Akcenta logo

    Ranní zprávy 29.04.2024

    29. 4. 2024

    Klíčové události

    - Eurozóna: Růst peněžní zásoby M3 v březnu zrychlil na 0,9 % r/r.

    - USA: Jádrový deflátor výdajů na osobní spotřebu PCE v březnu vzrostl o 0,3 % m/m a o 2,8 % r/r. Spotřebitelská důvěra podle Michiganské univerzity se v dubnu dle finálních dat snížila na 77,2 b.

    Vývoj na devizovém trhu

    - EURCZK: Česká koruna si v závěru týdne udržela předešlé zisky, kdy posílila pod hladinu 25,20 CZK/EUR. V průběhu pátku se obchodovalo v rozmezí 25,10 – 25,18 CZK/EUR, v závěru odpoledne se koruna pohybovala mírně nad hladinou 25,15 CZK/EUR. Krátce zamířila na nejsilnější hodnoty od začátku letošního února. Domácí makroekonomický kalendář byl prázdný, za pozornost bude stát až zítra vývoj domácí ekonomiky v 1. čtvrtletí, ve čtvrtek pak PMI průzkum z výrobního sektoru a zejména zasedání České národní banky (ČNB).

    - USDCZK & PLNCZK: Na měnovém páru s americkým dolarem se koruně naopak nedařilo a odevzdala tak předešlé zisky, kdy posílila pod hladinu 23,50 CZK/USD. Ztráty si v pátek připsala zejména v závěru odpoledne, když oslabila nad úroveň 23,55 CZK/USD. Vůči polskému zlotému se česká koruna na konci odpoledne pohybovala stejně jako ve čtvrtek na hladině 5,82 CZK/PLN.

    - EURHUF & EURPLN: Ze zbylých středoevropských měn se maďarský forint vůči euru pohyboval primárně v pásmu 392 – 393,5 HUF/EUR, polský zlotý pak v rozmezí 4,31 – 4,33 PLN/EUR.

    - EURUSD: Na hlavním měnovém páru již od dopoledních hodin převládal posilující trend amerického dolaru, obchodování se postupně přesunulo z hladiny 1,075 USD/EUR pod úroveň 1,070 USD/EUR. Jádrová PCE inflace v březnu vzrostla o 0,3 % m/m stejně jako v únoru (v souladu s tržním očekáváním), v meziročním srovnání pak v porovnání s tržním odhadem vzrostla o něco rychleji (+2,8 % r/r vs. odhad +2,6 % r/r). Příliš nepotěšila dubnová data z průzkumu Michiganské univerzity, dle kterého důvěra amerických spotřebitelů klesla na 77,2 b. a oproti původního odhadu tak došlo ještě k revizi směrem dolů (z 77,9 b.). K poklesu (a revizi směrem dolů) přitom došlo ve složce hodnocení současné situace i v očekávání do budoucna.

    Očekávaná data a události

    - Eurozóna: Index ekonomického sentimentu (duben), Spotřebitelská důvěra – finální údaj (duben)

    - Německo: Index spotřebitelských cen – předběžný odhad (duben)

    - USA: Index výrobní aktivity v okolí Dallasu (duben)

    Newsletter
    Finanční trhy se mění velmi rychle. V Akcentě s nimi držíme krok
    Akcenta Logo

    Chci se stát klientem

    Akcenta Logo
    © 2024 AKCENTA CZ a.s.

    GDPR

    Cookies

    Facebook
    Instagram
    LinkedIn
    Youtube