Ranní zprávy 18.12.2023

    18. 12. 2023

    Image

    Klíčové události

    • Eurozóna: Kompozitní index PMI v prosinci dle předběžného odhadu klesl na 47,0 b. Dílčí index PMI v sektoru služeb klesl na 48,1 b. Dílčí index PMI ve výrobním sektoru stagnoval na 44,2 b. Bilance zahraničního obchodu skončila v říjnu přebytkem ve výši 11,1 mld. eur. 
    • Německo: Kompozitní index PMI v prosinci dle předběžného odhadu klesl na 46,7 b. Dílčí index PMI v sektoru služeb klesl na 48,4 b. Dílčí index PMI ve výrobním sektoru vzrostl na 43,1 b. 
    • Polsko: Spotřebitelské ceny v listopadu dle finálních dat vzrostly o 0,7 % m/m a o 6,6 % r/r. 
    • USA: Index výrobní aktivity v okolí New Yorku v prosinci klesl na -14,5 b. Průmyslová produkce v listopadu vzrostla o 0,2 % m/m, meziročně klesla o 0,4 %. Kompozitní index PMI v prosinci dle předběžného odhadu vzrostl na 51,0 b. Dílčí index PMI v sektoru služeb v prosinci vzrostl na 51,3 b. Dílčí index PMI ve výrobním sektoru klesl na 48,2 b. 

    Vývoj na devizovém trhu 

    • EURCZK: České koruně se v závěru týdne na měnovém páru s eurem nedařilo. Zatímco zprvu se obchodovalo v blízkosti hladiny 24,40 CZK/EUR, odpoledne koruna zakončila nad hladinou 24,50 CZK/EUR. Domácí makroekonomický kalendář byl prázdný, za pozornost budou dnes stát listopadové ceny tuzemských průmyslových výrobců. 
    • USDCZK & PLNCZK: Ztráty si koruna připsala také vůči americkému dolaru, když v průběhu celého dne v jejím případě převládal oslabující trend. Postupně zamířila z hladiny 22,20 CZK/USD nad úroveň 22,45 CZK/USD v závěru odpoledne. České měně se nedařilo ani na měnovém páru s polským zlotým, když oslabila nad hladinu 5,65 CZK/PLN. 
    • EURHUF & EURPLN: Ze zbylých středoevropských měn se v pátek vůči euru nedařilo ani maďarskému forintu, který v průběhu dne oslabil z hladiny 380 HUF/EUR nad úroveň 383,5 HUF/EUR. Ztráty si vůči společné evropské měně připsal i polský zlotý, zakončil na hladině 4,32 PLN/EUR. Polská spotřebitelská inflace v listopadu dle finálních dat meziročně stagnovala na 6,6 % r/r, původní předběžný odhad 6,5 % r/r tak byl revidován mírně směrem nahoru. Jde o nejnižší hodnotu od září 2021. Meziměsíčně se ceny zvýšily o 0,7 % (v souladu s předběžným odhadem) po říjnovém 0,3% růstu. 
    • EURUSD: Na hlavním měnovém páru se v pátek nedařilo euru, které již od ranních hodin převážně oslabovalo a postupně tak umazalo čtvrteční zisky (po zasedání Evropské centrální banky). Zatímco ještě ráno se obchodovalo mírně pod hladinou 1,10 USD/EUR, odpoledne se společná evropská měna přiblížila úrovni 1,090 USD/EUR. Zklamání přinesly předběžné odhady prosincové podnikatelské aktivity PMI v Německu a celé eurozóně. Index PMI v německém sektoru sice mírně vzrostl, avšak o trochu méně, než se čekalo (43,1 b. vs. tržní odhad 43,2 b.), v sektoru služeb došlo namísto očekávaného zlepšení (nárůst na 49,8 b.) naopak ke zhoršení (48,4 b.). V případě celé eurozóny pak namísto růstu došlo ve zpracovatelském sektoru ke stagnaci (tržní odhad mírné zlepšení na 44,6 b.). Ke zhoršení pak došlo v segmentu služeb (48,1 b. z 48,7 b. v listopadu) – jde již o pátý měsíc poklesu podnikatelské aktivity v řadě. 

    Očekávaná data a události

    • ČR: Ceny průmyslových výrobců (listopad)
    • Německo: Index podnikatelského klimatu Ifo (prosinec)
    • Polsko: Spotřebitelské ceny – jádrová složka (listopad)
    • USA: Index vývoje na trhu nemovitostí NAHB (prosinec)
    Profile picture of the author of the article

    Autor článku:

    Miroslav Novák

    Hlavní ekonom společnosti Akcenta. Zkušenosti v oblasti bankovnictví Miroslav načerpal v UniCredit Group, kde působil na oddělení Treasury. Od roku 2010 pracuje jako analytik ve společnosti Akcenta. K oblastem jeho zájmu patří především problematika měnových kurzů. Miroslav Novák není ortodoxním zastáncem žádné ekonomické školy, což mu umožňuje hodnotit objektivně nejenom dění na finančních trzích, ale i na poli globální ekonomiky. Je autorem řady odborných článků a expertních komentářů, které pravidelně využívají přední česká i polská média. V Česku patří mezi nejcitovanější ekonomy.

    Newsletter
    Finanční trhy se mění velmi rychle. V Akcentě s nimi držíme krok
    Akcenta Logo

    Chci se stát klientem

    Akcenta Logo
    © 2024 AKCENTA CZ a.s.

    GDPR

    Cookies

    Facebook
    Instagram
    LinkedIn
    Youtube