Ranní zprávy 22.12.2023

    22. 12. 2023

    Image

    Jedná se o poslední ranní zprávy v letošním roce. Přejeme Vám veselé Vánoce a vše nejlepší do příštího roku.

    Klíčové události

    - ČR: Bankovní rada České národní banky snížila úrokové sazby o 0,25 p. b. – hlavní sazba se snižuje na 6,75 %.

    - Polsko: Maloobchodní tržby v listopadu -2,8 % m/m a -0,3 % r/r.

    - USA: Hrubý domácí produkt ve 3. čtvrtletí finálně vzrostl o 4,9 % k/k anualizovaně (původně 5,2 %). Nové týdenní žádosti o podporu v nezaměstnanosti do 16/12 poklesl na 205 tis. Index výrobní aktivity v okolí Philadelphie v prosinci poklesl na -10,5 z listopadových -5,9 bodu. Index vývoje americké ekonomiky CB v listopadu poklesl o 0,5 % m/m.

    Vývoj na devizovém trhu

    - EURCZK: Koruna ve čtvrtek odpoledne v reakci na rozhodnutí bankovní rady České národní banky (ČNB) oslabila k hladině 24,60 CZK/EUR. Bankovní rada snížila úrokové sazby o 25 bazických bodů a koruna mírně oslabila víceméně v souladu s tím, co jsme psali ve čtvrtečních ranních zprávách. Rozhodnutí bankovní rady bylo jednomyslné, tzn. že pro snížení sazeb hlasovalo všech sedm centrálních bankéřů. Guvernér A. Michl se sice na tiskové konferenci snažil tlumit přílišná očekávání ohledně dalšího poklesu úrokových sazeb, ale podle nás je jasné, že ČNB začne v příštím roce sazby prudce snižovat, a to především ve 2. a ve 3. čtvrtletí. Na konci příštího roku se hlavní sazba ČNB podle nás bude nacházet na 4 %, ale nelze vyloučit ani nižší hodnotu, pokud bude inflace odeznívat rychleji a oživení české ekonomiky bude pomalé. Pokud se nestane nic mimořádného, tak se obchodování do konce letošního roku udrží v rozmezí 24,30 – 24,70 CZK/EUR.

    - USDCZK & PLNCZK: Vůči americkému dolaru se koruna ve čtvrtek pohybovala primárně v rozmezí 22,30 – 22,40 CZK/USD a vůči polskému zlotému oslabila na 5,67 CZK/PLN ke konci čtvrtečního odpoledne.

    - EURHUF & EURPLN: Zbylé středoevropské měny včera vůči euru mírně posílily. Maďarský forint zamířil k hladině 382 HUF/EUR a polský zlotý posílil pod úroveň 4,34 PLN/EUR.

    - EURUSD: Na hlavním měnovém páru se včera obchodování opět přesunulo těsně pod hladinu 1,10 USD/EUR (euro posilovalo). Včera zveřejněné statistiky z USA vyzněly smíšeně. Americký HDP za 3. čtvrtletí byl finálně snížen na stále velmi silných 4,9 % k/k anualizovaně (tj. růst o 1,2 % oproti 2. čtvrtletí). Průmyslový index v okolí Philadelphie v prosinci poklesl výrazněji, než se očekávalo – pokles nových zakázek a zaměstnanosti. Nové týdenní žádosti o podporu v nezaměstnanosti rovněž poklesly. Dnešek bude podobný čtvrtku v tom smyslu, že důležitější makroekonomické statistiky budou opět zveřejněny jen v USA a obchodování se bude podle nás odehrávat opět v okolí hladiny 1,10 USD/EUR.

    Očekávaná data a události

    - Polsko: Míra nezaměstnanosti (listopad), Peněžní zásoba M3 (listopad)

    - USA: Jádrový deflátor výdajů na osobní spotřebu PCE (listopad), Objednávky zboží dlouhodobé spotřeby (listopad), Spotřebitelská důvěra podle Michiganské univerzity (prosinec) - finálně

    Profile picture of the author of the article

    Autor článku:

    Miroslav Novák

    Hlavní ekonom společnosti Akcenta. Zkušenosti v oblasti bankovnictví Miroslav načerpal v UniCredit Group, kde působil na oddělení Treasury. Od roku 2010 pracuje jako analytik ve společnosti Akcenta. K oblastem jeho zájmu patří především problematika měnových kurzů. Miroslav Novák není ortodoxním zastáncem žádné ekonomické školy, což mu umožňuje hodnotit objektivně nejenom dění na finančních trzích, ale i na poli globální ekonomiky. Je autorem řady odborných článků a expertních komentářů, které pravidelně využívají přední česká i polská média. V Česku patří mezi nejcitovanější ekonomy.

    Newsletter
    Finanční trhy se mění velmi rychle. V Akcentě s nimi držíme krok
    Akcenta Logo

    Chci se stát klientem

    Akcenta Logo
    © 2024 AKCENTA CZ a.s.

    GDPR

    Cookies

    Facebook
    Instagram
    LinkedIn
    Youtube