Akcenta logo

    Spotřebitelská inflace (srpen 2024)

    10. 09. 2024

    Image

    Předpoklad, že se meziroční růst spotřebitelské inflace v srpnu vrátil na 2 %, se nenaplnil. Nižší ceny pohonných hmot nedokázaly kompenzovat meziměsíční zdražení potravin, alkoholu a tabáku a pokračující růst cen v oddílu rekreace a kultura. Výsledkem tak v srpnu byl oproti červenci růst spotřebitelské inflace o 0,3 %. V meziročním srovnání tempo inflace setrvalo na 2,2 %, tj. stejně jako v červenci. Česká národní banka (ČNB) v aktuální prognóze počítala pro srpen s meziročním růstem inflace o 1,8 %.

    Za meziměsíčním růstem cenové hladiny stály v srpnu trochu překvapivě především meziměsíčně draží potraviny a nealkoholické nápoje (0,5 %), dražší alkohol s tabákem (1,2 %) a oddíl rekreace a kultura (0,9 %). Naopak v oddílu doprava došlo k poklesu cen o 0,9 % díky levnějším pohonným hmotám. Ve zbylých oddílech byla meziměsíční změna cen nižší.

    V meziročním srovnání spotřebitelské ceny v srpnu vzrostly o 2,2 %. Nejvíce k meziročnímu růstu cenové hladiny v srpnu přispíval i nadále oddíl bydlení, voda, energie a paliva. Obratem je však třeba zmínit, že proinflační efekt tohoto oddílu do celkové inflace dále odeznívá. Výrazněji do meziroční inflace v srpnu přispívaly i oddíly alkoholické nápoje s tabákem, oddíl stravování a ubytování a také oddíl rekreace a kultura. Naopak ceny potravin a nealko nápojů byly v srpnu meziročně nižší. I nadále platí, že ceny zboží meziročně rostou jen marginálně (v srpnu 0,5 %), zatímco růst cen služeb zůstává i nadále zvýšený (5,0 %). 

    Nic se nemění na skutečnosti, že se inflace v posledních měsících stabilizovala lehce nad 2 % a i v souhrnu za celý letošní rok bude výrazně nižší, než tomu bylo v letech 2022 a 2023. Na podzim navíc dojde k poklesu cen energií pro domácnosti, sníží se i ceny komplexních dovolených a minimálně pro září může pokračovat i pokles cen pohonných hmot. V meziročním vyjádření sice bude inflaci nahoru tlačit nižší statistická základna z loňského podzimu, ale předpokládám, že se v souhrnu za letošní rok spotřebitelské ceny vzrostou o 2,5 % a příští rok se můžeme podívat i pod 2 %. Postupně byl měla odeznívat i inflace ve službách. Rizikem jsou kolísavé ceny potravin, ale ani vývoj cen zemědělských výrobců ani vývoj cen v potravinářském průmyslu (data za srpen zatím nebyla zveřejněna) zatím nenaznačuje, že by měly koncové ceny potravin v nejbližších měsících výrazněji růst.

    Profile picture of the author of the article

    Autor článku:

    Miroslav Novák

    Hlavní ekonom společnosti Akcenta. Zkušenosti v oblasti bankovnictví Miroslav načerpal v UniCredit Group, kde působil na oddělení Treasury. Od roku 2010 pracuje jako analytik ve společnosti Akcenta. K oblastem jeho zájmu patří především problematika měnových kurzů. Miroslav Novák není ortodoxním zastáncem žádné ekonomické školy, což mu umožňuje hodnotit objektivně nejenom dění na finančních trzích, ale i na poli globální ekonomiky. Je autorem řady odborných článků a expertních komentářů, které pravidelně využívají přední česká i polská média. V Česku patří mezi nejcitovanější ekonomy.

    Newsletter
    Finanční trhy se mění velmi rychle. V Akcentě s nimi držíme krok
    Akcenta Logo

    Chci se stát klientem

    Akcenta Logo
    © 2024 AKCENTA CZ a.s.

    GDPR

    Cookies

    Facebook
    Instagram
    LinkedIn
    Youtube