Akcenta logo

    Spotřebitelská inflace (březen 2024)

    10. 4. 2024

    Spotřebitelské ceny v březnu oproti únoru vzrostly o 0,1 % a v meziročním srovnání inflace stagnovala na 2,0 %. Meziroční růst cenové hladiny se tak již druhý měsíc v řadě nachází na 2 %, tj. na inflačním cíli České národní banky (ČNB). Odeznívání inflace v kombinaci s dosažením inflačního cíle dává ČNB prostor k dalšími snižování úrokových sazeb ve 2. čtvrtletí letošního roku. Bankovní rada ČNB pravděpodobně bude pokračovat tempem snižování sazeb o 50 bodů na každém zasedání, tj. v květnu i v červnu.

    Riziko pro ČNB představuje vyšší inflace ve službách, kde meziroční tempo v březnu zrychlilo na 5,4 %. Patrné je to i z meziměsíčního srovnání – zatímco ceny zboží v březnu stagnovaly, tak ve službách ceny vzrostly o 0,4 %, tj. o 4.9 % anualizovaně. Obnovený růst reálných mezd v letošním roce navíc zvyšuje šance, že zpomalení inflace ve službách bude problematičtější. S větší perzistencí inflace ve službách se však potýkají centrální banky v eurozóně i v USA.

    V meziměsíčním srovnání se v březnu zdražovalo primárně v oddílu doprava, kde vzrostly ceny pohonných hmot a olejů (+1,6 %) a především zdražila dálniční známka (+53,3 %). Zdražovalo se i v oddílech stravování a ubytování (+0,7 %) a ceny rostly i v případě alkoholických nápojů a tabáku (+0,5 %). V březnu pokračoval meziměsíční pokles cen potravin a nealkoholických nápojů (-0,8 %). Potraviny v 1. čtvrtletí letošního roku v průměru zlevňovaly, což je především důsledek poklesu cen zemědělských výrobců, který byl nastartován již v polovině loňského roku. Obavy z výraznějšího nárůstu cen potravin z loňského prosince se ukázaly jako liché. V březnu meziměsíčně poklesly i ceny v oddílu rekreace a kultura, a to hlavně kvůli levnějším cenám dovolených s komplexními službami, což je tradiční sezonní vzorec v závěru zimní sezóny.

    V meziročním srovnání spotřebitelské ceny v březnu vzrostly o zmiňovaná 2 %. Nejvíce, téměř z poloviny, k meziročnímu růstu inflace přispíval i nadále oddíl bydlení, voda, energie a paliva. Vysoké meziroční tempo si drží inflace v oddílu stravování a ubytování (+8,3 %) a také v oddílu rekreace a kultura (+4,1 %) či vzdělávání (+6,6 %). Pozitivní je, že v březnu pokračoval pokles cen potravin a nealkoholických nápojů (-5,9 %). K mírnému zpomalení meziroční inflace došlo v únoru u imputovaného nájemného (+0,9 %). Březnová čísla jasně potvrdila, že zvýšená inflace přetrvává ve službách (+5,4 %), zatímco inflace u zboží je de facto nulová (+0,1 %).

    Pro letošní rok očekávám růst spotřebitelské inflace zhruba o 2 %, když hlouběji pod 2 % meziroční inflace pravděpodobně zamíří během letních měsíců. Rizikem pro o něco vyšší inflaci je pomalejší odeznívání inflace ve službách.

    Autor článku:

    Miroslav Novák

    Hlavní ekonom společnosti Akcenta. Zkušenosti v oblasti bankovnictví Miroslav načerpal v UniCredit Group, kde působil na oddělení Treasury. Od roku 2010 pracuje jako analytik ve společnosti Akcenta. K oblastem jeho zájmu patří především problematika měnových kurzů. Miroslav Novák není ortodoxním zastáncem žádné ekonomické školy, což mu umožňuje hodnotit objektivně nejenom dění na finančních trzích, ale i na poli globální ekonomiky. Je autorem řady odborných článků a expertních komentářů, které pravidelně využívají přední česká i polská média. V Česku patří mezi nejcitovanější ekonomy.

    Newsletter
    Finanční trhy se mění velmi rychle. V Akcentě s nimi držíme krok
    Akcenta Logo

    Chci se stát klientem

    Akcenta Logo
    © 2024 AKCENTA CZ a.s.

    GDPR

    Cookies

    Facebook
    Instagram
    LinkedIn
    Youtube