Akcenta logo

    Ranní zprávy 01.02.2024

    1. 2. 2024

    Klíčové události

    - ČR: Zvyšují se šance, že bankovní rada ČNB sníží na úrokovém zasedání úrokové sazby o 50 bodů.

    - Německo: Maloobchodní tržby v prosinci poklesly o 1,1 % m/m a o 1,7 % r/r. Spotřebitelské ceny CPI v lednu předběžně +0,2 % m/m a +2,9 % r/r. Míra nezaměstnanosti v lednu překvapivě poklesla na 5,8 % z prosincových 5,9 %.

    - Polsko: Hrubý domácí produkt v r. 2023 podle předběžného odhadu vzrostl o 0,2 % (výrazně pod tržním odhadem s 0,5 %).

    - USA: Americká centrální banka (Fed) ponechala hlavní úrokovou sazbu v rozmezí 5,25 – 5,50 %. V soukromém sektoru bylo podle agentury ADP v lednu vytvořeno 107 tis. nových pracovních míst.

    Vývoj na devizovém trhu

    - EURCZK: Koruna vůči euru ve středu oslabila až k hladině 24,90 CZK/EUR v závěru odpoledne. Pomyslný olej do ohně včera před blížícím se zasedáním bankovní rady ČNB přilil viceguvernér J. Frait, který prohlásil, že na zasedání může hlasovat pro snížení úrokových sazeb o 50 bazických bodů nebo dokonce ještě o více. S dovětkem, že výraznější kroky může bankovní rada přijmout nyní a měnovou politiku dolaďovat později. Tržní pohled, že na konci letošního roku, bude hlavní sazba ČNB pod 4 % je podle něj realistický. Nejistota ohledně výsledku únorového zasedání ČNB se tak zvyšuje – snížení sazeb je jisté, ale bude to o 25 nebo o 50 bodů? Doposud jsme vycházeli z předpokladu, že si bude chtít většina bankovní rady počkat na tvrdé výsledky lednové CPI inflace a sazby půjdou dolů jen o 25 bodů. Z ČNB v posledních týdnech však chodí hodně vzkazů, že sazby půjdou dolů rovnou o 50 bodů (Holub, Frait jasně pro výraznější snížení; Kubíček, Procházka také spíše holubičí).

    - USDCZK & PLNCZK: Na měnovém páru koruny s americkým dolarem se ve středu obchodovalo v rozmezí 22,85 – 22,95 CZK/USD a vyčkávalo se na večerní zasedání amerického Fedu. Vůči polskému zlotému koruna oslabila na 5,75 CZK/PLN (nejslabší hodnoty koruny od dubna 2021).

    - EURHUF & EURPLN: Ze zbylých středoevropských měn včera maďarský forint dále posiloval (384 HUF/EUR v závěru odpoledne). Výraznější zisky a posun pod hladinu 4,33 PLN/EUR si připsal polský zlotý, a to navzdory slabšímu HDP.

    - EURUSD: Obchodování na eurodolaru bylo včera během dne nervózní a vyčkávalo se na večerní zasedání amerického Fedu. Euro během dne posílilo na téměř 1,089 USD/EUR, ale během večera většinu průběžných zisků odevzdalo. Fed podle předpokladů ponechal úrokové sazby beze změny (hlavní sazba v rozmezí 5,25 – 5,50 %) a v tiskové zprávě k zasedání bylo uvedeno, že centrální bankéři budou pečlivě posuzovat příchozí data, výhled a rizika a na jejich základě vyhodnocovat případnou úpravu sazeb. K tomu, aby Fed snížil úrokové sazby potřebuje větší jistotu, že inflace udržitelně sestupuje ke 2 %. Podle šéfa Fedu J. Powella však není příliš pravděpodobné, že Fed bude mít dostatečnou jistotu ohledně inflace již v březnu, což znamená, že první snížení sazeb tak spíše proběhne až ve 2. čtvrtletí, a nikoliv již v březnu. A právě na tato slova euro zareagovalo oslabením k hladině 1,08 USD/EUR.

    Očekávaná data a události

    - ČR: Index PMI ve výrobním sektoru (leden), Plnění státního rozpočtu (leden)

    - Eurozóna: Index spotřebitelských cen HICP (leden) – předběžný odhad, Index PMI ve výrobě (leden) – finálně, Míra nezaměstnanosti (prosinec), Projevy centrálních bankéřů (ECB) – Lagardeová, Lane

    - Německo: Index PMI ve výrobě (leden) – finálně

    - USA: Nové týdenní žádosti o podporu v nezaměstnanosti (do 27/1), Index ISM ve výrobě (leden)

    Autor článku:

    Miroslav Novák

    Hlavní ekonom společnosti Akcenta. Zkušenosti v oblasti bankovnictví Miroslav načerpal v UniCredit Group, kde působil na oddělení Treasury. Od roku 2010 pracuje jako analytik ve společnosti Akcenta. K oblastem jeho zájmu patří především problematika měnových kurzů. Miroslav Novák není ortodoxním zastáncem žádné ekonomické školy, což mu umožňuje hodnotit objektivně nejenom dění na finančních trzích, ale i na poli globální ekonomiky. Je autorem řady odborných článků a expertních komentářů, které pravidelně využívají přední česká i polská média. V Česku patří mezi nejcitovanější ekonomy.

    Newsletter
    Finanční trhy se mění velmi rychle. V Akcentě s nimi držíme krok
    Akcenta Logo

    Chci se stát klientem

    Akcenta Logo
    © 2024 AKCENTA CZ a.s.

    GDPR

    Cookies

    Facebook
    Instagram
    LinkedIn
    Youtube