Ranní zprávy 03.10.2024

    03. 10. 2024

    Image

    Klíčové události

    - Eurozóna: Míra nezaměstnanosti v srpnu stagnovala na 6,4 %.

    - Polsko: Polská centrální banka (NBP) ponechala úrokové sazby beze změny – hlavní sazba setrvává na 5,75 %.

    - USA: Zaměstnanost v soukromém sektoru podle agentury ADP v září vzrostla o 143 tis.

    Vývoj na devizovém trhu

    - EURCZK: Koruna vůči euru ve středu opět oslabila a v závěru odpoledne se pohybovala v blízkosti hladiny 25,35 CZK/EUR. Koruna si tak připsala třetí ztrátový den v řadě a oproti začátku týdne je slabší o více jak dvacet haléřů a relativně o téměř 1 %. Koruně neprospívá obrat na eurodolaru s posilující americkou měnou, když pod prodejním tlakem jsou v posledních dnech i další měny středoevropského regionu (HUF, PLN). Svoji roli hrají i technické faktory, když se koruna v posledních týdnech neúspěšně snažila prolomit hranici 25 CZK/EUR a nyní směřuje k horní hladině postranního pásma z posledních měsíců, tj. k 25,50 CZK/EUR. Domácí makroekonomický kalendář byl včera prázdný a podobně tomu bude i dnes.

    - USDCZK & PLNCZK: Vůči americkému dolaru koruna ve středu dále oslabovala (kombinace vývoje na EURCZK a EURUSD) a ke konci odpoledne se pohybovala několik haléřů pod hladinou 23 CZK/USD. Na měnovém páru s polským zlotým se během středy obchodovalo v blízkosti hladiny 5,90 CZK/PLN.

    - EURHUF & EURPLN: Zbylé středoevropské měny vůči euru ve středu dále oslabovaly. Maďarský forint oslabil těsně nad hladinu 400 HUF/EUR, kde se naposledy pohyboval v březnu 2023. Polský zlotý oslabil k hladině 4,30 PLN/EUR. Zasedání polské centrální banky (NBP), kde NBP ponechala sazby beze změny, nemělo na kurz zlotého výraznější vliv.

    - EURUSD: Na hlavním měnovém páru včera dolar vůči euru dále posílil a v závěru odpoledne se pohyboval v blízkosti hladiny 1,104 USD/EUR. Včera byla zveřejněna další čísla z amerického pracovního trhu v podobě tvorby pracovních míst v soukromém sektoru podle agentury ADP. A po srpnovém JOLTs i zářijový ADP pozitivně překvapil (růst zaměstnanosti o 143 tis.). Po slabším červenci a srpnu, tak soukromý sektor dokázal vygenerovat vyšší počet pracovních míst, což by se mohlo odrazit i do nejsledovanějších statistik z amerického pracovního trhu - NFP a míra nezaměstnanosti (tyto ukazatele budou zveřejněny v pátek). Pro americký Fed i pro dolar se jedná o pozitivní zprávy a pokud pozitivní sentiment na pracovním trhu vydrží, tak Fed ve 4. čtvrtletí se snižováním úrokových sazeb nemusí pospíchat. Dnes bude zveřejněna další várka amerických statistik – týdenní žádosti o podporu v nezaměstnanosti, a především index ISM v sektoru služeb za září. Čím lepší výsledky statistik, tím větší šance, že dolar posílí k hladině 1,10 USD/EUR.

    Očekávaná data a události

    - Eurozóna: Index PMI ve službách a kompozitní index PMI (září) – finální údaje, Index cen průmyslových výrobců (srpen)

    - Německo: Index PMI ve službách a kompozitní index PMI (září) – finální údaje

    - USA: Nové týdenní žádosti o podporu v nezaměstnanosti (do 28/9), Index ISM v sektoru služeb Průmyslové zakázky (srpen), Projevy centrálních bankéřů (Fed) - Bostic

    Newsletter
    Finanční trhy se mění velmi rychle. V Akcentě s nimi držíme krok
    Akcenta Logo

    Chci se stát klientem

    Akcenta Logo
    © 2024 AKCENTA CZ a.s.

    GDPR

    Cookies

    Facebook
    Instagram
    LinkedIn
    Youtube