Ranní zprávy 29. 01. 2024

    29. 01. 2024

    Image

    Klíčové události

    - Eurozóna: Peněžní zásoba M3 v prosinci vzrostla o 0,1 % r/r.

    - Německo: Spotřebitelská důvěra podle agentury GfK v únoru klesla na -29,7 b.

    - USA: Jádrový deflátor výdajů na osobní spotřebu PCE v prosinci vzrostl o 0,2 % m/m a o 2,9 % r/r. Rozjednané prodeje nemovitostí v prosinci vzrostly o 8,3 % m/m.

    Vývoj na devizovém trhu

    - EURCZK: Na měnovém páru české koruny a eura se v závěru týdne obchodovalo v pásmu 24,72 – 24,78 CZK/EUR. Koruna stejně jako ve čtvrtek zakončila na úrovni 24,75 CZK/EUR, udržela si tedy předešlé zisky. Domácí makroekonomický kalendář byl v pátek prázdný, za pozornost bude v tomto týdnu stát předběžný odhad vývoje tuzemské ekonomiky ve 4. čtvrtletí loňského roku či lednový průzkum PMI ve výrobním sektoru.

    - USDCZK & PLNCZK: Vůči americkému dolaru se podařilo české měně posílit, zisky si připsala v dopoledních hodinách, když postupně posílila z blízkosti hladiny 22,90 CZK/USD pod úroveň 22,75 CZK/USD. Později část zisků odevzdala a odpoledne zakončila mírně nad touto hladinou. Na měnovém páru s polským zlotým česká koruna naopak mírně oslabila, v průběhu odpoledne v jejím případě převládl oslabující trend a zavírala pak na hladině 5,67 CZK/PLN.

    - EURHUF & EURPLN: Ze zbylých středoevropských měn se nedařilo maďarskému forintu. V průběhu celého dne v jeho případě převažoval oslabující trend a postupně zamířil z hladiny 385 HUF/EUR na úroveň 388 HUF/EUR. Na konci odpoledne část ztrát umazal a obchodovalo se na hladině 387 HUF/EUR. Polskému zlotému se vůči společné evropské měně naopak podařilo posílit, když se v závěru odpoledne pohyboval těsně nad hladinou 4,365 PLN/EUR.

    - EURUSD: Na hlavním měnovém páru posílilo euro, na konci odpoledne se obchodovalo mírně nad hladinou 1,085 USD/EUR. Klíčovou statistikou závěru týdne bylo zveřejnění prosincové jádrové PCE inflace (bez zahrnutí cen potravin a energií), která je důležitým ukazatelem pro americkou centrální banku (Fed). Dle dat jádrová PCE inflace vzrostla o 0,2 % m/m (tržní odhad 0,2 % m/m, v listopadu 0,1 % m/m) a o 2,9 % r/r (tržní odhad 3,0 % r/r, listopad 3,2 % r/r). I tato data potvrzují dezinflační trend a naznačují tak, že Fed má v letošním roce otevřené dveře pro snížení sazeb.

    Očekávaná data a události

    - Eurozóna: Projevy členů Evropské centrální banky (de Guindos)

    - USA: Index výrobní aktivity v okolí Dallasu (leden)

    Profile picture of the author of the article

    Autor článku:

    Miroslav Novák

    Hlavní ekonom společnosti Akcenta. Zkušenosti v oblasti bankovnictví Miroslav načerpal v UniCredit Group, kde působil na oddělení Treasury. Od roku 2010 pracuje jako analytik ve společnosti Akcenta. K oblastem jeho zájmu patří především problematika měnových kurzů. Miroslav Novák není ortodoxním zastáncem žádné ekonomické školy, což mu umožňuje hodnotit objektivně nejenom dění na finančních trzích, ale i na poli globální ekonomiky. Je autorem řady odborných článků a expertních komentářů, které pravidelně využívají přední česká i polská média. V Česku patří mezi nejcitovanější ekonomy.

    Newsletter
    Finanční trhy se mění velmi rychle. V Akcentě s nimi držíme krok
    Akcenta Logo

    Chci se stát klientem

    Akcenta Logo
    © 2024 AKCENTA CZ a.s.

    GDPR

    Cookies

    Facebook
    Instagram
    LinkedIn
    Youtube