Ranní zprávy 10.10.2024

    10. 10. 2024

    Image

    Klíčové události

    - ČR: Devizové rezervy České národní banky v září vzrostly na 138,1 ze srpnových 137,9 mld. eur.

    - Německo: Obchodní bilance v srpnu přebytková ve výši 22,5 mld. eur.

    - USA: Záznam ze zářijového zasedání Fedu ukázal, že se Fed nechce zavázat k žádnému konkrétnímu tempu snižování sazeb.

    Vývoj na devizovém trhu

    - EURCZK: Mírné zisky z úterý koruna ve středu neudržela a obchodování se přesunulo zpět k hladině 25,35 CZK/EUR. Ačkoliv se obchodování koruny vůči euru v posledních dnech stabilizovalo a koruna dále výrazně neoslabovala jako tomu bylo v první polovině minulého týdne, tak to rozhodně neznamená, že si další výraznější ztráty nemůže česká měna připsat v nejbližších dnech. Dnes je totiž na programu dvojí inflace CPI za září. Nejprve v ČR, kde je finanční trh nastaven na meziměsíční pokles CPI o 0,5 % a případný výraznější pokles inflace by mohl být impulsem pro oslabení koruny. Odpoledne bude zveřejněna zářijová inflace CPI v USA a případný výsledek nad tržním konsenzem může iniciovat další posílení dolaru vůči euru a tím pádem být i impulsem pro oslabení koruny. Každopádně lze během dneška pravděpodobně očekávat výrazně vyšší volatilitu, než tomu bylo v první polovině týdne. Z domácích makroekonomických statistik včera stály za pozornost devizové rezervy ČNB za září (mírné zvýšení na 138,1 mld. eur – nejvyšší hodnota od srpna 2022) a saldo devizových obchodů ČNB za srpen (ČNB v srpnu prodala výnosy z držby devizových rezerv za 262 mil. eur).

    - USDCZK & PLNCZK: Vůči dolaru včera koruna oslabila a ke konci středečního odpoledne se pohybovala na úrovni 23,15 CZK/USD. Dnes bude pro vývoj koruny k dolaru klíčový výsledek zářijové inflace v USA. Vůči polskému zlotému včera koruna oslabila k úrovni 5,90 CZK/PLN.

    - EURHUF & EURPLN: Ze zbylých středoevropských měn se včera obě měny po část dne pohybovaly pod důležitými technickými úrovněmi. Maďarský forint pod hranicí 400 HUF/EUR a polský zlotý těsně pod hladinou 4,30 PLN/EUR.

    - EURUSD: Na hlavním měnovém páru včera euro vůči dolaru během dne pozvolna oslabovalo a v závěru odpoledne pokleslo až na 1,094 USD/EUR. Makroekonomický kalendář na obou stranách Atlantiku byl de facto prázdný. Za zvýšenou pozornost stál až večerní záznam (minutes) ze zářijového zasedání amerického Fedu, kde Fed snížil úrokové sazby o 50 bodů. Dnešek již bude na eurodolaru téměř jistě o poznání volatilnější než první polovina týdne, protože odpoledne bude zveřejněna zářijová CPI inflace v USA. Pokud skončí jádrová složka CPI nad tržním konsenzem (0,2 % m/m a 3,2 % r/r), tak může dojít k výraznějšímu posílení dolaru k úrovni 1,09 USD/EUR a případně i níže, a naopak slabší inflace oslabí dolar k hladině 1,10 USD/EUR a výše. Kromě inflace budou ještě zveřejněny statistiky z pracovního trhu v podobě týdenních žádostí o podporu v nezaměstnanosti, na které je dolar v poslední době poměrně dost citlivý.

    Očekávaná data a události

    - ČR: Index spotřebitelských cen (září)

    - Eurozóna: Záznam ze zářijového zasedání Evropské centrální banky

    - Maďarsko: Index spotřebitelských cen (září)

    - USA: Index spotřebitelských cen (září), Nové týdenní žádosti o podporu v nezaměstnanosti (do 5/10)

    Newsletter
    Finanční trhy se mění velmi rychle. V Akcentě s nimi držíme krok
    Akcenta Logo

    Chci se stát klientem

    Akcenta Logo
    © 2024 AKCENTA CZ a.s.

    GDPR

    Cookies

    Facebook
    Instagram
    LinkedIn
    Youtube