Ranní zprávy 20.12.2023

    20. 12. 2023

    Image

    Klíčové události

    - Eurozóna: Spotřebitelské ceny v listopadu dle finálních dat klesly o 0,6 % m/m, meziročně vzrostly o 2,4 %. V jádrové složce ceny klesly o 0,6 % m/m, meziročně vzrostly o 3,6 %.

    - Maďarsko: Tamní centrální banka (MNB) snížila dle očekávání hlavní sazbu na 10,75 %.

    - USA: Počet nově vydaných stavebních povolení v listopadu klesl o 2,5 % m/m. Počet zahájených staveb domů v listopadu vzrostl o 14,8 % m/m.

    Vývoj na devizovém trhu

    - EURCZK: České koruně se včera na měnovém páru s eurem nepodařilo umazat mírné pondělní ztráty, když odpoledne zakončila v blízkosti hladiny 24,55 CZK/EUR. Domácí makroekonomický kalendář byl včera prázdný, stejně tomu tak je i dnes. Za pozornost bude stát čtvrteční zasedání České národní banky (ČNB).

    - USDCZK & PLNCZK: Vůči dolaru se naopak koruně podařilo posílit. Zatímco ještě ráno se obchodovalo nad hladinou 22,40 CZK/USD, odpoledne koruna zakončila pod úrovní 22,35 CZK/USD. Na měnovém páru s polským zlotým koruna stejně jako v pondělí zakončila mírně nad hladinou 5,65 CZK/PLN.

    - EURHUF & EURPLN: Ze zbylých středoevropských měn maďarský forint sice zprvu posiloval k hladině 382,5 HUF/EUR, zisky však v závěru odpoledne odevzdal a pohyboval se nad úrovní 384 HUF/EUR. Maďarská centrální banka (MNB) dle očekávání snížila úrokové sazby o 75 bazických bodů. Hlavní úroková sazba je tak nově na úrovni 10,75 %. Na měnovém páru polského zlotého a eura převažoval v průběhu dne oslabující trend zlotého, obchodovalo se zejména v rozmezí 4,32 – 4,34 PLN/EUR.

    - EURUSD: Na hlavním měnovém páru se včera dařilo euru, které posilovalo zejména v odpoledních hodinách a postupně zamířilo až k úrovni 1,099 USD/EUR. Zveřejněna byla finální data o listopadovém vývoji spotřebitelských cen v eurozóně. Meziroční růst o 2,4 % zůstal oproti odhadu nezměněn, jde o nejnižší úroveň od července 2021 (zpomalení z říjnové úrovně 2,9 % r/r). Meziměsíční data byla mírně revidována z původního odhadu -0,5 % m/m na -0,6 % m/m, jde o největší pokles od ledna 2020 (nejvyšší pokles byl zaznamenán u energií -2,2 % a u služeb -0,9 %).

    Očekávaná data a události

    - Eurozóna: Běžný účet platební bilance (říjen), Spotřebitelská důvěra – předběžný odhad (prosinec)

    - Německo: Ceny průmyslových výrobců (listopad), Spotřebitelská důvěra dle agentury GfK (leden)

    - Polsko: Růst mezd a zaměstnanosti v soukromém sektoru (listopad), Průmyslová produkce (listopad), Ceny průmyslových výrobců (listopad)

    - USA: Spotřebitelská důvěra CB (prosinec), Prodeje stávajících nemovitostí (listopad)

    Profile picture of the author of the article

    Autor článku:

    Miroslav Novák

    Hlavní ekonom společnosti Akcenta. Zkušenosti v oblasti bankovnictví Miroslav načerpal v UniCredit Group, kde působil na oddělení Treasury. Od roku 2010 pracuje jako analytik ve společnosti Akcenta. K oblastem jeho zájmu patří především problematika měnových kurzů. Miroslav Novák není ortodoxním zastáncem žádné ekonomické školy, což mu umožňuje hodnotit objektivně nejenom dění na finančních trzích, ale i na poli globální ekonomiky. Je autorem řady odborných článků a expertních komentářů, které pravidelně využívají přední česká i polská média. V Česku patří mezi nejcitovanější ekonomy.

    Newsletter
    Finanční trhy se mění velmi rychle. V Akcentě s nimi držíme krok
    Akcenta Logo

    Chci se stát klientem

    Akcenta Logo
    © 2024 AKCENTA CZ a.s.

    GDPR

    Cookies

    Facebook
    Instagram
    LinkedIn
    Youtube