Ranní zprávy 26.08.2024

    26. 08. 2024

    Image

    Klíčové události

    - Polsko: Růst peněžní nabídky M3 v červenci zpomalil na 8,3 % r/r.

    - USA: Prodeje novostaveb v červenci vzrostly o 10,6 % m/m. Vydaná stavební povolení v červenci dle finálních dat klesla o 3,3 % m/m. Projevy centrálních bankéřů (Fed) – J. Powell na konferenci v Jackson Hole: „Nastal čas na úpravu měnové politiky.“

    Vývoj na devizovém trhu

    - EURCZK: České koruně se v závěru týdne podařilo na měnovém páru s eurem posílit, zisky si připsala především v odpoledních hodinách v reakci na vývoj na eurodolaru (projev šéfa americké centrální banky J. Powella). V závěru odpoledne se pohybovala na úrovni 25,05 CZK/EUR, v pozdějších hodinách směřovala pod tuto hladinu (téměř dvouměsíční maxima koruny). Makroekonomický kalendář byl v závěru týdne prázdný, za pozornost bude dnes stát tuzemský srpnový konjunkturální průzkum.

    - USDCZK & PLNCZK: Vůči dolaru, který ztrácel po projevu J. Powella, se koruně rovněž podařilo posílit. Zatímco zprvu se obchodovalo v blízkém okolí hladiny 22,55 CZK/USD, odpoledne koruna prudce posílila do blízkosti hladiny 22,40 CZK/USD (maxima koruny od začátku letošního ledna). Na měnovém páru s polským zlotým se české koruně naopak nedařilo, a oslabila k hladině 5,87 CZK/PLN na konci odpoledne.

    - EURHUF & EURPLN: Ze zbylých středoevropských měn se maďarský forint pohyboval v pásmu 393 – 394 HUF/EUR. Polský zlotý vůči euru v závěru odpoledne posílil, obchodovalo se pod hladinou 4,27 PLN/EUR.

    - EURUSD: Vývoj na hlavním měnovém páru v závěru týdne ovlivnil projev šéfa americké centrální banky (Fed) J. Powella v odpoledních hodinách. Dolar začal po 16. hodině ztrácet a euro zamířilo nad hladinu 1,115 USD/EUR (ve večerních hodinách se krátce pohybovalo na hladině 1,120 USD/EUR). Společná evropská měna se tak pohybuje na svých nejsilnějších hodnotách od loňského července. J. Powell nebyl ve svém projevu příliš konkrétní, uvedl však, že nastal čas k úpravě měnové politiky (nespecifikoval však načasování či rozsah těchto úprav). Tempo snižování sazeb bude záviset na příchozích datech. Powell také pozitivně zhodnotil současný vývoj inflace, která směřuje k 2% cíli. Nárůst nezaměstnanosti dle něho není způsoben větším propouštěním, ale vyšším počtem jednotlivců vstupujících na pracovní trh a pomalejším tempem nabírání nových zaměstnanců.

    Očekávaná data a události

    - ČR: Konjunkturální průzkum (srpen)

    - Německo: Index podnikatelského klimatu Ifo (srpen)

    - Polsko: Míra nezaměstnanosti (červenec)

    - USA: Objednávky zboží dlouhodobé spotřeby (červenec), Index výrobní aktivity v okolí Dallasu (srpen)

    Newsletter
    Finanční trhy se mění velmi rychle. V Akcentě s nimi držíme krok
    Akcenta Logo

    Chci se stát klientem

    Akcenta Logo
    © 2024 AKCENTA CZ a.s.

    GDPR

    Cookies

    Facebook
    Instagram
    LinkedIn
    Youtube