Ranní zprávy 22.01.2024

    22. 01. 2024

    Image

    Klíčové události

    • Německo: Ceny průmyslových výrobců v prosinci klesly o 1,2 % m/m a o 8,6 % r/r. 
    • Polsko: Ceny průmyslových výrobců v prosinci klesly o 6,4 % r/r.
    • USA: Spotřebitelská důvěra podle Michiganské univerzity v lednu dle předběžného odhadu vzrostla na 78,8 b. Prodeje stávajících nemovitostí v prosinci klesly o 1,0 % m/m.

    Vývoj na devizovém trhu 

    • EURCZK: České koruně se na měnovém páru s eurem v závěru týdne nepodařilo umazat čtvrteční ztráty, kdy oslabila k hladině 24,80 CZK/EUR. V pátek sice zprvu posílila k hladině 24,76 CZK/EUR, zisky však opět odevzdala a zakončila na úrovni 24,80 CZK/EUR.  
    • USDCZK & PLNCZK: Vůči americkému dolaru se koruně naopak podařilo posílit a umazat tak předešlé ztráty. V závěru odpoledne se obchodovalo mírně pod hladinou 22,80 CZK/USD. Na měnovém páru s polským zlotým se české měně nedařilo a prohloubila čtvrteční ztráty. Odpoledne zavírala na úrovni 5,69 CZK/PLN. 
    • EURHUF & EURPLN: Ze zbylých středoevropských měn maďarský forint zprvu oslaboval nad hladinu 383,5 HUF/EUR, později však ztráty umazal a v souhrnu tak mírně posílil, když zavíral na hladině 382 HUF/EUR. Ztráty z uplynulého týdne se v pátek podařilo umazat polskému zlotému, který se vůči společné evropské měně v závěru odpoledne pohyboval na hladině 4,36 PLN/EUR. 
    • EURUSD: Na hlavním měnovém páru v závěru týdne probíhalo obchodování v úzkém rozmezí 1,087 – 1,089 USD/EUR, v souhrnu mírně posílilo euro.  Ze zveřejněných dat příjemně překvapil průzkum Michiganské univerzity mezi americkými spotřebiteli, jejichž důvěra v lednu dle předběžného odhadu prudce vzrostla na 78,8 b., což je nejvíce od července 2021 (tržní odhad 70,0 b.). Spotřebitelé jsou optimističtější zejména v souvislosti s klesajícími obavami z rostoucí inflace a s očekáváním jejich příjmů. K nárůstu došlo jak u hodnocení současné situace (růst z 73,3 b. na 83,3 b.), tak v případě očekávání do budoucna (růst z 67,4 b. na 75,9 b.). Za prosinec a leden vzrostla kumulativně důvěra spotřebitelů o necelých 30 %, nejvíce za 2 měsíce od roku 1991. Zveřejněn byl také vývoj cen v německém průmyslu, které v meziměsíčním i meziročním srovnání klesly více, než se čekalo (-1,2 % m/m vs. -0,5 % m/m, -8,6 % r/r vs. -8,0 % r/r). Ceny tak meziročně klesají již šest měsíců v řadě, zejména v souvislosti s nižšími cenami energií (-23,5 % r/r – především elektřiny – 35,6 % r/r). Za celý loňský rok se pak ceny v souhrnu snížily o 2,3 %. 

    Očekávaná data a události

    • Polsko: Růst zaměstnanosti a mezd v soukromém sektoru (prosinec), Průmyslová produkce (prosinec), Maloobchodní tržby (prosinec)
    Profile picture of the author of the article

    Autor článku:

    Miroslav Novák

    Hlavní ekonom společnosti Akcenta. Zkušenosti v oblasti bankovnictví Miroslav načerpal v UniCredit Group, kde působil na oddělení Treasury. Od roku 2010 pracuje jako analytik ve společnosti Akcenta. K oblastem jeho zájmu patří především problematika měnových kurzů. Miroslav Novák není ortodoxním zastáncem žádné ekonomické školy, což mu umožňuje hodnotit objektivně nejenom dění na finančních trzích, ale i na poli globální ekonomiky. Je autorem řady odborných článků a expertních komentářů, které pravidelně využívají přední česká i polská média. V Česku patří mezi nejcitovanější ekonomy.

    Newsletter
    Finanční trhy se mění velmi rychle. V Akcentě s nimi držíme krok
    Akcenta Logo

    Chci se stát klientem

    Akcenta Logo
    © 2024 AKCENTA CZ a.s.

    GDPR

    Cookies

    Facebook
    Instagram
    LinkedIn
    Youtube