Akcenta logo

    Ranní zprávy 10.04.2024

    10. 4. 2024

    Klíčové události

    - ČR: Podíl nezaměstnaných osob se v březnu snížil na 3,9 %. Devizové rezervy ČNB na konci března vykázaly přebytek ve výši 136,92 mld. eur.

    - USA: Index optimismu mezi malými podniky NFIB se v březnu snížil na 88,5 b.

    Vývoj na devizovém trhu

    - EURCZK: České koruně se včera na měnovém páru s eurem nedařilo. Již od ranních hodin v jejím případě převládal oslabující trend, postupně oslabila z hladiny 25,35 CZK/EUR na úroveň 25,43 CZK/EUR, kde se obchodovalo v závěru odpoledne. Koruna se tak pohybuje na svých nejslabších hodnotách za posledních 7 týdnů. Zveřejněny byly březnové statistiky z tuzemského pracovního trhu. Podíl nezaměstnaných osob (PNO) mírně poklesl na 3,9 % z únorových 4,0 %. Za snížením nezaměstnanosti stál v březnu především rozjezd sezónních prací. Oproti předchozím letům byl však letošní březnový pokles nezaměstnanosti slabší (ve srovnání březen vs. únor i ve srovnání březen vs. leden). Stále však platí, že česká ekonomika generuje poměrně vysoký počet volných nabízených míst (v březnu 268,7 tis.). Recese tuzemské ekonomiky v loňském roce se do zhoršení situace na pracovním trhu promítla jen okrajově. Z konjunkturálních průzkumů v průmyslu a ve službách za březen i za celé 1. čtvrtletí vyplývá, že firmy zatím v průměru neplánují výrazněji nabírat nové zaměstnance. Zároveň však nepředpokládáme, že by firmy začaly ve větší míře propouštět.

    - USDCZK & PLNCZK: České měně se nedařilo ani vůči americkému dolaru, když zejména v závěru odpoledne výrazněji oslabila nad hladinu 23,40 CZK/USD. Ztráty si koruna včera připsala také na měnovém páru s polským zlotým, kdy v dopoledních hodinách oslabila na hladinu 5,96 CZK/PLN. Odpoledne se jí nepodařilo ztráty umazat a zakončila na této úrovni. Pohybuje se tak na svých minimech od října 2020.

    - EURHUF & EURPLN: Ze zbylých středoevropských měn se nedařilo ani maďarskému forintu. Maďarský forint zprvu posílil k hladině 388,5 HUF/EUR, veškeré zisky však po poledni odevzdal a zakončil nad úrovní 390,5 HUF/EUR. Na měnovém páru polského zlotého a eura bylo možné sledovat podobný vývoj (tedy posílení v dopoledních hodinách a oslabení odpoledne), v souhrnu však zlotý oproti pondělku mírně posílil. V závěru odpoledne se obchodovalo na hladině 4,26 PLN/EUR.

    - EURUSD: Na hlavním měnovém páru se zprvu dařilo euru, které posílilo k hladině 1,089 USD/EUR, v závěru odpoledne však většinu zisků odevzdalo a v souhrnu tak posílilo pouze mírně. Na konci odpoledne probíhalo obchodování na hladině 1,086 USD/EUR. Dnešní klíčovou statistikou je nepochybně americká spotřebitelská inflace za březen. Pokud jádrová CPI inflace skončí nad tržním konsenzem (+0,3 % m/m a +3,7 % r/r), tak může americký dolar výrazněji posílit.

    Očekávaná data a události

    - ČR: Index spotřebitelských cen (březen)

    - USA: Index spotřebitelských cen (březen), Záznam ze zasedání americké centrální banky (Fed)

    Newsletter
    Finanční trhy se mění velmi rychle. V Akcentě s nimi držíme krok
    Akcenta Logo

    Chci se stát klientem

    Akcenta Logo
    © 2024 AKCENTA CZ a.s.

    GDPR

    Cookies

    Facebook
    Instagram
    LinkedIn
    Youtube