Ranní zprávy 09.09.2024

    09. 09. 2024

    Image

    Klíčové události

    -      ČR: Průmyslová produkce v červenci klesla o 0,8 % m/m a o 1,9 % r/r. Stavební produkce v červenci vzrostla o 6,9 % m/m a o 2,0 % r/r. Bilance zahraničního obchodu skončila v červenci schodkem ve výši 4,1 mld. Kč.

    -      Eurozóna: Hrubý domácí produkt ve 2. čtvrtletí dle zpřesněného odhadu vzrostl o 0,2 % k/k (revize směrem dolů z 0,3 % k/k) a o 0,6 % r/r.

    -      Německo: Průmyslová produkce v červenci klesla o 2,4 % m/m. Bilance zahraničního obchodu skončila v červenci přebytkem ve výši 16,8 mld. eur.

    -      USA: Míra nezaměstnanosti v srpnu klesla na 4,2 %. V srpnu bylo vytvořeno 142 tis. pracovních míst NFP.

    Vývoj na devizovém trhu

    -      EURCZK: Na měnovém páru české koruny a eura se v pátek obchodovalo převážně v rozmezí 25,0 – 25,05 CZK/EUR, koruna v souhrnu jen mírně oslabila, v závěru odpoledne se obchodovalo pod hladinou 25,05 CZK/EUR. Zveřejněny byly červencové statistiky z tuzemského průmyslu, kterému se nedaří, a zatím nic nenasvědčuje tomu, že by mělo do konce letošního roku dojít k razantnějšímu oživení produkce. Trendově průmyslová produkce od začátku roku pozvolna klesá. Indexy podnikatelských nálad (PMI, Ifo) v ČR i v Německu zůstaly přes léto utlumené. Na slabost průmyslu ukazuje o snižování zaměstnanosti. V souhrnu za letošní rok očekáváme pokles průmyslové produkce zhruba o 1 %. K poklesu průmyslové produkce v červenci přispěly celozávodní dovolené v automobilovém průmyslu. Tristní byl však především červencový vývoj nových zakázek, které klesly o 8,9 % m/m a o 1,8 % r/r.

    -      USDCZK & PLNCZK: Vůči americkému dolaru koruna sice odpoledne oslabila až těsně pod hladinu 22,65 CZK/USD, ztráty však umazala a zakončila na úrovni 22,55 CZK/USD. Oproti čtvrtku tak nakonec mírně posílila. Na měnovém páru s polským zlotým si česká měna udržela předešlé zisky a stejně jako ve čtvrtek zavírala na hladině 5,85 CZK/PLN.

    -      EURHUF & EURPLN: Ze zbylých středoevropských měn se v závěru týdne nedařilo maďarskému forintu. Již od ranních hodin převážně oslaboval a odpoledne zakončil nad hladinou 394,5 HUF/EUR. Polský zlotý oproti čtvrtku skončil takřka beze změny, ztráty umazat nedokázal. Na konci odpoledne probíhalo obchodování na hladině 4,28 PLN/EUR.

    -      EURUSD: Na hlavním měnovém páru v souhrnu jen mírně posílilo euro, když zakončilo na hladině 1,11 USD/EUR. Po zveřejnění statistik z amerického pracovního trhu krátce posílilo k úrovni 1,115 USD/EUR, většinu zisků však v průběhu odpoledne opět odevzdalo. Míra nezaměstnanosti v USA v červenci mírně klesla na 4,2 % (v červnu 4,3 %), v souladu s očekáváním trhu. Počet nezaměstnaných osob se oproti předešlému měsíci téměř nezměnil. Klíčovou a ostře sledovanou statistikou však byl nepochybně počet pracovních míst NFP. V červenci bylo sice vytvořeno 142 tis. pracovních míst a oproti červnu tak došlo k nárůstu (v červnu došlo k revizi směrem dolů na 89 tis. z 114 tis.), čísla však nenaplnila očekávání trhu (164 tis.). Data zatím nejsou zcela jednoznačná (i v souvislosti se snížením míry nezaměstnanosti), pravděpodobnější nyní zůstává snížení sazeb ze strany Fedu o 25 bazických bodů (18/9).

    Očekávaná data a události

    -      ČR: Podíl nezaměstnaných osob (srpen), Devizové rezervy ČNB (srpen)

    Newsletter
    Finanční trhy se mění velmi rychle. V Akcentě s nimi držíme krok
    Akcenta Logo

    Chci se stát klientem

    Akcenta Logo
    © 2024 AKCENTA CZ a.s.

    GDPR

    Cookies

    Facebook
    Instagram
    LinkedIn
    Youtube