Akcenta logo

    Ranní zprávy 11.04.2024

    11. 4. 2024

    Klíčové události

    - ČR: Spotřebitelské ceny v březnu vzrostly o 0,1 % m/m a o 2,0 % r/r a v jádrové složce o 2,7 % r/r. Podle nové prognózy Ministerstva financí letos HDP vzroste o 1,4 % a spotřebitelská inflace o 2,7 %.

    - USA: Index spotřebitelských cen v březnu +0,4 % m/m a +3,5 % r/r a v jádrové složce +0,4 % m/m +3,8 % r/r.

    Vývoj na devizovém trhu

    - EURCZK: Koruna vůči euru včera sice posílila, ale během odpoledne po vyšší CPI inflaci v USA většinu zisků odevzdala a vrátila se k úrovni 25,40 CZK/EUR. Zatímco v úterý koruna oslabila bez zjevných fundamentálních důvodů, tak její včerejší vývoj lze přispat na vrub výsledkům březnové inflace v ČR a v USA. V ČR sice inflace dopadla v souladu s tržním konsenzem a druhý měsíc v řadě meziročně rostla jen o 2 % (inflační cíl ČNB), ale ve službách cenový růst zrychlil na 5,4 % r/r. A právě vyšší růstová dynamika služeb bude podle nás bránit tomu, aby bankovní rada České národní banky (ČNB) zrychlila ve 2. čtvrtletí snižování úrokových sazeb. Počítáme, že ČNB bude sazby snižovat dosavadním tempem 50 bodů na zasedání, tj. celkový pokles sazeb o 100 bodů ve 2. čtvrtletí. Pro letošní rok očekáváme růst spotřebitelské inflace zhruba o 2 %, když hlouběji pod 2 % meziroční inflace pravděpodobně zamíří během letních měsíců. Podle nové prognózy Ministerstva financí ČR letos inflace vzroste o 2,7 %.

    - USDCZK & PLNCZK: Vůči americkému dolaru v souhrnu za včerejšek koruna oslabila k hladině 23,60 CZK/USD (impulsem vyšší inflace v USA). Na měnovém páru s polským zlotým se obchodovalo v širším okolí hladiny 5,95 CZK/PLN.

    - EURHUF & EURPLN: Ze zbylých středoevropských měn včera maďarský forint vůči euru oslabil nad hladinu 391 HUF/EUR (dnes může forint výrazněji reagovat na březnovou CPI inflaci). Polský zlotý se vůči euru pohyboval v rozmezí 4,255 – necelých 4,27 PLN/EUR.

    - EURUSD: Obchodování na hlavním měnovém páru bylo po celou první polovinu tohoto týdne ovlivněno vyčkáváním na výsledky březnové CPI inflace v USA. To platilo i pro včerejšek až do 14:30, kdy následně dolar vůči euru skokově posílil pod hladinu 1,08 USD/EUR v návaznosti na rychlejší růst inflace ve srovnání s tržním konsenzem. Inflace v jádrové složce +0,4 % m/m a +3,8 % r/r. Vývoj v posledních měsících naznačuje, že se zpomalování meziroční inflace de facto zastavilo a začínají se tak potvrzovat obavy, že brzké a udržitelné dosažení 2 % inflačního cíle může být problematické. Ukazuje se, že poslední krok bývá zároveň ten nejtěžší. Po březnové inflaci a silných číslech z amerického pracovního trhu se podle nás snižuje pravděpodobnost, že Americká centrální banka (Fed) sníží sazby již v květnu a daleko reálnější je nyní červnový termín (vyloučit nelze ani posunutí prvního snížení sazeb až do 3. čtvrtletí). Dnes zasedá Evropská centrální banka (ECB), takže odpoledne je opětovně nutné na eurodolaru počítat s výraznější volatilitou a případným testováním hladiny 1,07 USD/EUR.

    Očekávaná data a události

    - Eurozóna: Zasedání Evropské centrální banky

    - Německo: Běžný účet platební bilance (únor)

    - Maďarsko: Index spotřebitelských cen (březen)

    - USA: Index cen průmyslových výrobců (březen), Nové týdenní žádosti o podporu v nezaměstnanosti (do 6/4), Projevy centrálních bankéřů (Fed) – Williams, Collinsová, Bostic

    Newsletter
    Finanční trhy se mění velmi rychle. V Akcentě s nimi držíme krok
    Akcenta Logo

    Chci se stát klientem

    Akcenta Logo
    © 2024 AKCENTA CZ a.s.

    GDPR

    Cookies

    Facebook
    Instagram
    LinkedIn
    Youtube