Ranní zprávy 11.07.2024

    11. 07. 2024

    Image

    Klíčové události

    - ČR: Spotřebitelská inflace v červnu -0,3 %m/m a +2,0 % r/r a v jádrové složce došlo ke zpomalení na 2,2 % r/r z květnových 2,5 % r/r.

    Vývoj na devizovém trhu

    - EURCZK: Koruna vůči euru ve středu ráno silně reagovala na překvapivě slabší spotřebitelskou inflaci a velmi rychle oslabila k úrovni 25,40 CZK/EUR (tříměsíční minimum české měny), v jejímž širším okolí se pohybovala po zbytek dne. Spotřebitelská inflace (CPI) v červnu překvapila meziměsíčním poklesem o 0,3 %, což znamenalo meziroční zpomalení na 2 %. CPI se tak po dubnovém inflačním vzedmutí vrací na inflační cíl České národní banky (ČNB), tj. na 2 %. Za meziměsíčním poklesem CPI stály především nižší ceny potravin a nealkoholických nápojů (-0,6 %), ke kterým se přidal i oddíl doprava (-1,2 %). Nižší ceny potravin jsou v souladu s vývojem cen zemědělských výrobců v průběhu jarních měsíců, který naznačuje, že by ke zdražování potravin zatím nemělo docházet. Samozřejmě během léta se toto může změnit, když ceny potravin představují poměrně nejistou a obtížně predikovatelnou část spotřebního koše. S ohledem na slabá květnová čísla z tuzemské ekonomiky (maloobchod, průmysl, stavebnictví) nelze vyloučit o něco výraznější pokles úrokových sazeb ČNB ve druhé polovině roku (závěr roku 3,75 %), než jaká jsou aktuálně očekávání. Tím si lze také vysvětlit oslabení koruny. Samozřejmě případné rychlejší snižování sazeb ze strany ČNB by muselo být podmíněno setrvale horšími statistikami z tuzemské ekonomiky v kombinaci s rychlejším odezníváním spotřebitelské inflace v jádrové složce (v červnu již 2,2 % r/r). Domácí makroekonomický kalendář je dnes po nabité první polovině týdne prázdný.

    - USDCZK & PLNCZK: Vůči americkému dolaru včera ráno koruna po výraznějším poklesu červnové inflace oslabila k hladině 23,50 CZK/USD. Ke konci odpoledne koruna část ztrát umazala. Vůči polskému zlotému koruna rovněž oslabovala a v průběhu dne se krátce dostala nad hladinu 5,97 CZK/PLN.

    - EURHUF & EURPLN: Ze zbylých středoevropských měn se včera maďarský forint vůči euru pohyboval primárně v rozmezí 392–394 HUF/EUR. Polský zlotý posiloval a několikrát testoval hladinu 4,25 PLN/EUR.

    - EURUSD: Na hlavním měnovém páru se ve středu obchodovalo v širším okolí hladiny 1,082 USD/EUR. Makroekonomický kalendář na obou stranách Atlantiku byl včera prázdný a šéf Fedu J. Powell v dalším projevu v Kongresu nic nového neřekl. Dnešní odpoledne bude na eurodolaru o poznání volatilnější, když bude zveřejněna červnová CPI inflace v USA. Pro dolar je opět klíčová jádrová složka – tržní konsenzus (+0,2 % m/m a +3,4 % r/r). Vyšší inflace nad konsenzem pravděpodobně posílení dolaru pod hladinu 1,08 USD/EUR a naopak slabší inflace impuls pro oslabení dolaru k úrovni 1,09 USD/EUR.

    Očekávaná data a události

    - Německo: Index spotřebitelských cen (červen) – finální údaj

    - USA: Index spotřebitelských cen (červen), Nové týdenní žádosti o podporu v nezaměstnanosti (do 6/7)

    Newsletter
    Finanční trhy se mění velmi rychle. V Akcentě s nimi držíme krok
    Akcenta Logo

    Chci se stát klientem

    Akcenta Logo
    © 2024 AKCENTA CZ a.s.

    GDPR

    Cookies

    Facebook
    Instagram
    LinkedIn
    Youtube