Akcenta logo

    Ranní zprávy 10.01.2024

    10. 1. 2024

    Klíčové události

    - ČR: Podíl nezaměstnaných osob v prosinci vzrostl na 3,7 %. Devizové rezervy ČNB na konci prosince vykázaly přebytek ve výši 133,37 mld. eur.

    - Eurozóna: Míra nezaměstnanosti v listopadu klesla na 6,4 %.

    - Německo: Průmyslová produkce v listopadu klesla o 0,7 % m/m.

    - Polsko: Polská centrální banka (NBP) ponechala hlavní úrokovou sazbu beze změny na úrovni 5,75 %.

    - USA: Bilance zahraničního obchodu skončila v listopadu schodkem ve výši 63,2 mld. USD. Index optimismu mezi malými podniky NFIB v prosinci vzrostl na 91,9 b.

    Vývoj na devizovém trhu

    - EURCZK: Koruně se na měnovém páru s eurem nedařilo. Již ráno oslabila nad hladinu 24,55 CZK/EUR a nad touto úrovní se obchodovalo i v závěru odpoledne. Podíl nezaměstnaných osob v prosinci vzrostl na 3,7 % z listopadových 3,5 %. Za nárůstem nezaměstnanosti v závěru loňského roku stála především negativní sezónnost. V souhrnu za celý loňský rok činil podíl nezaměstnaných osob (PNO) 3,6 %, což je oproti roku 2022 s PNO 3,4 % jen marginální zvýšení. Pro celý rok 2023 tak platilo, že se mírná recese tuzemské ekonomiky do situace na pracovním trhu promítala jen velmi umírněně a více prostřednictvím poklesu reálných mezd než nárůstem nezaměstnanosti. Pro letošek je pravděpodobný další pozvolný nárůst PNO ke 4 %, a to v závislosti od síly oživení české ekonomiky. Objem devizových rezerv České národní banky (ČNB) v loňském prosinci vzrostl oproti listopadu o 3,1 mld. eur na 133,4 mld. eur. V meziročním srovnání byl objem rezerv vyšší o 2,1 mld. eur. Ze zveřejněné statistiky devizových obchodů vyplynulo, že loni v listopadu ČNB pokračovala v odprodeji výnosů z devizových rezerv, a to konkrétně ve výši 0,284 mld. eur.

    - USDCZK & PLNCZK: Vůči dolaru se české měně také nedařilo. Ještě ráno se pohybovala pod hladinou 22,40 CZK/USD, odpoledne zavírala na úrovni 22,50 CZK/USD. Na měnovém páru s polským zlotým koruna v souhrnu oslabila jen mírně, když zakončila na hladině 5,66 CZK/PLN. Zprvu sice zamířila nad hladinu 5,67 CZK/PLN, část ztrát ale později umazala.

    - EURHUF & EURPLN: Ze zbylých středoevropských měn se včera nedařilo maďarskému forintu ani polskému zlotému. Forint postupně oslabil z blízkosti hladiny 377,5 HUF/EUR na úroveň 379 HUF/EUR v závěru odpoledne. Odevzdal tak část zisků z předešlých dnů. Polský zlotý v souhrnu vůči společné evropské měně ztratil jen mírně, když zakončil na úrovni 4,34 PLN/EUR. Polská centrální banka (NBP) ponechala dle očekávání již počtvrté v řadě úrokové sazby beze změny (hlavní sazba 5,75 %).

    - EURUSD: Na hlavním měnovém páru se v souhrnu dařilo americkému dolaru, který posílil z hladiny 1,095 USD/EUR na úroveň 1,092 USD/EUR. Německá průmyslová produkce v listopadu překvapila svým meziměsíčním poklesem o 0,7 %, ačkoli trh odhadoval naopak 0,2% nárůst. K meziměsíčnímu propadu výroby tak došlo již šestý měsíc v řadě.

    Očekávaná data a události

    - Eurozóna: Projevy členů ECB (de Guindos, Schnabelová)

    - USA: Projevy členů Fedu (Williams)

    Autor článku:

    Miroslav Novák

    Hlavní ekonom společnosti Akcenta. Zkušenosti v oblasti bankovnictví Miroslav načerpal v UniCredit Group, kde působil na oddělení Treasury. Od roku 2010 pracuje jako analytik ve společnosti Akcenta. K oblastem jeho zájmu patří především problematika měnových kurzů. Miroslav Novák není ortodoxním zastáncem žádné ekonomické školy, což mu umožňuje hodnotit objektivně nejenom dění na finančních trzích, ale i na poli globální ekonomiky. Je autorem řady odborných článků a expertních komentářů, které pravidelně využívají přední česká i polská média. V Česku patří mezi nejcitovanější ekonomy.

    Newsletter
    Finanční trhy se mění velmi rychle. V Akcentě s nimi držíme krok
    Akcenta Logo

    Chci se stát klientem

    Akcenta Logo
    © 2024 AKCENTA CZ a.s.

    GDPR

    Cookies

    Facebook
    Instagram
    LinkedIn
    Youtube