Ranní zprávy 16.01.2024

    16. 01. 2024

    Image

    Klíčové události

    - Eurozóna: Průmyslová produkce se v listopadu meziročně propadla o 6,8 procenta, meziměsíční pokles pak byl 0,3procentní. Zahraniční obchod v témže měsíci dosáhl přebytku ve výši 20,3 miliardy eur.

    - Německo: Hrubý domácí produkt za rok 2023 byl o 0,30 procenta nižší než ten předloňský.

    - Polsko: Index spotřebitelských cen dosáhl v prosinci podle finálního údaje meziročního nárůstu o 6,2 procenta, v rámci jeho meziměsíčního srovnání evidovali statistici 0,1procentní navýšení.

    Vývoj na devizovém trhu

    - EURCZK: Česká koruna na úvod nového obchodního týdne zaváhala. Její pozice vůči jednotné evropské měně zejména zásluhou nevydařeného dopoledne oslabila a hodnota devizového kurzu se tak rázem propadla k 24,69 CZK/EUR.

    - USDCZK & PLNCZK: Podobně vypadal pondělní průběh i na druhém námi sledovaném měnovém páru – páru koruny a amerického dolaru. Ačkoliv si tuzemská měna připsala kolem poledne několik dílčích úspěchů, nakonec utrpěla porážku. Ta znamenala navýšení směnného kurzu na úroveň 22,55 CZK/USD. Na posledním „korunovém“ páru, jemuž se zde tradičně věnujeme, si dílčí zisky připisovaly obě strany, přičemž výsledkem pak byl kurz, kdy byl jeden polský zlotý k dostání za 5,66 Kč.

    - EURHUF & EURPLN: V rámci duelu s maďarským forintem měla jednotná evropská měna zprvu jasně navrch. Ještě před polednem se nicméně tento trend o 180 stupňů otočil, takže to byl naopak právě forint, který začal diktovat tempo. Když pak obchodování skončilo, svítilo na ukazateli číslo 378,8 HUF/EUR. Také v případě devizového trhu euro – polský zlotý se misky vah přehupovaly z jedné strany na druhou. Rozdíl byl každopádně ten, že zde evropská měna svoji pozici nakonec uhájila, díky čemuž došlo k nárůstu hodnoty směnného kurzu na 4,367 PLN/EUR.

    - EURUSD: Obchodování na eurodolaru bylo včera ovlivněno zavřenými trhy v USA, kde lidé slavili svátek Martina Luthera Kinga, a tedy i nižší likviditou, která se projevila především v odpoledních hodinách. Zatím tak platí, že eurodolar zůstává „uvězněn“ v pásmu 1,09 – 1,10 USD/EUR. Konkrétně měl kurz na konci obchodování hodnotu 1,095 USD/EUR. Dnešek by již mohl na eurodolar přinést vyšší volatilitu, a to především v návaznosti na výsledek lednového indexu ZEW.

    Očekávaná data a události

    - Eurozóna: Index ekonomického sentimentu ZEW (leden), inflační očekávání spotřebitelů.

    - Německo: Index spotřebitelských cen (prosinec), index ekonomického sentimentu ZEW (leden).

    - Polsko: Index spotřebitelských cen – jádrová složka (prosinec).

    - USA: Index výrobní aktivity z okolí New Yorku (leden).

    Profile picture of the author of the article

    Autor článku:

    Miroslav Novák

    Hlavní ekonom společnosti Akcenta. Zkušenosti v oblasti bankovnictví Miroslav načerpal v UniCredit Group, kde působil na oddělení Treasury. Od roku 2010 pracuje jako analytik ve společnosti Akcenta. K oblastem jeho zájmu patří především problematika měnových kurzů. Miroslav Novák není ortodoxním zastáncem žádné ekonomické školy, což mu umožňuje hodnotit objektivně nejenom dění na finančních trzích, ale i na poli globální ekonomiky. Je autorem řady odborných článků a expertních komentářů, které pravidelně využívají přední česká i polská média. V Česku patří mezi nejcitovanější ekonomy.

    Newsletter
    Finanční trhy se mění velmi rychle. V Akcentě s nimi držíme krok
    Akcenta Logo

    Chci se stát klientem

    Akcenta Logo
    © 2024 AKCENTA CZ a.s.

    GDPR

    Cookies

    Facebook
    Instagram
    LinkedIn
    Youtube