Ranní zprávy 20.09.2024

    20. 09. 2024

    Image

    Klíčové události

    - Eurozóna: Běžný účet platební bilance v červenci s přebytkem 48,0 mld. eur.

    - Polsko: V soukromém sektoru v srpnu zaměstnanost poklesla o 0,5 % r/r a růst mezd zrychlil na 11,1 % r/r. Průmyslová produkce v srpnu -0,8 % m/m a +0,6 % r/r (sezónně očištěno). Ceny průmyslových výrobců v srpnu -0,1 % m/m a -5,1 % r/r.

    - USA: Nové týdenní žádosti o podporu v nezaměstnanosti do 14/9 zvolnily na 219 tis. Index výrobní aktivity v okolí Philadelphie v září vzrostl na 1,7 ze srpnových -7,0 bodu. Prodeje starších domů v srpnu -2,5 % m/m. Index vývoje americké ekonomiky v srpnu -0,2 % m/m.

    Vývoj na devizovém trhu

    - EURCZK: Koruna si vůči euru ve čtvrtek další zisky nepřipsala a mírně oslabila. Obchodování se vrátilo k hladině 25,10 CZK/EUR. Domácí makroekonomický kalendář byl včera prázdný. Koruna nedokázala těžit z rozhodnutí amerického Fedu snížit úrokové sazby o 50 bodů. Kvůli povodním se letos schodek státního rozpočtu mimořádně prohloubí o 30 mld. na 282 mld. korun a v příštím roce o 10 mld. na 240 mld. korun.

    - USDCZK & PLNCZK: Koruna včera nedokázala těžit z toho, že americký Fed ve středu snížil úrokové sazby o 50 bodů, a odpoledne vůči dolaru oslabila nad hladinu 22,55 CZK/USD. Na měnovém páru s polským zlotým se obchodovalo v rozmezí 5,87 – 5,88 CZK/PLN.

    - EURHUF & EURPLN: Ze zbylých středoevropských měn se ve čtvrtek maďarský forint vůči euru pohyboval především v rozmezí 394–395 HUF/EUR. Polský zlotý se vůči euru pohyboval v širším okolí hladiny 4,27 PLN/EUR. Včera zveřejněná srpnová čísla z polské ekonomiky spíše zklamala – výraznější pokles průmyslu i zaměstnanosti.

    - EURUSD: Na hlavním měnovém páru sice včera dopoledne euro vůči dolaru posílilo těsně pod hladinu 1,118 USD/EUR, ale odpoledne se po silnějších číslech z USA obchodování vrátilo zpět k úrovni 1,113 USD/EUR. Výsledek zasedání amerického Fedu tak zatím eurodolaru jasnější směr nedal a vzhledem k poloprázdnému makroekonomickému kalendáři na obou stranách Atlantiku se i dnes může obchodovat v podobném duchu. Včera zveřejněná čísla z USA dopadla pozitivně – nové týdenní žádosti o podporu v nezaměstnanosti jen 219 tis. (nejnižší hodnota od května) a postupně tak klesá i čtyřtýdenní klouzavý průměr nových žádostí (228 tis.). Index výrobní aktivity v okolí Philadelphie vzrostl, když růst zaměstnanosti kompenzoval pokles nových zakázek.

    Očekávaná data a události

    - Eurozóna: Spotřebitelská důvěra (září) – předběžný odhad, Projevy centrálních bankéřů (ECB) – Ch. Lagardeová

    - Německo: Index cen průmyslových výrobců (srpen)

    - USA: Projevy centrálních bankéřů (Fed) - Harker

    Newsletter
    Finanční trhy se mění velmi rychle. V Akcentě s nimi držíme krok
    Akcenta Logo

    Chci se stát klientem

    Akcenta Logo
    © 2024 AKCENTA CZ a.s.

    GDPR

    Cookies

    Facebook
    Instagram
    LinkedIn
    Youtube