Utlumená aktivita v tuzemském výrobním sektoru pokračuje – PMI (září 2024)

    01. 10. 2024

    Image

    Aktivita v tuzemském výrobním sektoru zůstává v září i nadále utlumená. Index PMI mapující kondici tuzemských výrobních podniků v září mírně poklesl na 46,0 ze srpnových 46,7 bodu. Pod neutrální hladinou 50 bodů, která odděluje pásmo expanze a kontrakce se tuzemský PMI nachází nepřetržitě od června 2022, tj. více jak dva a čtvrt roku. V letošním roce přitom hodnota PMI osciluje v širším okolí úrovně 45 bodů.

    Detailnější pohled na zářijový index PMI ukazuje, že vesměs pokračují nepříliš pozitivní tendence z předchozích měsíců. V září pokračoval pokles výroby a nových zakázek. Podniky, které bojují s výraznějším poklesem zakázek, zároveň plánují méně investovat. Určitým pozitivem je alespoň to, že tempo poklesu exportních zakázek bylo v září nejmírnější od dubna 2022. S poklesem produkce a nových zakázek se podnikům uvolňuje prostor k finalizaci výrobků, takže v září došlo ke snížení rozpracovanosti.

    V září rovněž došlo k poklesu skladových zásob, a to jak u výrobních zásob, tak i hotových výrobků. Vzhledem k tomu, že negativní situace v tuzemském výrobním sektoru trvá již několik čtvrtletí, tak není překvapivý ani pokračující pokles zaměstnanosti, který byl v září nejvýraznější za poslední téměř rok. V neposlední řadě se vzhledem k narušení dodavatelsko-odběratelských řetězců prodlužují dodavatelské lhůty.

    Aktivita v tuzemské výrobě sice nevyznívá tak tragicky jako je tomu v případě Německa (v září poklesl PMI na 40,6 bodu), ale zároveň je těžké hledat pro závěr letošního roku nějaké optimistické impulsy. Situace v největších evropských ekonomikách (Německo, Francie) je z pohledu výrobního PMI velmi slabá. Podle konjunkturálního průzkumu ČSÚ v září sice důvěra domácích průmyslových podniků meziměsíčně vzrostla, což však nelze přeceňovat. I nadále vycházím z premisy, že nezbytnou podmínkou postupného a udržitelného oživení tuzemského výrobního sektoru je zlepšení situace v Německu v kombinaci s výraznějším růstem zahraniční poptávky. Obojí je do konce letošního roku spíše nepravděpodobné.

    Profile picture of the author of the article

    Autor článku:

    Miroslav Novák

    Hlavní ekonom společnosti Akcenta. Zkušenosti v oblasti bankovnictví Miroslav načerpal v UniCredit Group, kde působil na oddělení Treasury. Od roku 2010 pracuje jako analytik ve společnosti Akcenta. K oblastem jeho zájmu patří především problematika měnových kurzů. Miroslav Novák není ortodoxním zastáncem žádné ekonomické školy, což mu umožňuje hodnotit objektivně nejenom dění na finančních trzích, ale i na poli globální ekonomiky. Je autorem řady odborných článků a expertních komentářů, které pravidelně využívají přední česká i polská média. V Česku patří mezi nejcitovanější ekonomy.

    Newsletter
    Finanční trhy se mění velmi rychle. V Akcentě s nimi držíme krok
    Akcenta Logo

    Chci se stát klientem

    Akcenta Logo
    © 2024 AKCENTA CZ a.s.

    GDPR

    Cookies

    Facebook
    Instagram
    LinkedIn
    Youtube