalo v rozmezí 1,068 – 1,073 USD/EUR. Klíčovou makroekonomickou statistikou byl předběžný odhad amerického HDP za 1. čtvrtletí, který zklamal – růst „jen“ o 1,6 % k/k anualizovaně (růst o 0,4 % k/k) oproti tržnímu odhadu (2,5 % k/k anualizovaně). Slabší byla spotřeba domácností i vládní výdaje a rychleji naopak rostla inflace (deflátor HDP). Americký HDP sice zklamal, ale nic se zatím nemění na faktu, že tamní ekonomika roste rychleji než HDP eurozóny. Vyšší inflace však potvrzuje, že americký Fed nebude pospíchat se snižováním úrokových sazeb. Ostatně Fed již zasedá příští týden. Dnes odpoledne může eurodolar opět výrazněji reagovat na americké statistiky, především na březnovou PCE inflaci.

    Očekávaná data a události

    - Eurozóna: Peněžní zásoba M3 (březen), Projevy centrálních bankéřů (ECB) - Guindos

    - USA: Jádrový deflátor výdajů na osobní spotřebu PCE (březen), Spotřebitelská důvěra podle Michiganské univerzity (duben) – finální údaj

    Newsletter
    Finanční trhy se mění velmi rychle. V Akcentě s nimi držíme krok
    Akcenta Logo

    Chci se stát klientem

    Akcenta Logo
    © 2024 AKCENTA CZ a.s.

    GDPR

    Cookies

    Facebook
    Instagram
    LinkedIn
    Youtube