Ranní zprávy 27.11.2023

    26. 11. 2023

    Image

    Klíčové události

    • Německo: Hrubý domácí produkt ve 3. čtvrtletí dle finálních dat klesl o 0,1 % k/k a o 0,4 % r/r. Index podnikatelského klimatu Ifo v listopadu vzrostl na 87,3 b. Dílčí index hodnocení současné situace vzrostl na 89,4 b. Dílčí index očekávání do budoucna vzrostl na 85,2 b.
    • ČR: Souhrnný indikátor důvěry v tuzemskou ekonomiku v listopadu mírně vzrostl na 93,1 b. Důvěra podnikatelů vzrostla na 93,5 b. Důvěra spotřebitelů klesla na 90,7 b.
    • Maďarsko: Míra nezaměstnanosti v říjnu vzrostla na 4,3 %.
    • Polsko: Míra nezaměstnanosti v říjnu stagnovala na 5,0 %.
    • USA: Kompozitní index PMI v listopadu dle předběžného odhadu stagnoval na 50,7 b. Dílčí index PMI v sektoru služeb vzrostl na 50,8 b. Dílčí index PMI ve zpracovatelském sektoru klesl na 49,4 b.

    Vývoj na devizovém trhu

    • EURCZK: Na měnovém páru české koruny a eura v závěru týdne převládal oslabující trend české měny. Zatímco ještě v dopoledních hodinách se obchodovalo pod hladinou 24,40 CZK/EUR, v průběhu dne se obchodování přesunulo nad tuto úroveň. V souhrnu vůči společné evropské měně jen mírně oslabila. Zveřejněn byl tuzemský listopadový konjunkturální průzkum. Důvěra podnikatelů v ekonomiku vzrostla jen mírně o 0,7 b., v průběhu celého roku se však drží pod svým dlouhodobým průměrem. Určitou výjimku představuje stavebnictví, kde se naopak důvěra celý rok držela nad svým průměrem a v listopadu se meziměsíčně zvýšila výrazněji. Spotřebitelé jsou však oproti říjnu více pesimističtí, negativně hodnotí zejména svou současnou ekonomickou situaci.

    • USDCZK & PLNCZK: Vůči americkému dolaru si koruna v pátek udržela zisky z předešlých dnů a dále na ně navázala, když posílila v závěru odpoledne těsně pod hladinu 22,30 CZK/USD. Odpoledne pak zakončila mírně nad touto úrovní. Na měnovém páru s polským zlotým česká měna oslabovala k hladině 5,60 CZK/PLN, zakončila pod touto hladinou.

    • EURHUF & EURPLN: Ze zbylých středoevropských měn maďarský forint odevzdal většinu předešlých zisků a v závěru odpoledne se pohyboval nad hranicí 380 HUF/EUR. Polský zlotý vůči společné evropské měně zakončil stejně jako ve čtvrtek na úrovni 4,37 PLN/EUR.

    • EURUSD: Na hlavním měnovém páru se v závěru týdne dařilo euru, které zakončilo na úrovni 1,094 USD/EUR (finanční trhy v USA operovaly ve zkráceném režimu). Zveřejněn byl průzkum nálady německých podnikatelů Ifo, která se v listopadu mírně zlepšila, je tak na nejvyšších hodnotách za poslední 4 měsíce. Nutno však podotknout, že i nadále se nachází na velmi nízkých úrovních.

    Očekávaná data a události

    • USA: Vydaná stavební povolení – finální údaj (říjen), Prodeje novostaveb (říjen), Index výrobní aktivity v okolí Dallasu (listopad)
    Profile picture of the author of the article

    Autor článku:

    Miroslav Novák

    Hlavní ekonom společnosti Akcenta. Zkušenosti v oblasti bankovnictví Miroslav načerpal v UniCredit Group, kde působil na oddělení Treasury. Od roku 2010 pracuje jako analytik ve společnosti Akcenta. K oblastem jeho zájmu patří především problematika měnových kurzů. Miroslav Novák není ortodoxním zastáncem žádné ekonomické školy, což mu umožňuje hodnotit objektivně nejenom dění na finančních trzích, ale i na poli globální ekonomiky. Je autorem řady odborných článků a expertních komentářů, které pravidelně využívají přední česká i polská média. V Česku patří mezi nejcitovanější ekonomy.

    Newsletter
    Finanční trhy se mění velmi rychle. V Akcentě s nimi držíme krok
    Akcenta Logo

    Chci se stát klientem

    Akcenta Logo
    © 2024 AKCENTA CZ a.s.

    GDPR

    Cookies

    Facebook
    Instagram
    LinkedIn
    Youtube