Spotřebitelská inflace (prosinec 2023)

    11. 01. 2024

    Image

    Spotřebitelské ceny v prosinci oproti listopadu poklesly o 0,4 % a v meziročním srovnání cenový růst zpomalil na 6,9 % z listopadových 7,3 %. To je mírně pod prognózou České národní banky (ČNB) pro prosinec s 7,0 %. Meziroční růst spotřebitelských cen byl v prosinci stejně jako v celém 4. čtvrtletí zkreslován efektem nižší statistické základny ze 4. čtvrtletí r. 2022, kdy byl aplikován tzv. Úsporný tarif na energie. Bez tohoto efektu by se loni v prosinci meziroční inflace již nacházela výrazněji pod 5 %.

    V souhrnu za r. 2023 tak spotřebitelské ceny nakonec vzrostly o 10,7 %. Kumulativně za roky 2022 a 2023 se tak cenová hladina zvýšila o bezprecedentních 27,3 %!

    Co přispívalo v prosinci k meziměsíčnímu poklesu cenové hladiny o 0,4 %? Především levnější potraviny, a to většina sledovaných položek s výjimkou brambor. Zlevnily i pohonné hmoty, když průměrná cena benzínu Natural 95 byla nejnižší od začátku r. 2022, tj. za poslední téměř dva roky. Zdražovalo se naopak v oddílu bydlení, kde mírně vzrostly jak ceny elektřiny, tak i zemního plynu.

    V meziročním srovnání v prosinci růst cenové hladiny zpomalil na avizovaných 6,9 %. Dominantním přispívatelem do meziroční inflace v prosinci zůstal oddíl bydlení, voda, energie, paliva, který se na meziročním růstu inflace podílel ze dvou třetin. Meziročně se zdražovalo ve většině oddílů spotřebního koše s důležitou výjimkou v případě potravin. Poprvé v letošním roce meziročně poklesly ceny potravin a nealkoholických nápojů (-0,3 %).

    Letošní rok již v případě spotřebitelské inflace přinese domácnostem citelnou úlevu. Spotřebitelská inflace sice znatelně ustupuje již od 2. čtvrtletí loňského roku, avšak na meziročním tempu inflace to bude vidět teprve od letošního ledna. Pro letošní rok očekávám zpomalení spotřebitelské inflace do rozmezí 2 – 2,8 %. Moudřejší však v tomto směru přeci jen budeme až na začátku února, kdy bude zveřejněna inflace za letošní leden, která nasadí pomyslnou laťku pro zbytek roku. Zároveň leden pravděpodobně nepřinese výraznější zdražení potravin, které bylo avizováno v závěru roku 2023. A tím pádem nelze vyloučit, že potraviny budou přeci jen mírně zdražovat v dalších měsících letošního roku. S ústupem inflace se pro Českou národní banku (ČNB) otevře prostor pro výraznější snižování úrokových sazeb. Nejvýraznější pokles sazeb lze očekávat v období březen až srpen.

    Profile picture of the author of the article

    Autor článku:

    Miroslav Novák

    Hlavní ekonom společnosti Akcenta. Zkušenosti v oblasti bankovnictví Miroslav načerpal v UniCredit Group, kde působil na oddělení Treasury. Od roku 2010 pracuje jako analytik ve společnosti Akcenta. K oblastem jeho zájmu patří především problematika měnových kurzů. Miroslav Novák není ortodoxním zastáncem žádné ekonomické školy, což mu umožňuje hodnotit objektivně nejenom dění na finančních trzích, ale i na poli globální ekonomiky. Je autorem řady odborných článků a expertních komentářů, které pravidelně využívají přední česká i polská média. V Česku patří mezi nejcitovanější ekonomy.

    Newsletter
    Finanční trhy se mění velmi rychle. V Akcentě s nimi držíme krok
    Akcenta Logo

    Chci se stát klientem

    Akcenta Logo
    © 2024 AKCENTA CZ a.s.

    GDPR

    Cookies

    Facebook
    Instagram
    LinkedIn
    Youtube