Ranní zprávy 14.10.2024

    14. 10. 2024

    Image

    Klíčové události

    • Německo: Spotřebitelské ceny v září dle finálních dat meziměsíčně stagnovaly, meziročně vzrostly o 1,6 % r/r (dle údajů harmonizovaných s EU meziměsíčně klesly o 0,1 % a vzrostly o 1,8 % r/r). Běžný účet platební bilance skončil v srpnu přebytkem ve výši 14,4 mld. eur.
    • USA: Ceny průmyslových výrobců v září meziměsíčně stagnovaly, meziročně vzrostly o 1,8 %. Spotřebitelská důvěra dle Michiganské univerzity v říjnu dle předběžného odhadu klesla na 68,9 b.

    Vývoj na devizovém trhu

    • EURCZK: České koruně se i za absence tuzemských makroekonomických statistik v závěru týdne vůči euru dařilo. Již od ranních hodin v jejím případě převládl posilující trend. Zatímco ráno se obchodovalo na hladině 25,35 CZK/EUR, odpoledne česká měna zakončila pod úrovní 25,30 CZK/EUR.
    • USDCZK & PLNCZK: Koruně se v pátek dařilo také na měnovém páru s americkým dolarem. Umazala tak část předešlých ztrát, kdy oslabila nad hladinu 23,20 CZK/USD. Na konci pátečního odpoledne probíhalo obchodování na úrovni 23,10 CZK/USD. Vůči polskému zlotému česká koruna zůstala beze změny, stejně jako ve čtvrtek zakončila mírně pod hladinou 5,90 CZK/PLN.
    • EURHUF & EURPLN: Ze zbylých středoevropských měn se maďarskému forintu nepodařilo umazat čtvrteční ztráty, kdy oslabil nad hranici 400 HUF/EUR. Naopak je dále prohloubil, když zavíral nad hladinou 401,5 HUF/EUR. Polskému zlotému se vůči společné evropské měně naopak dařilo. Obchodování se opět přesunulo pod hladinu 4,30 PLN/EUR a zlotý tak umazal předešlé ztráty. V závěru odpoledne se pohyboval na úrovni 4,29 PLN/EUR.
    • EURUSD: Na hlavním měnovém páru se obchodovalo v rozmezí 1,093 – 1,096 USD/EUR. Mírné zisky si připsalo euro, v závěru pátečního odpoledne se obchodovalo na hladině 1,094 USD/EUR. Zklamání přinesl předběžný odhad vývoje důvěry amerických spotřebitelů v říjnu. Spotřebitelská důvěra dle Michiganské univerzity totiž namísto očekávaného růstu naopak klesla (68,9 b., tržní odhad 70,9 b.). Ke zhoršení došlo jak u hodnocení současné situace, tak co se týče očekávání do budoucna. Dle průzkumu jsou spotřebitelé i nadále frustrováni z vysokých cen, jejich inflační očekávání pro příští rok vzrostla na 2,9 % (z 2,7 %), pětiletý výhled se však snížil na 3,0 % (z 3,1 %).

    Očekávaná data a události

    • ČR: Běžný účet platební bilance (srpen)
    • Polsko: Běžný účet platební bilance (srpen)
    • USA: Projevy členů Fedu (Waller)
    Newsletter
    Finanční trhy se mění velmi rychle. V Akcentě s nimi držíme krok
    Akcenta Logo

    Chci se stát klientem

    Akcenta Logo
    © 2024 AKCENTA CZ a.s.

    GDPR

    Cookies

    Facebook
    Instagram
    LinkedIn
    Youtube