Akcenta logo

    Ranní zprávy 07.05.2024

    7. 5. 2024

    Klíčové události

    - Eurozóna: Kompozitní index PMI se dle finálního dubnového údaje navýšil na 51,7 bodu, zatímco index PMI v sektoru služeb měl hodnotu 53,3 bodu. Ceny průmyslových výrobců v březnu poklesly o 0,4 procenta meziměsíčně, respektive o 7,8 procenta meziročně. Důvěra investorů Sentix má aktuálně hodnotu -3,6 bodu.

    - Německo: Kompozitní index PMI měl v dubnu podle finálního údaje hodnotu 50,6 bodu, kdežto u indexu PMI v sektoru služeb svítila pro změnu hodnota 53,2 bodu.

    Vývoj na devizovém trhu

    - EURCZK: Koruna započala nový květnový týden v dobrém rozpoložení, jelikož si vůči hlavní evropské měně polepšila celkem o tři haléře. Zatímco ráno měl kurz hodnotu 25,05 CZK/EUR, pozdě odpoledne bylo jedno euro k dostání už jen za 25,02 Kč. Za svými maximy ze závěru minulého týdne ale přesto stále mírně zaostávala.

    - USDCZK & PLNCZK: Velice podobný vývoj byl během včerejšího dne k vidění rovněž na tom devizovém trhu, kde se koruna směňuje za americký dolar a naopak. Těsně před tím, než se trhy uzavřely sice zaznamenala dílčí ztrátu, i tak ale dokázala uzavřít kurzem 23,21 CZK/USD. Kde naopak přišlo ze strany tuzemské měny zaváhání, byl trh s polským zlotým. Koruna posilovala časně zrána, pak ale převzal iniciativu právě zlotý, který vyhnal hodnotu kurzu na 5,81 CZK/PLN.

    - EURHUF & EURPLN: Vítěz včerejšího duelu mezi eurem a maďarským forintem byl na první pohled zřejmý, přičemž byla jím středoevropská měna, která posílila až na hranici 388,6 HUF/EUR. A zadařilo se rovněž polskému zlotému, který vůči euru polepšil na hladinu 4,307 PLN/EUR, což je jeho nejlepší počin od 22. dubna.

    - EURUSD: Na hlavním měnovém páru vypadala včera situace následovně: dopoledne patřilo euru, zatímco pozdě odpoledne korigoval výsledek svými dílčími zisky dolar. Protože jich ale bylo méně a dostavily se v menším objemu, vítězem klání bylo nakonec euro, které posílilo na 1,078 USD/EUR.

    Očekávaná data a události

    - ČR: Stavební a průmyslová produkce, obchodní bilance (vše březen), devizové rezervy (duben).

    - Eurozóna: Maloobchodní tržby (březen).

    - Německo: Zahraniční obchod, průmyslové objednávky (obojí březen).

    - Polsko: Devizové rezervy (duben).

    Newsletter
    Finanční trhy se mění velmi rychle. V Akcentě s nimi držíme krok
    Akcenta Logo

    Chci se stát klientem

    Akcenta Logo
    © 2024 AKCENTA CZ a.s.

    GDPR

    Cookies

    Facebook
    Instagram
    LinkedIn
    Youtube