Akcenta logo

    Podíl nezaměstnaných osob (duben 2024)

    10. 05. 2024

    Image

    Podíl nezaměstnaných osob (PNO) v dubnu podle předpokladů poklesl na 3,7 % z březnových 3,9 %. Za snížením nezaměstnanosti v dubnu stála pokračující pozitivní sezónnost, tj. především otevírání sezónních pracovních pozic ve stavebnictví, v zemědělství či v některých službách.

    Meziročně je PNO vyšší, když loni v březnu činil 3,6 %. Absolutně je meziročně nezaměstnaných více o 18,4 tis. a volných míst naopak o 16,5 tis. méně. Od loňského prosince na tuzemském pracovním trhu počet nezaměstnaných mírně převyšuje počet nabízených volných pracovních míst, což platilo i pro letošní duben (nezaměstnaných bylo 280,1 tis., zatímco volných pracovních míst bylo 268 tis.).

    Stále tak platí, že česká ekonomika generuje poměrně vysoký počet volných nabízených míst a recese tuzemské ekonomiky v loňském roce se do zhoršení situace na pracovním trhu promítla jen velmi okrajově. Od začátku letošního roku navíc dochází k oživení tuzemské ekonomiky a v průběhu roku by tek postupně mohla vznikat nová pracovní místa v sektoru služeb. Horší je to zatím s průmyslem.

    Souhrnná čísla z pracovního trhu jsou však zavádějící. Problémem není celková výše nabízených pracovních míst, ale jejich regionální rozložení a jejich kvalita. Polovina všech volných pracovních míst například připadá na Prahu a na Středočeský kraj. Zatímco tak v Praze je poměr necelá tři volná pracovní místa na jednoho uchazeče, tak např. v Moravskoslezském kraji je poměr čtyři uchazeči na jedno volné pracovní místo a např. v Karviné je poměr více deset uchazečů na jedno volné pracovní místo. Druhým problémem je kvalita pracovních pozic. Na tři čtvrtiny volných pracovních míst je potřeba jen základní vzdělání či dokonce žádné vzdělání, čemuž samozřejmě odpovídá i mzdové ohodnocení.

    Firmy zatím v průměru neplánují výrazněji nabírat nové zaměstnance, což platí především pro průmysl. O něco lepší je situace ve službách, kde s ohledem na oživení domácí poptávky může během letošního roku přeci jen dojít k rychlejší tvorbě pracovních míst. Vycházím z konjukturálních průzkumů v průmyslu a ve službách za duben i za celé 1. čtvrtletí (ve službách došlo v dubnu oproti březnu k mírnému zlepšení).

    Zároveň však nepředpokládám, že by firmy začaly ve větší míře propouštět. Proti tomu hovoří předpoklad pozvolného oživování tuzemské ekonomiky v letošním roce. V dalších měsících bude nezaměstnanost vzhledem k pozitivní sezónnosti dále klesat. Podíl nezaměstnaných osob za celý letošní rok podle mě mírně vzroste na 3,8 % z loňských 3,6 %.

    Profile picture of the author of the article

    Autor článku:

    Miroslav Novák

    Hlavní ekonom společnosti Akcenta. Zkušenosti v oblasti bankovnictví Miroslav načerpal v UniCredit Group, kde působil na oddělení Treasury. Od roku 2010 pracuje jako analytik ve společnosti Akcenta. K oblastem jeho zájmu patří především problematika měnových kurzů. Miroslav Novák není ortodoxním zastáncem žádné ekonomické školy, což mu umožňuje hodnotit objektivně nejenom dění na finančních trzích, ale i na poli globální ekonomiky. Je autorem řady odborných článků a expertních komentářů, které pravidelně využívají přední česká i polská média. V Česku patří mezi nejcitovanější ekonomy.

    Newsletter
    Finanční trhy se mění velmi rychle. V Akcentě s nimi držíme krok
    Akcenta Logo

    Chci se stát klientem

    Akcenta Logo
    © 2024 AKCENTA CZ a.s.

    GDPR

    Cookies

    Facebook
    Instagram
    LinkedIn
    Youtube