Akcenta logo

    Ranní zprávy 30.04.2024

    30. 4. 2024

    Klíčové události

    - Eurozóna: Index ekonomického sentimentu se aktuálně drží v případě sektoru služeb na úrovni 6,0 bodu, zatímco v průmyslu je to -10,5 bodu. Spotřebitelská důvěra podle finálního dubnového údaje má hodnotu -14,7 bodu.

    - Německo: Index spotřebitelských cen má nyní v dubnu dle předběžného odhadu hodnotu 0,5 procenta meziměsíčně, respektive 2,2 procenta meziročně.

    - USA: Index výrobní aktivity v okolí Dallasu se aktuálně drží na hladině -14,5 bodu.

    Vývoj na devizovém trhu

    - EURCZK: Dlouhou dobu se zdálo, že česká koruna zahájí nový obchodní týden vůči jednotné evropské měně porážkou. Konec konců, ještě hodinu před tím, než se trhy uzavřely, na ni ztrácela dva haléře. Vzápětí však přišel obrat, díky kterému směnný kurz poklesl až na hladinu 25,13 CZK/EUR, což bylo o tři haléře níž, než na jaké hodnotě se ráno začínalo.

    - USDCZK & PLNCZK: V podstatě jak přes kopírák to vypadalo i na dalším námi sledovaném trhu – tedy tam, kde se koruna směňuje za americký dolar a naopak. Rozdíl bych jen v tom, že zde česká měna nic navíc nepřidala, a tak ranní a odpolední kurzy byly naprosto stejné. Oba měly hodnotu 23,46 CZK/USD. Na měnovém páru koruny a polského zlotého v průběhu dne posilovaly i oslabovaly obě měny, úspěšnější ale nakonec byla ta česká, která si polepšila o jeden haléř na 5,82 CZK/PLN.

    - EURHUF & EURPLN: Na úkor jednotné evropské měny včera posílil i maďarský forint, jenž se dostal na nejlepší kurz od letošního 12. dubna – v pondělí totiž uzavřel na hladině rovných 391 forintů za euro. A úspěch slavila i poslední regionální měna, které se zde pravidelně věnujeme, tedy polský zlotý. V jeho případě došlo k upevnění na úroveň 4,317 PLN/EUR.

    - EURUSD: Na hlavním měnovém páru včera zvítězil dolar, byť je faktem, že jeho celkový zisk byl v podstatě jen kosmetického charakteru. Z ranních 1,072 USD/EUR posílil na 1,071 USD/EUR.

    Očekávaná data a události

    - ČR: Vývoj HDP (Q1/2024), peněžní nabídka M3 (březen).

    - Eurozóna: Vývoj HDP (Q1/2024), index spotřebitelských cen (duben).

    - Německo: Vývoj HDP (Q1/2024), maloobchodní tržby (březen), míra nezaměstnanosti (duben).

    - Polsko: Index spotřebitelských cen (duben).

    - USA: Index PMI z okolí Chicaga, spotřebitelská důvěra (obojí duben).

    Newsletter
    Finanční trhy se mění velmi rychle. V Akcentě s nimi držíme krok
    Akcenta Logo

    Chci se stát klientem

    Akcenta Logo
    © 2024 AKCENTA CZ a.s.

    GDPR

    Cookies

    Facebook
    Instagram
    LinkedIn
    Youtube