Ranní zprávy 15.01.2024

    15. 01. 2024

    Image

    Klíčové události

    - ČR: Maloobchodní tržby v listopadu vzrostly o 1,0 % m/m a o 0,9 % r/r. Běžný účet platební bilance skončil v listopadu přebytkem ve výši 43,52 mld. Kč.

    - Eurozóna: Šéfka ECB Ch. Lagardeová: Co se týče inflace, to nejhorší již máme za sebou, ekonomika eurozóny není ve vážném poklesu. Pokud z příchozích dat bude i v následujících měsících patrné, že inflace v roce 2025 dojde k 2% cíli, snižování sazeb může začít.

    - Polsko: Běžný účet platební bilance skončil v listopadu přebytkem ve výši 1325 mil. eur.

    - USA: Ceny průmyslových výrobců v prosinci klesly o 0,1 % m/m, meziročně vzrostly o 1,0 %.

    Vývoj na devizovém trhu

    - EURCZK: České koruně se v závěru týdne nepodařilo umazat ztráty, které si připsala po čtvrtečním zveřejnění prosincové spotřebitelské inflace. Na konci odpoledne se vůči euru pohybovala mírně nad hladinou 24,70 CZK/EUR. Z domácích makroekonomických statistik byla zveřejněna data z maloobchodu. Listopad přinesl další náznak toho, že je pokles maloobchodu u konce a spotřeba domácností začíná přeci jen pomalu ožívat. Pro potvrzení si však bude lepší počkat na další měsíce a na to, jak se bude v letošním roce vyvíjet spotřebitelská inflace a jak rychle porostou reálné mzdy. Zatím stále platí, že maloobchodní tržby zůstávají i přes růst v říjnu a v listopadu na úrovni přelomu let 2018 a 2019 (pokud nepočítáme specifická čtvrtletí v letech 2020 a 2021 ovlivněná protipandemickými opatřeními). V souhrnu za rok 2023 maloobchodní tržby pravděpodobně poklesnou o 4,3 %. Pozitivní však je, že maloobchod ve 4. čtvrtletí loňského roku začal přeci jen ožívat, což se pravděpodobně odrazí do mezikvartálního růstu spotřeby domácností. Ten by pak měl kompenzovat pokles průmyslu, který si ve 4. čtvrtletí procházel recesí.

    - USDCZK & PLNCZK: Vůči americkému dolaru koruna v pátek jen mírně posílila, když odpoledne zakončila pod hladinou 22,55 CZK/USD. Na měnovém páru s polským zlotým pak česká měna stejně jako ve čtvrtek i v pátek zakončila nad úrovní 5,65 CZK/PLN. Přestože v dopoledních hodinách posilovala, zisky později odevzdala.

    - EURHUF & EURPLN: Ze zbylých středoevropských měn se maďarskému forintu nepodařilo umazat čtvrteční ztráty a odpoledne zakončil na hladině 379 HUF/EUR. V ranních hodinách přitom krátce oslabil nad úroveň 380 HUF/EUR. Na měnovém páru polského zlotého a eura se obchodovalo v rozmezí 4,35 – 4,37 PLN/EUR.

    - EURUSD: Na hlavním měnovém páru v souhrnu mírně posílilo euro, když odpoledne zakončilo na hladině 1,097 USD/EUR. Krátce zamířilo k úrovni 1,099 USD/EUR, část zisků však odevzdalo. Zveřejněny byly prosincové ceny průmyslových výrobců v USA, které meziměsíčně namísto očekávaného 0,1% růstu naopak o 0,1 % klesly (stejně jako v listopadu). Meziročně pak růst cen zrychlil méně, než se čekalo (1,0 % vs. odhad 1,3 %).

    Očekávaná data a události

    - Eurozóna: Průmyslová produkce (listopad), Zahraniční obchod (listopad)

    - Německo: Hrubý domácí produkt (2023)

    - Polsko: Index spotřebitelských cen – finální údaj (prosinec)

    Profile picture of the author of the article

    Autor článku:

    Miroslav Novák

    Hlavní ekonom společnosti Akcenta. Zkušenosti v oblasti bankovnictví Miroslav načerpal v UniCredit Group, kde působil na oddělení Treasury. Od roku 2010 pracuje jako analytik ve společnosti Akcenta. K oblastem jeho zájmu patří především problematika měnových kurzů. Miroslav Novák není ortodoxním zastáncem žádné ekonomické školy, což mu umožňuje hodnotit objektivně nejenom dění na finančních trzích, ale i na poli globální ekonomiky. Je autorem řady odborných článků a expertních komentářů, které pravidelně využívají přední česká i polská média. V Česku patří mezi nejcitovanější ekonomy.

    Newsletter
    Finanční trhy se mění velmi rychle. V Akcentě s nimi držíme krok
    Akcenta Logo

    Chci se stát klientem

    Akcenta Logo
    © 2024 AKCENTA CZ a.s.

    GDPR

    Cookies

    Facebook
    Instagram
    LinkedIn
    Youtube