Ranní zprávy 17.09.2024

    17. 09. 2024

    Image

    Klíčové události

    -      ČR: Ceny průmyslových výrobců v srpnu meziročně stouply o 1,1 procenta. Pokud však jde o jejich meziměsíční srovnání, zde statistici naopak evidují 0,4procentní pokles.

    -      Eurozóna: Zahraniční obchod skončil v červenci přebytkem ve výši 21,2 miliardy eur. Mzdy ve druhém letošním kvartálu meziročně stouply o 4,5 procenta.

    -      Polsko: Index spotřebitelských cen, respektive jeho jádrová složka měla v srpnu hodnotu +3,7 procenta meziročně.

    -      USA: Index výrobní aktivity v okolí New Yorku se aktuálně pohybuje na úrovni 11,5 bodu.

    Vývoj na devizovém trhu

    -      EURCZK: Co se týče měnového páru s eurem, lze konstatovat, že koruna úvod dalšího zářijového týdne příliš dobře nezačala. Zatímco ráno hlásily trhy kurz 25,14 CZK/EUR, pozdě odpoledne bylo jedno euro k dostání o tři haléře dráž. To je z pohledu koruny nejhorší výsledek od 20. srpna.   

    -      USDCZK & PLNCZK: V případě měnového páru koruny a amerického dolaru vypadala situace dosti odlišně. Zejména díky dopoledním ziskům se zde české měně podařilo posílit, a to konkrétně o tři haléře na úroveň 22,62 CZK/USD. Ve třetím námi sledovaném případě, tedy na trhu, kde se koruna směňuje za polský zlotý a naopak, už česká měna naneštěstí opět ztratila. Během dne si pohoršila o dva haléře a uzavřela kurzem 5,89 CZK/PLN.

    -      EURHUF & EURPLN: Jak si v pondělí vedly ostatní regionální měny? Maďarský forint relativně dobře, neboť si na úkor eura polepšil. Z ranního kurzu 394,7 HUF/EUR dokázal v průběhu několika následujících hodin učinit hodnotu 393,9 HUF/EUR. A zadařilo se také polskému zlotému, který se vyšvihl na úroveň 4,276 PLN/EUR.   

    -      EURUSD: Na hlavním měnovém páru byl vítěz na první pohled zřejmý. Bylo jím euro, které díky kontinuálním dílčím ziskům posílilo až k hranici 1,112 USD/EUR. To je de facto stejný kurz, jakému se jednotná evropská měna těšila necelé tři týdny nazpět.  

    Očekávaná data a události

    -      Eurozóna: Index ekonomického sentimentu ZEW (září).

    -      Německo: Index ekonomického sentimentu ZEW (září).

    -      USA: Maloobchodní tržby, průmyslová produkce (obojí srpen). Index cen na trhu nemovitostí (září).

    Newsletter
    Finanční trhy se mění velmi rychle. V Akcentě s nimi držíme krok
    Akcenta Logo

    Chci se stát klientem

    Akcenta Logo
    © 2024 AKCENTA CZ a.s.

    GDPR

    Cookies

    Facebook
    Instagram
    LinkedIn
    Youtube