Ranní zprávy 13.12.2023

    13. 12. 2023

    Image
    Ranní zprávy 13.12.2023

    Klíčové události

    • EurozónaIndex ekonomického sentimentu ZEW v prosinci roste na 23,0 b.
    • NěmeckoIndex ekonomického sentimentu ZEW v prosinci roste na 12,8 b. Dílčí index hodnocení současné situace roste na -77,1 b.
    • USASpotřebitelské ceny v listopadu vzrostly o 0,1 % m/m a o 3,1 % r/r. Ceny v jádrové složce vzrostly o 0,3 % m/m a o 4,0 % r/r. Index optimismu mezi malými podniky NFIB v listopadu klesl na 90,6 b.

    Vývoj na devizovém trhu

    • EURCZK: České koruně se včera na měnovém páru s eurem nedařilo. Zprvu převažovalo obchodování pod hladinou 24,45 CZK/EUR, v závěru odpoledne však koruna oslabila nad úroveň 24,50 CZK/EUR, kde také zakončila. Člen bankovní rady České národní banky (ČNB) J. Procházka uvedl, že proinflační rizika, která bránila ČNB v zahájení snižování úrokových sazeb, postupně mizí.
    • USDCZK PLNCZK: Vůči americkému dolaru se české měně zprvu dařilo, když krátce posílila k hladině 22,55 CZK/USD. V průběhu odpoledne však v jejím případě převládl oslabující trend a zavírala pak nad úrovní 22,70 CZK/USD. Mírné ztráty si koruna připsala také na měnovém páru s polským zlotým, když na konci odpoledne oslabila k hladině 5,65 CZK/PLN.
    • EURHUF EURPLN: Ze zbylých středoevropských měn se maďarskému forintu nepodařilo umazat pondělní ztráty a stejně jako v úvodu týdne zakončil nad hladinou 382,5 HUF/EUR. Polský zlotý zprvu oslaboval k hladině 4,345 PLN/EUR, ztráty však v průběhu odpoledne umazal a na konci odpoledne se obchodovalo na úrovni 4,335 PLN/EUR.
    • EURUSD: Na hlavním měnovém páru se zprvu dařilo euru, které posílilo nad hladinu 1,080 USD/EUR. Po zveřejnění americké spotřebitelské inflace posílil dolar k hladině 1,077 USD/EUR, část zisků však na konci odpoledne odevzdal a zakončil mírně pod úrovní 1,080 USD/EUR. Spotřebitelské ceny v USA v listopadu meziročně zpomalily v souladu s očekáváním na 3,1 % r/r (z říjnových 3,2 % r/r). Úroveň inflace je tak nejnižší za posledních pět měsíců. Meziměsíčně ceny vzrostly o 0,1 % při očekávané stagnaci. Jádrová inflace pak meziročně stagnovala na 4,0 % a meziměsíčně zrychlila na 0,3 % dle tržních očekávání. Index optimismu mezi malými americkými podniky NFIB již čtvrtý měsíc v řadě klesal. Je tak nejnižší od letošního května.

    Očekávaná data a události

    • Eurozóna: Průmyslová produkce (říjen)
    • Německo: Běžný účet platební bilance (říjen)
    • USA: Zasedání americké centrální banky (Fed), Ceny průmyslových výrobců (listopad)
    Profile picture of the author of the article

    Autor článku:

    Miroslav Novák

    Hlavní ekonom společnosti Akcenta. Zkušenosti v oblasti bankovnictví Miroslav načerpal v UniCredit Group, kde působil na oddělení Treasury. Od roku 2010 pracuje jako analytik ve společnosti Akcenta. K oblastem jeho zájmu patří především problematika měnových kurzů. Miroslav Novák není ortodoxním zastáncem žádné ekonomické školy, což mu umožňuje hodnotit objektivně nejenom dění na finančních trzích, ale i na poli globální ekonomiky. Je autorem řady odborných článků a expertních komentářů, které pravidelně využívají přední česká i polská média. V Česku patří mezi nejcitovanější ekonomy.

    Newsletter
    Finanční trhy se mění velmi rychle. V Akcentě s nimi držíme krok
    Akcenta Logo

    Chci se stát klientem

    Akcenta Logo
    © 2024 AKCENTA CZ a.s.

    GDPR

    Cookies

    Facebook
    Instagram
    LinkedIn
    Youtube