Ranní zprávy 19.01.2024

    19. 01. 2024

    Image

    Klíčové události

    - Eurozóna: Běžný účet platební bilance v listopadu s přebytkem 31,7 mld. eur.

    - USA: Stavební povolení v prosinci vzrostly o 1,9 % m/m, zatímco zahájené stavby domů poklesly o 4,3 % m/m. Nové týdenní žádosti o podporu v nezaměstnanosti do 13/1 poklesly na 187 tis. Index výrobní aktivity v okolí Philadelphie v lednu mírně vzrostl na -10,6 z prosincových -12,8 bodu.

    Vývoj na devizovém trhu

    - EURCZK: Koruna vůči euru ve čtvrtek oslabila opět těsně pod hladinu 24,80 CZK/EUR, a to v průběhu odpoledne. Domácí makroekonomický kalendář byl včera prázdný a oslabení české měny tak lze primárně připsat posilování amerického dolaru vůči euru. Jak jsme již psali, pokud na finančních trzích v nejbližších dnech vydrží zvýšená averze k riziku a silnější americký dolar, tak další ztráty koruny k hranici 25 CZK/EUR rozhodně nelze vyloučit. Evropští centrální bankéři navíc v tomto týdnu jasně avizují, že nechtějí začátek snižování úrokových sazeb uspěchat. Oproti tomu, snižování sazeb ze strany ČNB v první polovině letošního roku je de facto dané a otázkou je hlavně o kolik a ne zda. Domácí makro kalendář zůstane i dnes prázdný a koruna může případně reagovat na komentáře členů bankovní rady ČNB.

    - USDCZK & PLNCZK: Vůči americkému dolaru koruna ve čtvrtek oslabila a ke konci odpoledne se nacházela v blízkosti hladiny 22,85 CZK/USD (nejslabší hodnota koruny za dva měsíce). Ztráty si ke konci čtvrtečního odpoledne koruna připsala i vůči polskému zlotému a vrátila se zpět k hladině 5,65 CZK/PLN.

    - EURHUF & EURPLN: Ze zbylých středoevropských měn včera maďarský forint dále oslaboval a ve čtvrtek později odpoledne se nacházel nad hladinou 382 HUF/EUR. Polský zlotý naopak vůči euru dále neoslaboval a obchodování se prozatím stabilizovalo v širším okolí hladiny 4,40 PLN/EUR.

    - EURUSD: Na hlavním měnovém páru se sice ve čtvrtek dopoledne obchodování vrátilo k hladině 1,09 USD/EUR, ale silná čísla z americké ekonomiky odpoledne poskytla dolaru impuls k posílení zpět k úrovni 1,085 USD/EUR. Nové týdenní žádosti o podporu v nezaměstnanosti poklesly pod 200 tis. (nejnižší hodnota od loňského února). Toto číslo nemá smysl přeceňovat, ale rozhodně se zatím ukazuje, že pracovní trh v USA zůstává silný, což je opět argument proti brzkému snížení úrokových sazeb ze strany amerického Fedu. K mírnému zlepšení došlo v lednu u průmyslového Philly indexu – mírné meziměsíční zlepšení zaměstnanosti a nových zakázek.

    Očekávaná data a události

    - Eurozóna: Projevy centrálních bankéřů (ECB) – Lagardeová, McCaul

    - Německo: Index cen průmyslových výrobců (prosinec)

    - Polsko: Index cen průmyslových výrobců (prosinec)

    - USA: Spotřebitelská důvěra podle Michiganské univerzity (leden) – předběžný odhad, Prodeje starších domů (prosinec), Projevy centrálních bankéřů (Fed) – Barr, Dalyová

    Profile picture of the author of the article

    Autor článku:

    Miroslav Novák

    Hlavní ekonom společnosti Akcenta. Zkušenosti v oblasti bankovnictví Miroslav načerpal v UniCredit Group, kde působil na oddělení Treasury. Od roku 2010 pracuje jako analytik ve společnosti Akcenta. K oblastem jeho zájmu patří především problematika měnových kurzů. Miroslav Novák není ortodoxním zastáncem žádné ekonomické školy, což mu umožňuje hodnotit objektivně nejenom dění na finančních trzích, ale i na poli globální ekonomiky. Je autorem řady odborných článků a expertních komentářů, které pravidelně využívají přední česká i polská média. V Česku patří mezi nejcitovanější ekonomy.

    Newsletter
    Finanční trhy se mění velmi rychle. V Akcentě s nimi držíme krok
    Akcenta Logo

    Chci se stát klientem

    Akcenta Logo
    © 2024 AKCENTA CZ a.s.

    GDPR

    Cookies

    Facebook
    Instagram
    LinkedIn
    Youtube