Ranní zprávy 04.01.2024

    04. 01. 2024

    Image

    Klíčové události

    • Německo: Míra nezaměstnanosti v prosinci setrvala na 5,9 % a počet nezaměstnaných se zvýšil o 5 tis.
    • USA: Index ISM ve výrobě v prosinci vzrostl na 47,4 z listopadových 46,7 bodu. Počet otevřených pracovních míst JOLTS v listopadu poklesl na 8,79 mil. z říjnových 8,85 mil.

    Vývoj na devizovém trhu 

    • EURCZK: Koruna vůči euru během středy mírně oslabovala zpět k hladině 24,70 CZK/EUR. Vzhledem k nárůstu rizikové averze na finančních trzích a posilování dolaru se pro druhou polovinu tohoto týdne jeví pravděpodobnější spíše další oslabování koruny. Domácí makroekonomický kalendář byl včera prázdný. Dnes Ministerstvo financí zveřejní plnění státního rozpočtu za prosinec a zároveň se dozvíme, zda se schodek státního rozpočtu za celý rok 2023 vejde do plánovaných 295 mld. korun. V listopadu průběžný schodek činil 269,1 mld. korun, takže šance, že se vejdeme do plánu jsou poměrně slušné. 

    • USDCZK & PLNCZK: Vůči americkému dolaru si koruna ve středu připsala další ztráty a během odpoledne se obchodování přeneslo nad hladinu 22,60 CZK/USD, což jsou nejslabší hodnoty koruny od poloviny prosince. Koruna včera oslabila i na měnovém páru s polským zlotým a ke konci středečního odpoledne se nacházela v blízkosti hladiny 5,66 CZK/PLN.

    • EURHUF & EURPLN: Na rozdíl od koruny se včera zbylým středoevropským měnám celkem dařilo a vůči euru mírně posílily. Maďarský forint zamířil k hladině 380 HUF/EUR a polský zlotý zpět k úrovni 4,35 PLN/EUR. U zlotého však vidíme i nadále riziko oslabování směrem k hladině 4,40 PLN/EUR.

    • EURUSD: Na hlavním měnovém páru ve středu euro dále oslabovalo a obchodování se během odpoledne přeneslo těsně nad hladinu 1,09 USD/EUR. Ze včera zveřejněných makroekonomických čísel stála za pozornost především ta z USA. Index ISM ve výrobě v prosinci oproti listopadu mírně vzrostl a překonal tak tržní konsenzus. Stále však zůstává pod neutrální hladinou 50 bodů. Detailněji u ISM došlo ke zlepšení zaměstnanosti, naopak nové zakázky se zhoršily. Pozvolné ochlazování pracovního trhu indikoval v listopadu průzkum JOLTS. Dnes bude z makrostatistik zveřejněn předběžný odhad prosincové CPI inflace v Německu a v USA prosincová čísla z pracovního trhu. Na eurodolaru má z technického pohledu dolar prostor k dalším ziskům směrem k hladině 1,08 USD/EUR. 

    Očekávaná data a události

    • ČR: Plnění státního rozpočtu (prosinec)
    • Eurozóna: Index PMI ve službách (prosinec) – finálně, Kompozitní index PMI (prosinec) - finálně
    • Německo: Index spotřebitelských cen (prosinec) – předběžný odhad
    • USA: Tvorba pracovních míst v soukromém sektoru ADP (prosinec), Nové týdenní žádosti o podporu v nezaměstnanosti (do 30/12), Index PMI ve službách (prosinec) – finálně  
    Profile picture of the author of the article

    Autor článku:

    Miroslav Novák

    Hlavní ekonom společnosti Akcenta. Zkušenosti v oblasti bankovnictví Miroslav načerpal v UniCredit Group, kde působil na oddělení Treasury. Od roku 2010 pracuje jako analytik ve společnosti Akcenta. K oblastem jeho zájmu patří především problematika měnových kurzů. Miroslav Novák není ortodoxním zastáncem žádné ekonomické školy, což mu umožňuje hodnotit objektivně nejenom dění na finančních trzích, ale i na poli globální ekonomiky. Je autorem řady odborných článků a expertních komentářů, které pravidelně využívají přední česká i polská média. V Česku patří mezi nejcitovanější ekonomy.

    Newsletter
    Finanční trhy se mění velmi rychle. V Akcentě s nimi držíme krok
    Akcenta Logo

    Chci se stát klientem

    Akcenta Logo
    © 2024 AKCENTA CZ a.s.

    GDPR

    Cookies

    Facebook
    Instagram
    LinkedIn
    Youtube