Akcenta logo

    Ranní zprávy 24.04.2024

    24. 4. 2024

    Klíčové události

    • Eurozóna: Kompozitní index PMI v dubnu dle předběžného odhadu vzrostl na 51,4 b. Dílčí index PMI ve výrobním sektoru klesl na 45,6 b. Dílčí index PMI v sektoru služeb vzrostl na 52,9 b.
    • Německo: Kompozitní index PMI v dubnu dle předběžného odhadu vzrostl na 50,5 b. Dílčí index PMI ve výrobním sektoru vzrostl na 42,2 b. Dílčí index PMI v sektoru služeb vzrostl na 53,3 b.
    • Maďarsko: Tamní centrální banka (MNB) snížila sazby o 50 bazických bodů (hlavní sazba 7,75 %).
    • Polsko: Maloobchodní tržby v březnu vzrostly o 6,1 % r/r. Růst peněžní nabídky M3 v březnu zpomalil na 6,6 % r/r.
    • USA: Počet nově vydaných stavebních povolení v březnu dle finálních dat klesl o 3,7 % m/m. Prodeje novostaveb v březnu vzrostly o 8,8 % m/m. Kompozitní index PMI v dubnu dle předběžného odhadu klesl na 50,9 b. Dílčí index PMI ve výrobním sektoru klesl na 49,9 b. Dílčí index PMI v sektoru služeb klesl na 50,9 b.

    Vývoj na devizovém trhu

    • EURCZK: Na měnovém páru české koruny a eura se včera obchodovalo v rozmezí 25,25 - 25,31 CZK/EUR. Koruna mírně posílila, zakončila nad hladinou 25,25 CZK/EUR. Guvernér České národní banky (ČNB) A. Michl uvedl, že rada zůstane jestřábí. Očekává, že sazby budou na vyšší úrovni, než jak tomu bylo v posledních 10 letech. Domnívá se, že je nutné vytrvat v přísné měnové politice. Dle něj je možné, že příští týden (2/5) dojde ještě ke snížení sazeb, i poté ale k dalšímu snižování bude rada přistupovat opatrně. ČNB bude od zasedání k zasedání vyhodnocovat data, proces snižování sazeb tak může být kdykoli přerušen či zastaven na stále restriktivních úrovních (nebude-li se zejména jádrová inflace vyvíjet v souladu s predikcí).
    • USDCZK & PLNCZK: Vůči dolaru se v úterý koruně dařilo. Zatímco ještě ráno se obchodovalo nad hladinou 23,75 CZK/USD, odpoledne koruna zakončila pod úrovní 23,65 CZK/USD. Na měnovém páru s polským zlotým koruna zprvu posilovala k hladině 5,83 CZK/PLN, zisky však odevzdala a odpoledne zakončila stejně jako v pondělí nad úrovní 5,85 CZK/PLN.
    • EURHUF & EURPLN: Ze zbylých středoevropských měn maďarský forint vůči euru posílil, zakončil na hladině 393,5 HUF/EUR. Maďarská centrální banka (MNB) dle očekávání snížila sazby o 50 bazických bodů, hlavní sazba je tak nově na úrovni 7,75 %. Ke snížení sazeb tak od počátku uvolňování měnové politiky loni v říjnu došlo již posedmé v řadě. K dalšímu uvolňování měnové politiky již může docházet pomalejším tempem, vzhledem k oslabování forintu (v březnu na ročních minimech). Polský zlotý vůči společné evropské měně v dopoledních hodinách oslaboval k hladině 4,34 PLN/EUR, ztráty se mu však podařilo umazat a na konci odpoledne se obchodovalo pod úrovní 4,315 PLN/EUR.
    • EURUSD: Na hlavním měnovém páru se dařilo euru, které se na konci odpoledne pohybovalo na hladině 1,070 USD/EUR. Zveřejněny byly předběžné dubnové odhady podnikatelské aktivity v Německu a eurozóně. Příjemně překvapil sektor služeb, kde došlo v porovnání s očekáváním k výraznějšímu zlepšení (Německo 53,3 b. vs. odhad 50,6 b., eurozóna 52,9 b. vs. odhad 51,8 b.). Problémem však zůstává výrobní sektor, kde se index nachází hluboko pod neutrální 50bodovou hranicí.

    Očekávaná data a události

    • ČR: Konjunkturální průzkum (duben)
    • Německo: Index podnikatelského klimatu (duben)
    • Polsko: Míra nezaměstnanosti (březen)
    • USA: Objednávky zboží dlouhodobé spotřeby (březen)
    Newsletter
    Finanční trhy se mění velmi rychle. V Akcentě s nimi držíme krok
    Akcenta Logo

    Chci se stát klientem

    Akcenta Logo
    © 2024 AKCENTA CZ a.s.

    GDPR

    Cookies

    Facebook
    Instagram
    LinkedIn
    Youtube