Akcenta logo

    Ranní zprávy 12.04.2024

    12. 4. 2024

    Klíčové události

    - Eurozóna: Evropská centrální banka ponechala úrokové sazby beze změny – hlavní sazba zůstává na 4,5 %.

    - Německo: Běžný účet platební bilance v únoru.

    - Maďarsko: Index spotřebitelských cen v březnu +0,8 % m/m a +3,6 % r/r a v jádrové složce +4,4 % r/r.

    - USA: Index cen průmyslových výrobců v březnu +0,2 % m/m a +2,1 % r/r. Nové týdenní žádosti o podporu v nezaměstnanosti do 6/4 činily 211 tis.

    Vývoj na devizovém trhu

    - EURCZK: Koruna vůči euru včera posílila a obchodování se vrátilo zpět pod hladinu 25,40 CZK/EUR. Zisky si koruna připsala navzdory vývoji na eurodolaru (posílení dolaru). Většinou přitom platí, že s posilujícím dolarem koruna většinou vůči euru oslabuje nebo minimálně neposiluje. Domácí makroekonomický kalendář byl včera prázdný. Dnes bude zveřejněna únorová platební bilance.

    - USDCZK & PLNCZK: Na měnovém páru s americkým dolarem se koruna pohybovala primárně v rozmezí 23,60 – 23,70 CZK/USD. Vůči polskému zlotému koruna mírně posílila k hladině 5,95 CZK/PLN.

    - EURHUF & EURPLN: Ze zbylých středoevropských měn včera maďarský forint vůči euru mírně posílil a zamířil pod hladinu 390 HUF/EUR. Inflace v Maďarsku dále pozvolna odeznívá. Obchodování polského zlotého vůči euru pokračovalo v pásmu 4,255 – 4,27 PLN/EUR.

    - EURUSD: Stejně jako se ve středu čekalo na výsledky březnové inflace v USA, tak se ve čtvrtek vyčkávalo na zasedání Evropské centrální banky (ECB), respektive na tiskovou konferenci s prezidentkou Ch. Lagardeovou. Euro v reakci na ECB oslabilo pod hladinu 1,072 USD/EUR, na nejslabší hodnoty od poloviny února. ECB podle předpokladů ponechala úrokové sazby beze změny (hlavní sazba setrvává na 4,50 %). Jednoznačnou odpověď na otázku, zda ECB přistoupí ke snížení úrokových sazeb na červnovém zasedání, Lagardeová podle očekávání neposkytla. Inflace podle ECB zvolňuje a růst mezd zrovna tak. Inflace ve službách však zůstává zvýšená, což je ostatně problém v celé Evropě i v USA. Lagardeová snížení sazeb podmínila příchozími statistikami z eurozóny s doplněním, že v červnu budou mít centrální bankéři k dispozici novou makroekonomickou prognózu. Suma sumárum, pokud se budou hlavní statistiky (jádrová inflace, mzdy) vyvíjet v duchu posledních měsíců, tak ECB v červnu sazby sníží (navíc sazby chtělo snížit již v dubnu několik centrálních bankéřů). Další vývoj sazeb je však trochu zahalen v mlze a rozhodně nelze automaticky počítat s tím, že ECB bude následně sazby snižovat po celou druhou polovinu roku ve stylu co zasedání, to snížení. Prolomí dnes dolar hladinu 1,07 USD/EUR? Pro hovoří jestřábí rétorika amerického Fedu v návaznosti na silnější březnovou inflaci. Proti naopak skutečnost, že hladina 1,07 představuje silnou technickou úroveň, od které se euro v posledních měsících již několikrát odrazilo nahoru.

    Očekávaná data a události

    - ČR: Běžný účet platební bilance (únor)

    - Německo: Index spotřebitelských cen (březen) – finálně

    - Maďarsko: Průmyslová produkce (únor)

    - USA: Spotřebitelská důvěra podle Michiganské univerzity (duben) – předběžný odhad, Projevy centrálních bankéřů (Fed) – Bostic, Dalyová

    Newsletter
    Finanční trhy se mění velmi rychle. V Akcentě s nimi držíme krok
    Akcenta Logo

    Chci se stát klientem

    Akcenta Logo
    © 2024 AKCENTA CZ a.s.

    GDPR

    Cookies

    Facebook
    Instagram
    LinkedIn
    Youtube