Ranní zprávy 02.01.2024

    02. 01. 2024

    Image

    Klíčové události

    - ČR: Souhrnný indikátor důvěry v prosinci mírně vzrostl o 0,3 bodu m/m na hodnotu 93,4. Růst peněžní zásoby M3 v listopadu zrychlil na 8,4 % r/r z říjnových 8,1 % r/r.

    - USA: Index cen nemovitostí v listopadu +0,3 % m/m a +6,3 % r/r. Obchodní bilance v listopadu se schodkem 90,3 mld. dolarů. Nové týdenní žádosti o podporu v nezaměstnanosti do 23/12 vzrostly na 218 tis. Rozjednané prodeje nemovitostí v listopadu 0 % m/m a -5,2 % r/r. Index aktivity v okolí Chicaga v prosinci poklesl na 46,9 z listopadových 55,8 bodu.

    Vývoj na devizovém trhu

    - EURCZK: Koruna v závěru loňského roku oslabila, když se obchodování po vánočních svátcích přesunulo k hladině 24,70 CZK/EUR. Vzhledem k nízké likviditě na finančních trzích v závěru roku nemá smysl z pohybů koruny dělat významnější závěry. I nadále pracujeme se scénářem, že si koruna v nadcházejících týdnech může připsat další ztráty a přiblížit se hranici 25 CZK/EUR. Dnes bude publikován prosincový PMI index ve výrobě a Ministerstvo financí zveřejní hospodaření vlády za prosinec a tím pádem i za celý rok 2023. Mezi svátky byl zveřejněn souhrnný indikátor důvěry (růst o 0,3 bodu m/m na hodnotu 93,4) při výrazně rozdílném vývoji hlavních složek – růst důvěry mezi podnikateli (+1,7 bodu m/m), ale pokles spotřebitelské důvěry (-5,8 bodu m/m). Zatímco u podniků si lze všimnout mírného optimismu ohledně budoucí poptávky, tak mezi spotřebiteli ohledně budoucího vývoje (celková i vlastní finanční situace) zesílil pesimismus.

    - USDCZK & PLNCZK: Vůči americkému dolaru se koruna v závěru loňského roku pohybovala v rozmezí 22,20 – 22,40 CZK/USD. I nadále samozřejmě platí, že vývoj koruny na začátku roku bude odvislý od obchodování na eurodolaru. Na měnovém páru s polským zlotým se obchodovalo v širším okolí hladiny 5,70 CZK/PLN.

    - EURHUF & EURPLN: Obchodování zbylých středoevropských měn v závěru loňského roku již nic nového nepřineslo. Maďarský forint se vůči euru pohyboval primárně v rozmezí 381–383 HUF/EUR a polský zlotý primárně v pásmu 4,32–4,35 PLN/EUR. Koruna byla loni jedinou středoevropskou měnou, která vůči euru oslabila (srovnání začátek a závěr roku 2023).

    - EURUSD: Na hlavním měnovém páru v závěru loňského roku euro vůči americkému dolaru posílilo nad hladinu 1,11 USD/EUR. Část zisků však euro následně odevzdalo. Vzhledem k nízké likviditě na finančních trzích v závěru roku nemá smysl z pohybů na eurodolaru dělat významnější závěry. K dalšímu udržitelnému posilování eura zůstáváme i v úvodu nového roku skeptičtí. Z makroekonomických statistik dnes budou zveřejněny jen finální PMI indexy ve výrobě za prosinec.

    Očekávaná data a události

    - ČR: Index PMI ve výrobě (prosinec), Plnění státního rozpočtu (prosinec)

    - Eurozóna: Index PMI ve výrobě (prosinec) – finální údaj, Peněžní zásoba M3 (listopad)

    - Polsko: Index PMI ve výrobě (prosinec)

    - USA: Index PMI ve výrobě (prosinec) – finální údaj

    Profile picture of the author of the article

    Autor článku:

    Miroslav Novák

    Hlavní ekonom společnosti Akcenta. Zkušenosti v oblasti bankovnictví Miroslav načerpal v UniCredit Group, kde působil na oddělení Treasury. Od roku 2010 pracuje jako analytik ve společnosti Akcenta. K oblastem jeho zájmu patří především problematika měnových kurzů. Miroslav Novák není ortodoxním zastáncem žádné ekonomické školy, což mu umožňuje hodnotit objektivně nejenom dění na finančních trzích, ale i na poli globální ekonomiky. Je autorem řady odborných článků a expertních komentářů, které pravidelně využívají přední česká i polská média. V Česku patří mezi nejcitovanější ekonomy.

    Newsletter
    Finanční trhy se mění velmi rychle. V Akcentě s nimi držíme krok
    Akcenta Logo

    Chci se stát klientem

    Akcenta Logo
    © 2024 AKCENTA CZ a.s.

    GDPR

    Cookies

    Facebook
    Instagram
    LinkedIn
    Youtube