Ranní zprávy 24.1.2024

    24. 01. 2024

    Image

    Klíčové události

    • Eurozóna: Spotřebitelská důvěra v lednu dle předběžného odhadu klesla na -16,1 b.
    • USA: Index výrobní aktivity v okolí Richmondu v lednu klesl na -15,0 b.

    Vývoj na devizovém trhu

    • EURCZK: České koruně se včera na měnovém páru s eurem nedařilo. Zatímco ještě ráno se obchodovalo mírně nad hladinou 24,75 CZK/EUR, v průběhu dne koruna převážně oslabovala a v závěru odpoledne se pohybovala na úrovni 24,85 CZK/EUR. Zamířila tak na své nejslabší hodnoty od května 2022. Domácí makroekonomický kalendář byl prázdný, za pozornost dnes bude stát tuzemský lednový konjunkturální průzkum.
    • USDCZK & PLNCZK: Česká měna ztrácela také vůči dolaru. Postupně oslabila z hladiny 22,70 CZK/EUR včera ráno na úroveň 22,95 CZK/USD na konci odpoledne. Je tak nejslabší od loňského listopadu. Na měnovém páru s polským zlotým koruna naopak posílila, když zamířila z hladiny 5,68 CZK/PLN na úroveň 5,66 CZK/PLN.
    • EURHUF & EURPLN: Ze zbylých středoevropských měn se nedařilo ani maďarskému forintu a polskému zlotému. Zatímco ještě ráno se forint pohyboval mírně nad hladinou 382,5 HUF/EUR, odpoledne probíhalo obchodování na úrovni 386 HUF/EUR. Zamířil tak na svá minima od loňského října. Polský zlotý pak na měnovém páru s eurem oslabil z hladiny 4,36 PLN/EUR na úroveň 4,39 PLN/EUR.
    • EURUSD: Na hlavním měnovém páru včera jednoznačně převládl posilující trend amerického dolaru. Euro v průběhu dne oslabilo z okolí hladiny 1,090 USD/EUR pod hranici 1,085 USD/EUR v závěru odpoledne. Společná evropská měna se tak nachází na svých více než měsíčních minimech. Zveřejněn byl předběžný odhad lednové důvěry spotřebitelů v eurozóně, který nenaplnil tržní očekávání a namísto odhadovaného růstu z prosincových -15,0 b. na -14,3 b. nečekaně klesl na -16,1 b. Důvěra tak klesla z předešlého pětiměsíčního maxima. Z makroekonomických statistik byl zveřejněn ještě index výrobní aktivity v okolí Richmondu, který v lednu rovněž nečekaně klesl namísto očekávaného růstu z -11,0 b. na -7,0 b. Dle aktuálních údajů došlo k prohloubení poklesu na -15,0 b. (nejnižší hodnota od února 2023).

    Očekávaná data a události

    • ČR: Konjunkturální průzkum (leden)
    • Eurozóna: Kompozitní index PMI – předběžný odhad (leden), Index PMI ve zpracovatelském sektoru – předběžný odhad (leden), Index PMI v sektoru služeb – předběžný odhad (leden)
    • Německo: Kompozitní index PMI – předběžný odhad (leden), Index PMI ve zpracovatelském sektoru – předběžný odhad (leden), Index PMI v sektoru služeb – předběžný odhad (leden)
    • Polsko: Míra nezaměstnanosti (prosinec), Peněžní nabídka M3 (prosinec)
    • USA: Kompozitní index PMI - předběžný odhad (leden), Index PMI ve zpracovatelském sektoru – předběžný odhad (leden), Index PMI v sektoru služeb – předběžný odhad (leden)
    Profile picture of the author of the article

    Autor článku:

    Miroslav Novák

    Hlavní ekonom společnosti Akcenta. Zkušenosti v oblasti bankovnictví Miroslav načerpal v UniCredit Group, kde působil na oddělení Treasury. Od roku 2010 pracuje jako analytik ve společnosti Akcenta. K oblastem jeho zájmu patří především problematika měnových kurzů. Miroslav Novák není ortodoxním zastáncem žádné ekonomické školy, což mu umožňuje hodnotit objektivně nejenom dění na finančních trzích, ale i na poli globální ekonomiky. Je autorem řady odborných článků a expertních komentářů, které pravidelně využívají přední česká i polská média. V Česku patří mezi nejcitovanější ekonomy.

    Newsletter
    Finanční trhy se mění velmi rychle. V Akcentě s nimi držíme krok
    Akcenta Logo

    Chci se stát klientem

    Akcenta Logo
    © 2024 AKCENTA CZ a.s.

    GDPR

    Cookies

    Facebook
    Instagram
    LinkedIn
    Youtube