Ranní zprávy 16.10.2024

    16. 10. 2024

    Image

    Klíčové události

    • Eurozóna: Průmyslová produkce v srpnu vzrostla o 1,8 % m/m a o 0,1 % r/r. Index ekonomického sentimentu ZEW v říjnu roste na 20,1 b.
    • Německo: Index ekonomického sentimentu ZEW v říjnu roste na 13,1 b. Dílčí index hodnocení současné situace klesá na -86,9 b.
    • Polsko: Spotřebitelské ceny v září dle finálních dat vzrostly o 0,1 % m/m a o 4,9 % r/r.
    • USA: Index výrobní aktivity z okolí New Yorku v říjnu klesá na -11,9 b.

    Vývoj na devizovém trhu

    • EURCZK: České koruně se včera na měnovém páru s eurem podařilo udržet pondělní zisky a dále je rozšířila. Obchodování probíhalo převážně v rozmezí 25,21 – 25,25 CZK/EUR, v závěru odpoledne koruna zakončila na hladině 25,22 CZK/EUR. Pohybuje se tak na svých dvoutýdenních maximech.
    • USDCZK & PLNCZK: Vůči americkému dolaru sice česká koruna zprvu rozšiřovala své zisky, když v dopoledních hodinách posílila k hladině 23,10 CZK/USD. Tyto zisky však později odevzdala a zakončila stejně jako v pondělí na úrovni 23,13 CZK/USD. Na měnovém páru s polským zlotým si česká měna udržela předešlé zisky a obchodovalo se pod hladinou 5,90 CZK/PLN.
    • EURHUF & EURPLN: Ze zbylých středoevropských měn se dařilo maďarskému forintu. Zatímco ještě ráno se obchodovalo na úrovni 401 HUF/EUR, odpoledne forint zavíral na hranici 400 HUF/EUR. Na měnovém páru polského zlotého a eura se obchodovalo v pásmu 4,290 – 4,298 PLN/EUR. Zlotý zakončil stejně jako v pondělí na hladině 4,29 PLN/EUR.
    • EURUSD: Na hlavním měnovém páru se včera dařilo americkému dolaru, který si tak i nadále drží své zisky z předešlých čtrnácti dnů (ještě na konci září se obchodovalo v blízkosti hladiny 1,115 USD/EUR). Včera odpoledne euro zakončilo na hladině 1,090 USD/EUR a pohybuje se tak na svých minimech od začátku letošního srpna. Srpnová průmyslová produkce v eurozóně dle očekávání meziměsíčně vzrostla o 1,8 % a zotavila se tak z červencového poklesu o 0,5 % m/m (revidováno z -0,3 % m/m). Tržní očekávání pak překonal říjnový průzkum ZEW v eurozóně, když index vzrostl na 20,1 b. (tržní odhad 16,9 b.). Důvěra se u investorů a analytiků zlepšila v souvislosti s očekáváním stabilní inflace, pravděpodobností dalšího snižování sazeb ze strany Evropské centrální banky (ECB) a optimističtějšími ekonomickými prognózami pro eurozónu, USA a Čínu. Hodnocení současné situace se však naopak snížilo na -40,8 b.

    Očekávaná data a události

    • ČR: Ceny průmyslových výrobců (září)
    • Polsko: Index spotřebitelských cen – jádrová složka (září)
    Newsletter
    Finanční trhy se mění velmi rychle. V Akcentě s nimi držíme krok
    Akcenta Logo

    Chci se stát klientem

    Akcenta Logo
    © 2024 AKCENTA CZ a.s.

    GDPR

    Cookies

    Facebook
    Instagram
    LinkedIn
    Youtube