Ranní zprávy 17.01.2024

    17. 01. 2024

    Image

    Klíčové události

    - Eurozóna: Index ekonomického sentimentu ZEW v lednu klesá na 22,7 b.

    - Německo: Spotřebitelské ceny v prosinci dle finálních dat vzrostly o 0,1 % m/m a o 3,7 % r/r (dle údajů harmonizovaných s EU o 0,2 % m/m a o 3,8 % r/r). Index ekonomického sentimentu ZEW v lednu roste na 15,2 b.

    - Polsko: Růst spotřebitelských cen v jádrové složce v prosinci zpomalil na 6,9 % r/r.

    - USA: Index výrobní aktivity v okolí New Yorku v lednu klesá na -43,7 b.

    Vývoj na devizovém trhu

    - EURCZK: Česká koruna se na měnovém páru s eurem včera pohybovala převážně v užším pásmu 24,69 – 24,73 CZK/EUR. V souhrnu vůči společné evropské měně mírně oslabila.

    - USDCZK & PLNCZK: Vůči americkému dolaru se české měně nedařilo, když v průběhu celého dne v jejím případě převládal oslabující trend. Zatímco ještě ráno probíhalo obchodování pod hladinou 22,65 CZK/USD, odpoledne koruna zakončila nad úrovní 22,70 CZK/USD. V závěru odpoledne se pohybovala na nejslabších hodnotách od poloviny loňského prosince. Na měnovém páru s polským zlotým se české koruně naopak podařilo mírně posílit, když zakončila pod hladinou 5,65 CZK/PLN. V průběhu dopoledne zamířila až k úrovni 5,62 CZK/PLN, část zisků však poté odevzdala.

    - EURHUF & EURPLN: Ze zbylých středoevropských měn maďarský forint v průběhu dopoledne oslabil až k hladině 380,5 HUF/EUR, později umazal jen část ztrát a v souhrnu tak mírně oslabil, když zakončil v blízkosti úrovně 379,5 HUF/EUR. Mírné ztráty vůči euru si včera připsal také polský zlotý, který dopoledne oslabil nad hladinu 4,395 PLN/EUR. Odpoledne pak část ztrát umazal. Jádrová spotřebitelská inflace v Polsku v prosinci zpomalila v souladu s odhady z listopadových 7,3 % r/r na 6,9 % r/r. Nachází se tak na nejnižší úrovni od března 2022.

    - EURUSD: Na hlavním měnovém páru se včera dařilo americkému dolaru. Zatímco ráno se obchodovalo nad hladinou 1,090 USD/EUR, postupně se obchodování přesunulo pod tuto úroveň. Zveřejněna byla finální spotřebitelská inflace v Německu, která v prosinci vzrostla v souladu s předběžným odhadem. Zrychlení na 3,7 % r/r z listopadového dvouletého minima 3,2 % r/r však bylo primárně kvůli efektu vládní pomoci s energiemi německým domácnostem v závěru roku 2022. V porovnání s tržním očekáváním příjemně překvapil lednový průzkum mezi investory a analytiky ZEW. V Německu došlo namísto odhadovaného poklesu (z 12,8 b. na 12,0 b.) k růstu na 15,2 b., v rámci eurozóny bylo pak snížení méně výrazné (z 23,0 b. na 22,7 b. vs. odhad 21,9 b.).

    17.01.2024

    Očekávaná data a události

    - ČR: Ceny průmyslových výrobců (prosinec)

    - Eurozóna: Index spotřebitelských cen – finální údaj (prosinec)

    - USA: Maloobchodní tržby (prosinec), Průmyslová produkce (prosinec), Index vývoje na trhu nemovitostí NAHB (leden), Béžová kniha Fedu

    Profile picture of the author of the article

    Autor článku:

    Miroslav Novák

    Hlavní ekonom společnosti Akcenta. Zkušenosti v oblasti bankovnictví Miroslav načerpal v UniCredit Group, kde působil na oddělení Treasury. Od roku 2010 pracuje jako analytik ve společnosti Akcenta. K oblastem jeho zájmu patří především problematika měnových kurzů. Miroslav Novák není ortodoxním zastáncem žádné ekonomické školy, což mu umožňuje hodnotit objektivně nejenom dění na finančních trzích, ale i na poli globální ekonomiky. Je autorem řady odborných článků a expertních komentářů, které pravidelně využívají přední česká i polská média. V Česku patří mezi nejcitovanější ekonomy.

    Newsletter
    Finanční trhy se mění velmi rychle. V Akcentě s nimi držíme krok
    Akcenta Logo

    Chci se stát klientem

    Akcenta Logo
    © 2024 AKCENTA CZ a.s.

    GDPR

    Cookies

    Facebook
    Instagram
    LinkedIn
    Youtube