Akcenta logo

    Ranní zprávy 06.09.2024

    06. 09. 2024

    Image

    Klíčové události

    • ČR: Maloobchodní tržby v červenci vzrostly o 0,7 % m/m a o 4,5 % r/r.
    • Eurozóna: Maloobchodní tržby v červenci +0,1 % m/m a -0,1 % r/r.
    • Německo: Nové průmyslové zakázky v červenci vzrostly o 2,9 % m/m a o 3,7 % r/r.
    • USA: Zaměstnanost v soukromém sektoru podle agentury ADP v srpnu vzrostla jen o 99 tis. Počet nových týdenních žádostí o podporu v nezaměstnanosti do 31/8 poklesl na 227 tis. Index ISM v sektoru služeb v srpnu vzrostl na 51,5 z červencových 51,4 bodu.

    Vývoj na devizovém trhu

    • EURCZK: Koruna vůči euru během čtvrtku mírně posílila a obchodování se přesunulo těsně nad hranici 25 CZK/EUR. Ráno zveřejněné červencové maloobchodní tržby sice pozitivně překvapily silnějším růstem (0,7 % m/m), ale jejich dopad do kurzu koruny byl minimální. Větší dopad na korunu mohou mít sice dnes ráno červencová čísla z průmyslu a zahraničního obchodu, ale i nadále předpokládáme, že případné výraznější pohyby dodají koruně spíše vnější impulsy skrz eurodolar. Dnes odpoledne např. srpnová čísla z amerického pracovního trhu, která pokud by zklamala, by mohla korunu postrčit pod hranici 25 CZK/EUR.
    • USDCZK & PLNCZK: Vůči americkému dolaru koruna ve čtvrtek posílila a zamířila hlouběji pod hladinu 22,60 CZK/USD a vůči polskému zlotému koruna posílila k úrovni 5,85 CZK/PLN.
    • EURHUF & EURPLN: Ze zbylých středoevropských měn se včera maďarský forint vůči euru pohyboval v rozmezí 392–393 HUF/EUR. Polský zlotý oslabil k úrovni 4,28 PLN/EUR. Zlotý negativně reagoval slova guvernéra polské centrální banky (NBP) A. Glapińského, podle kterého může NBP začít diskutovat o snížení sazeb po březnu 2025 a to na základně nové makroekonomické prognózy.
    • EURUSD: Na hlavním měnovém páru ve čtvrtek dopoledne euro po lepších číslech z německého průmyslu (nové zakázky) postupně posílilo až k hladině 1,11 USD/EUR. Odpoledne sice dolar nejprve negativně reagoval na nižší tvorbu pracovních míst v soukromém sektoru ADP v USA, ale následně dostal podporu od dalších zveřejněných amerických statistik, především od srpnového indexu ISM ve službách. Z pohledu nejbližšího vývoje na eurodolaru budou nesmírně důležitá dnes odpoledne (ve 14:30) zveřejněná srpnová čísla z pracovního trhu (míra nezaměstnanosti, tvorba pracovních míst NFP). Očekává se, že čísla za srpen mírně napraví horší červencové výsledky. Pokud by k tomu nedošlo, a i výsledky za srpen zklamaly, tak lze očekávat velmi prudkou reakci na eurodolaru – oslabení dolaru k hladině 1,12 USD/EUR. Logika je následující – horší čísla z pracovního trhu zvýší pravděpodobnost rychlejšího snižování sazeb americkým Fedem do konce letošního roku a na zářijovém zasedání Fedu možné snížení sazeb rovnou o 50 bodů.

    Očekávaná data a události

    • ČR: Průmyslová a stavební produkce (červenec), Zahraniční obchod se zbožím (červenec)
    • Eurozóna: Hrubý domácí produkt (2. čtvrtletí) – zpřesněný odhad
    • Německo: Průmyslová produkce (červenec), Zahraniční obchod se zbožím (červenec)
    • Maďarsko: Průmyslová produkce (červenec)
    • USA: Míra nezaměstnanosti a tvorba pracovních míst NFP (srpen), Projevy centrálních bankéřů (Fed) – Williams, Waller
    Newsletter
    Finanční trhy se mění velmi rychle. V Akcentě s nimi držíme krok
    Akcenta Logo

    Chci se stát klientem

    Akcenta Logo
    © 2024 AKCENTA CZ a.s.

    GDPR

    Cookies

    Facebook
    Instagram
    LinkedIn
    Youtube