Akcenta logo

    Ranní zprávy 2.2.2024

    02. 02. 2024

    Image

    Klíčové události

    • ČR: Index PMI ve výrobním sektoru v lednu vzrostl na 43 z prosincových 41,8 bodu. Státní rozpočet na konci ledna vykázal schodek 26 mld. korun.
    • Eurozóna: Spotřebitelské ceny HICP v lednu předběžně -0,4 % m/m a +2,8 % r/r a v jádrové složce -0,9 % m/m a +3,3 % r/r. Míra nezaměstnanosti v prosinci stagnovala na 6,4 %. Index PMI ve výrobě v lednu finálně 46,6 bodu (v prosinci 44,4 bodu).
    • Německo: Index PMI ve výrobě v lednu finálně vzrostl na 45,5 z prosincových 43,3 bodu.
    • Polsko: Index PMI ve výrobě v lednu poklesl na 47,1 z prosincových 47,4 bodu.
    • USA: Nové týdenní žádosti o podporu v nezaměstnanosti do 27/1 vzrostly na 224 tis. Index ISM ve výrobě v lednu vzrostl na 49,1 z prosincových 47,1 bodu.

    Vývoj na devizovém trhu

    • EURCZK: Koruna se vůči euru i ve čtvrtek nacházela pod prodejním tlakem, avšak výraznější ztráty si nepřipsala a obchodovalo se především v okolí hladiny 24,90 CZK/EUR. Od domácích centrálních bankéřů již nyní impulsy pro korunu nepřijdou, protože od čtvrtka mají tzv. mediální karanténu, kdy by se jeden týden před zasedáním bankovní rady neměli vyjadřovat k měnové politice. Džin z láhve v podobě možného snížení sazeb rovnou o 50 bodů na únorovém zasedání však již byl vypuštěn a pro dnešek, stejně jako pro první polovinu příštího týdne, nelze vyloučit, že se koruna dostane až k hranici 25 CZK/EUR. Index PMI ve výrobě v lednu mírně vzrostl (43 bodů), když výrobní PMI vzrostly v lednu i v dalších evropských zemích (naopak konjunkturální průzkum v průmyslu v ČR v lednu poklesl). I přes mírné zlepšení však základní parametry PMI zůstávají víceméně neměnné – výroba a nové zakázky klesají (i když tempo poklesu je o něco nižší), rozpracovanost rovněž klesá, firmy propouští a redukují nákupy vstupů a skladové zásoby. A v neposlední řadě pokračuje propad prodejních cen (nejrychlejším tempem od r. 2010). Dělat tedy přehnaně pozitivní závěry z lednového mírného zlepšení PMI není na místě.
    • USDCZK & PLNCZK: Vůči americkému dolaru se koruna ve čtvrtek dopoledne pohybovala lehce nad hladinou 23 CZK/USD, ale v průběhu odpoledne posílila k hladině 22,90 CZK/USD. Další mírné ztráty si koruna ve čtvrtek přispala vůči polskému zlotému (obchodovalo se v rozmezí 5,73 – 5,76 CZK/PLN.
    • EURHUF & EURPLN: Zbylé středoevropské měny v souhrnu za celý čtvrtek vůči euru posílily. Maďarský forint zamířil pod hladinu 383 HUF/EUR a polský zlotý pod 4,32 PLN/EUR v závěru odpoledne.
    • EURUSD: Obchodování na eurodolaru se sice ve čtvrtek ráno odehrávalo lehce pod hladinou 1,08 USD/EUR (nejslabší hodnoty eura od poloviny loňského prosince), ale výraznější ztráty si euro nepřipsalo a v průběhu dne se obchodování vrátilo zpět nad 1,08 USD/EUR. Šéf Fedu J. Powell sice ve středu večer snížil šance na to, že Fed začne snižovat úrokové sazby již v březnu, ale na výraznější posílení dolaru to nestačilo. Poměrně slabá byla včera odezva i na předběžný odhad lednové HICP inflace v eurozóně. Odpoledne dolaru neprospěl růst nových týdenních žádostí o podporu v nezaměstnanosti. Dnes odpoledne budou v USA zveřejněna lednová čísla z amerického pracovního trhu (NFP), která jsou obvykle spouštěčem výraznější volatility na eurodolaru.

    Očekávaná data a události

    • USA: Míra nezaměstnanosti a tvorba pracovních míst mimo zemědělský sektor NFP (leden), Spotřebitelská důvěra podle Michiganské univerzity (leden) – finální údaj, Průmyslové objednávky (prosinec)
    Profile picture of the author of the article

    Autor článku:

    Miroslav Novák

    Hlavní ekonom společnosti Akcenta. Zkušenosti v oblasti bankovnictví Miroslav načerpal v UniCredit Group, kde působil na oddělení Treasury. Od roku 2010 pracuje jako analytik ve společnosti Akcenta. K oblastem jeho zájmu patří především problematika měnových kurzů. Miroslav Novák není ortodoxním zastáncem žádné ekonomické školy, což mu umožňuje hodnotit objektivně nejenom dění na finančních trzích, ale i na poli globální ekonomiky. Je autorem řady odborných článků a expertních komentářů, které pravidelně využívají přední česká i polská média. V Česku patří mezi nejcitovanější ekonomy.

    Newsletter
    Finanční trhy se mění velmi rychle. V Akcentě s nimi držíme krok
    Akcenta Logo

    Chci se stát klientem

    Akcenta Logo
    © 2024 AKCENTA CZ a.s.

    GDPR

    Cookies

    Facebook
    Instagram
    LinkedIn
    Youtube